PORTRET / Liana Antal salvează şi aduce pe lume bebeluşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liana Antal a visat să fie medic din copilărie. După absolvirea liceului de matematică-fizică, a dat admitere la medicină. A intrat din prima. „Mi-a fost foarte greu să mă desprind de casă şi de familie”, povesteşte ea. Se bucură că a avut parte de modele în liceu, în facultate, iar apoi şi la maternitatea orădeană.

Profil
Născută.
30 octombrie 1963, Oradea
Studii. Facultatea de Medicină şi Farmacie, Cluj-Napoca
Familie. Căsătorită, un copil
Profesia. Medic ginecolog


„Mi-am ales o specialitate chirurgicală. Dacă eram un pic mai obraznică, alegeam chirurgie generală. Nu erau femei în domeniu”, îşi aminteşte ea. Specialităţile şi posturile au fost în ordinea mediilor. Şi acum îşi aminteşte sentimentul acut de fericire când a ales specializarea şi postul la Oradea.
Din 1994, a ajutat la naşterea a mii de copii. Îşi aminteşte de cazuri în care a contribuit la salvarea vieţii bebeluşilor şi mamelor lor şi este recunoscătoare pentru ele.

„Uneori, dincolo de ştiinţa şi evidenţa clinică, ai nevoie de intuiţie pentru a face intervenţia necesară în timpul cel mai scurt”, explică ea. Se bucură de toate pacientele pe care le-a ajutat să aibă un copil după ce au avut mai multe eşecuri. 

A avut şi accidente profesionale pe care nu le poate uita. „Fiecare medic are asemenea cazuri în cariera sa profesională. Am trăit durerea alături de familie. E foarte greu să treci prin aşa ceva”, spune ea. Are cazuri de pacienţi care au revenit la ea după un eşec. „M-am bucurat să văd că familia a înţeles că medicul nu este stăpân peste natură, nu este Dumnezeu”, explică doctorul.

Provocare în management


Din 2004, Liana Antal conduce maternitatea orădeană. „A fost o provocare pe care am acceptat-o. Acum constat că s-a prelungit mai mult decât mă aşteptam”, spune ea. Nici specialitatea, nici unitatea pe care o conduce nu sunt comode. În cei cinci ani scurşi, spitalul a scăpat de datorii, a reuşit să atragă fonduri pentru investiţii, iar anul acesta să supravieţuiască. „Mă străduiesc să colaborez cu colegii mei, să le explic de ce trebuie, din ce cauză, ce rezultate urmărim prin măsurile respective. Am avut bucuria de a fi înţeleasă când le-am explicat toate acestea”, adaugă ea.

Doctorul Antal are perioade când regretă că administraţia îi răpeşte atâta din timpul care ar trebui acordat profesiei. „Uneori aş vrea să am mai mult timp pentru pacientele mele. Cred că se simt uneori vizitate în fugă”, spune ea. Speră că nu va fi tot timpul aşa. „Meseria asta cere dedicare şi pasiune. În caz contrar nu are rost să o faci pentru că te solicită psihic şi fizic şi poate fi chinuitoare dacă o faci fără pasiune”, precizează ea.

Întrebări şi răspunsuri
Sunt interesaţi orădenii de prelevarea de celule stem?
La început a fost un val mare de solicitări. Acum numărul solicitărilor a scăzut.

Vă place să predaţi?
N-am crezut că-mi va face plăcere, dar îmi place să le împărtăşesc studenţilor din ce am acumulat. Mă simt datoare să fiu la curent cu ce e nou şi pentru ei. 

V-aţi sfătui fiica să aleagă această carieră?

Am sfătuit-o să aleagă ce îi place ca să nu se chinuie.

Cum reacţionaţi când vi se interpretează vorbele, declaraţiile?
Nu mă aştept să fiu citată fidel. Mă străduiesc să ignor.

Ce-i place
„Îmi place să petrec timp cu fiica mea”, spune Liana Antal. Îi place în egală măsură să joace tenis şi să schieze. „Îmi place foarte mult profesia mea”, adaugă ea. Ascultă cu plăcere muzică bună şi merge la spectacole. Apreciază sinceritatea şi conştiinciozitatea la oameni.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna, invidia, prefăcătoria şi linguşeala”, spune ea din start. Nu-i place să umble vara pe munte, dar iarna e gata să lupte cu orice nămeţi. „Nu-mi place să fiu dezamăgită de oameni”, spune medicul. Nu-i place să care greutăţi, dar le cară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite