PROBLEME Oradea rămâne fără furnizor de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrocentrale Oradea a fost acuzată că a mărit fără temei factura la căldură î
Electrocentrale Oradea a fost acuzată că a mărit fără temei factura la căldură î

Singurul furnizor de energie termică din oraş, Electrocentrale Oradea, a rămas fără licenţă, conform unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi  Publice (ANRSC).

Decizia a venit ca urmare a controalelor efectuate la începutul acestui an, care au arătat că Electrocentrale Oradea ar fi încasat necuvenit peste 2,4 milioane de lei. Comisia de analiză şi de licenţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a votat, în luna martie, retragerea licenţei de furnizare şi distribuţie termică a Electrocentrale Oradea. „Consiliul Local va avea termen 90 de zile pentru a organiza o licitaţie, pentru un nou operator. Noi vom asigura continuitatea pentru acest serviciu până la găsirea unui nou operator", spunea la aceea vreme  Daniel Ţigan, director de termoficare la Electrocentrale Oradea.

Decizie contestată

Cum cele 90 de zile s-au scurs, în cursul zilei de luni, la Electrocentrale Oradea a ajuns ordinul emis de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, ordin care retrage licenţa de funcţionare a societăţii Electrocentrale Oradea, singurul furnizor de energie termică în Oradea.

Potrivit acestui ordin, societatea a rămas fără licenţă de operare pentru activităţile de transport, distribuţie şi furnizare a energiei începând cu data de 20 iunie, fapt pentru care Primăria are de ales între contestarea acestuia şi organizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui nou operator. "Am primit ordinul emis de ANRSC. Deocamdată, orădenii nu sunt afectaţi de această decizie, însă nu acelaşi lucru putem să-l spunem despre Electrocentrale, care trebuie să renunţe la serviciul de transport, distribuţie şi furnizare. Am atacat acest ordin, ieri, la Curtea de Apel Oradea", ne-a spus Daniel Ţigan.

Cum instanţele intră în vacanţă, cel mai probabil primul termen se va judeca abia peste câteva săptămâni. "Ne-am aşteptat să primim această decizie, dar sperăm să avem câştig de cauză în instanţă. Hotărârea din luna martie a fost luată pe nedrept şi credem că argumentele pe care le vom prezenta magistraţilor vor demonstra că avem dreptate", a mai afirmat Ţigan.

În cazul în care Electrocentrale Oradea nu va reuşi să câştige procesul cu ANRSC, operatorul nu va mai avea licenţă şi nu va putea participa la nicio licitaţie timp de doi ani.

Tarif neunitar

Societatea Electrocentrale Oradea a rămas fără autorizaţie ca urmare a controalelor efectuate la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie de către ANRSC, care acuză operatorul de practicarea unui tarif neunitar la nivelul oraşului. Potrivit ANRSC, Electrocentrale Oradea ar fi încasat pe nedrept peste 2,4 milioane de lei, bani pe care va trebui să-i restituie, prin diminuarea facturilor din perioada următoare. Portivit ANRSC, majorarea tarifului nu a fost corectă, iar suma obţinută din acestă diferenţă - 2,4 milioane de lei - va trebui restituită consumatorilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite