PREMIERĂ Au masat inima unui bărbat aflat în moarte cerebală pentru a-i putea preleva organele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea unui bărbat din Bihor a redat viaţa altor persoane bolnave, după ce i-au fost prelevate organele, chiar în prima zi de Paşte. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a căzut secerat în curtea casei, suferind o  hemoragie cerebrală extinsă cu inundare ventriculară prin anevrism rupt sau, mai simplu, un atac cerebral.

Un bărbat în vârstă de  36 de ani, din zona Marghita, judeţul Bihor, a suferit, în prima zi de Paşte un atac cerebral. El a fost preluat de către un echipaj SMURD şi dus la Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea, în stare de comă profundă. "În urma examenului tomograf s-a evidenţiat o hemoragie cerebrală extinsă cu inundare ventriculară, leziune neurologică fatală, care a dus la diagnosticul final de moarte cerebrală", a spus dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant Bihor.

Bărbatul era căsătorit, avea trei fetiţe şi provenea dintr-o familie modestă. Conferenţiar dr. Dumitru Mohan şi medicul primar al secţiei de ATI, Tudorel Florian Sabău, au efectuat consultul pacientului şi au pus diagnosticul de moarte cerebrală. Soţia şi fratele acestuia şi-au dat acordul pentru prelevarea de organe, astfel că ieri, în jurul orei 13.00, o echipă de medici din Cluj şi Bucureşti a ajuns la Oradea, unde a început protocolul de prelevare a organelor.

Prelevarea a fost o premieră în România, datorită faptului că până la sosirea echipajelor medicale şi după aceea până la prelevarea ficatului, pacientului i s-a făcut masaj cardiac. "Inima pacientului a fost masată continuu până ce i s-a prelevat ficatul. Această procedură se utilizează de 6-7 ani în Europa Centrală, dar a fost folosită pentru prima dată în România. Ea necesită o bună pregătire din partea echipei de urgenţă, iar la Oradea sunt astfel de cadre bine pregătite", a mai precizat dr. Carmen Pantiş.

Prelevarea de organe a durat până la ora 17.00, iar la ora 19.00, la Spitalul Fundeni, a început transplantul de ficat. Pe lângă ficat au mai fost prelevaţi rinichii, care au ajuns la Clinica de Urologie Renală din Cluj-Napoca, fiind transplantaţi deja, corneea a fost dusă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, iar pielea la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

Echipa de medici a fost formată din dr. Radu Zamfir şi dr. Andrei Nica, din Bucureşti, dr. Elek Florin şi dr. Ştefan Neagoe din Cluj, dr. Adrian Tirla, dr. Ion Gâtlan, asist. Gherghely Otto, asist. Petre Cotrău, medic rezident Ştefania Size, dr. Sorin Ianceu şi asist. Dana  Fârtăiş, din Oradea.  A fost a treia prelevare de organe ce a avut loc în acest an la Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite