PREMIERĂ O pereche de lebede a ales să-şi petreacă vara în apele Crişului Repede, la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lebedele de la Oradea
Lebedele de la Oradea

Un cuplu de lebede a ales să-şi petreacă vara departe de ţările nordice, prefertând apele mai calde ale Crişului Repede. Specialiştii susţin că este pentru prima dată când lebedele rămnân peste vară la Oradea.

Două lebede au ales să lase ţările nordice pentru Oradea. Au venit în iarnă pe Crişul Repede şi nu au mai plecat. Ba mai mult şi-au făcut cuib în stufărişul de pe malul stâng al râului, iar următoarele săptămâni familia va fi mai numeroasă. Păsările au devenit atracţia orădenilor care ies la plimbare şi  trec pe partea stângă a malului doar pentru a le vedea. Lebedele sunt monogame, adică rămân toată viaţa împreună. "De câţiva ani două sau trei perechi de lebede vin iarna pe Crişul Repede, în zona fostului Pod de Pontoane. Este pentru prima dată când o pereche a rămas la Oradea" ne-a spus biologul Ana Marossy.

În cuibul dintre stufăriş ouăle depuse sunt clocite când de mascul, când de femelă. Când nu cloceşte, masculul îşi apără cuibul, plimbându-se de colo-colo în preajma acestuia.

Orădenii sunt rugaţi să le dea pace şi să urmărească cum peste câteva săptămâni din cuibul plutitor vor ieşi 7-8 bobocei. "Faptul că aceste lebede au rămas aici ne demonstrează că încep să îşi ocupe locul şi în habitatul uman. Le influenţează şi lumea vie dar şi schimbarea de climă", ne-a mai spus Ana Marosy.

Orădenii sunt miraţi de prezenţa lor. "Eu pescuiesc de ani buni pe Crişul Repede, dar este pentru prima dată când văd lebedele în această perioadă. Am văzut că şi-au făcut cui. Este un cuib plutitor care se ridică în funcţie de cum creşte nivelul apei", ne-a spus un pescar orădean.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite