PREMIERĂ Dotări de ultimă generaţie pentru salvatorii bihoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipajele de descarcerare din Bihor vor interveni mai sigur şi mai uşor la extragerea răniţilor dintr-o maşină avariată într-un accident grav. SMURD Bihor va fi dotat cu şase sisteme informatice care conţin date despre 20.000 de modele de autovehicule. Cu ajutorul lor, se va şti exact ce şi unde să taie atunci când se produce un accident grav.

După modelul vecinilor maghiari sau din alte ţări din Europa, SMURD şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor vor implementa, în premieră naţională, un sistem informatic care va scurta intervenţiile la accidente şi va reduce riscurile atât pentru salvatori, cât şi victime. „Ora de aur" este intervalul de timp considerat a fi crucial pentru salvarea vieţii victimelor diferitelor incidente traumatice, deci şi a victimelor accidentelor rutiere.

 Bază de date cu 20.000 de autovehicule

În cel mult două luni, echipajele de salvatori din Bihor vor avea în dotare un echipament de sisteme informatice mobile pe care va funcţiona un program special sub forma unei baze de date care conţine toate modelele şi structurile vehiculelor existente în uzul civil. Este vorba despre 20.000 de modele, fabricate din anul 1970 până în 2011.

Sistemul va permite identificarea rapidă a elementelor de structură ce pot pune în pericol viața răniţilor sau a salvatorilor dar, totodată, și acele elemente care pot fi îndepărtate rapid pentru extragerea în cât mai scurt timp posibil a persoanelor blocate în caroseria avariată, echipa medicală putând acționa cât mai repede posibil. Pe baza schemelor din program, salvatorii vor şti cu precizie care este calea cea mai sigură de urmat în cazul descarcerării victimelor prinse în caroserie, câştigându-se secunde preţioase pentru salvarea lor. „Echipajele de intervenţie vor cunoaşte în timp util tipul de autovehicul implicat în accident şi datorită informaţiilor stocate în program, timpii de intervenţie se vor micşora până la jumătate, în cazul accidentelor în care sunt implicate maşini noi şi se vor reduce semnificativ incidentele în cursul efectuării procedurilor în cazul descarcerării", a spus doctorul Hadrian Borcea, medicul-şef UPU şi SMURD Bihor.

„Vor şti exact ce şi unde vor tăia"

Pentru a folosi programul, salvatorii vor introduce marca şi modelul maşinii şi vor primi în schimb date privind locurile de amplasare exactă a airbagurilor, a elementelor de caroserie, a acumulatorilor de baterie, a rezervorului şi a altor detalii care pot face ca acţiunea de descarcerare să fie sigură şi eficientă. „Sistemul va securiza activitatea de descarcerare, deoarece echipajul în cauză trebuie să ştie exact ce şi unde să taie atunci când se produce un accident grav", a spus generalul de brigadă Ioan Baş, şeful ISU Bihor.

Şase sisteme informatice

Proiectul are o valoare de 5.500 de euro, bani din care urmează să se cumpere şase sisteme informatice. Cinci dintre acestea vor fi distribuite echipajelor de intervenţie, în timp ce una va fi la dispeceratul ISU. Anual, în Bihor sunt descarcerate peste 100 de victime în urma accidentelor rutiere. Proiectul a fost câştigat de asociaţia SARTISS, finanţator fiind Grupul Rompetrol prin programul „Împreună pentru fiecare".

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite