PREMIERĂ Un pacient cu atac cerebral ischemic a scăpat prin aplicarea unei metode „importate“ din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Badiu a făcut cu atac cerebral ischemic și a scăpat de simptome în doar trei ore de când i-a fost aplicat un tratament folosit în premieră națională. Tromboliza se folosea până acum în România doar pentru intervenţii în caz de infarct miocardic, iar o doză din medicamentul administrat costă 1.000 de euro.

Ioan Badiu, un bărbat de 50 de ani din Sântandrei, a ajuns săptămâna trecută, miercuri, de urgență la Spitalul Județean Oradea cu atac cerebral ischemic. Omul a leșinat în timp ce lucra în grădină și a avut șansa să fie transportat la spital în timp util. Doctorii l-au scăpat de efectele accidentului vascular aplicându-i, cu acordul familiei, un tratament experimental. Bărbatul și-a revenit în doar două ore și în aceeași zi a fost capabil să se plimbe prin salon și chiar să dea o mână de ajutor celorlalți pacienți.

Medicament de 1.000 de euro

Medicii care s-au ocupat de caz spun că este vorba doar de o reuşită medicală. „Noi i-am făcut pacientului tromboliză (metodă terapeutică ce constă în injectarea unei substanţe trombolitice - n.r.). Medicamentul se administrează intravenos şi dizolvă și elimină cheagul de sânge", spune doctorul Hadrian Borcea, Șeful Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean. „Acest tratament s-a folosit până în prezent la noi în țară doar în cazurile de infarct miocardic. Este prima oară când îl aplicăm pe un pacient care a suferit un atac cerebral", spune Borcea.

Medicii orădeni au aflat de această alternativă grație unui proiect comun cu Clinica de Neurochirurgie din Debrețin, Ungaria. „Proiectul a demarat în luna decembrie anul trecut. De atunci am început să ne pregătim pentru acest tratament și am așteptat momentul potrivit pentru a-l putea efectua. Nu am avut ocazia, pentru că tromboliza nu poate fi aplicată decât în primele trei ore de la producerea atacului cerebral și, din păcate, niciun pacient nu a venit la spital în acest interval util, până în prezent", mai spune șeful UPU. Medicamentul folosit la Oradea se numeşte Actilise, iar o doză din această substanţă se aplică la un pacient care a suferit atacul şi costă 1.000 de euro, bani de buget.

Neurochirurgi din Oradea spun că au auzit de această metodă, dar nu la noi. „Mă bucur să aud că s-a aplicat cu succes acest tratament în România. Tromboliza este eficientă pentru că prin eliminarea cheagului de sânge nu se mai necrozează artera. Sper să se facă astfel de intervenții constant", a spus neurochirurgul Dumitru Mohan.

S-a născut a doua oară

Când a ajuns la urgențe, Ioan Badiu era în stare gravă. „Pacientul avea paralizie pe partea dreaptă și nu putea vorbi", explică doctorul Hadrian Borcea. „După ce i-am aplicat tratamentul, simpotmele au remis în aproximativ o oră, iar în următoarele zile nu au existat complicații", susține medicul.

Ioan Badiu nu-și amintește exact cum a ajuns la spital. „Lucram în grădină, așa cum fac în fiecare zi. Am văzut negru în fața ochilor și am căzut", spune bărbatul. În schimb, își amintește că la spital auzea doctorii vorbind despre un tratament în premieră. „Eram conștient de ce se întâmplă în jurul meu, dar nu puteam vorbi. Doctorii au întrebat-o pe nevasta mea dacă este de acord cu experimentul. Singurul lucru la care mă gândeam este că nu vreau să ajung o legumă, o povară pentru cei din jur", își amintește Badiu. „După două ore de când am ajuns la spital mi-am revenit. Nu-mi venea să cred că este posibil. Doctorii m-au reținut la spital pentru supraveghere, dar mă simt foarte bine. Parcă m-am născut a doua oară", mărturisește pacientul.

I s-a întors norocul

Ioan Badiu spune că se simte norocos pentru prima dată după mulți ani în care s-a confruntat cu șomajul și cu boala. „Eu am fost măcelar la viața mea, iar soția croitoreasă la o casă de modă. Ea s-a îmbolnăvit prima, de aceea nici nu avem copii", spune el. „Mi-am pierdut locul de muncă acum cinci ani. Am încercat o perioadă să lucrez în Germania, dar nu am rezistat programului de noapte. Acum mai lucrez ocazional. Nimeni nu vrea să mă angajeze la 50 de ani", explică bărbatul.

Ioan Badiu este la al doilea atac cerebral ischemic, dar va fi externat astăzi şi se va întoarce acasă pentru a începe o nouă viață.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite