PORTRET / Călin Andrei Covaci a prins pistolarul de pe Criş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Andrei Covaci
Călin Andrei Covaci

Lucrează în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea de trei ani şi crede că munca de teren, alături de colegi, i se potriveşte ca o mănuşă.

Profil


Născut. La 17 martie 1985, Oradea
Familie. Necăsătorit
Studii. Student la Facultatea de Drept şi la Facultatea de Fizică, Oradea

Călin s-a angajat în Poliţie în 2006, după un curs de trei luni de specializare la Slatina. Practica a făcut-o în Oradea, apoi a fost repartizat la Şuncuiuş ca şi ajutor de şef de post. „După ce am terminat specializarea la Slatina am venit la Oradea pentru practică. Apoi am fost repartizat la Şuncuiuş ca şi ajutor de şef  de post şi înlocuitorul şefului de post când acesta lipsea. Acolo a fost o muncă destul de stresantă. Aveam oameni cu probleme în fiecare zi. Am stat acolo timp de aproape trei ani”, povesteşte agentul de circulaţie.


Poliţist în acţiune


Ajuns la Oradea, Călin a optat pentru Poliţia Rutieră. El este acum agent de circulaţie. „Îmi place foarte mult ceea ce fac aici. Mi se potriveşte mult mai bine decât munca de ajutor de şef de post”, povesteşte agentul. Până zilele trecute munca de agent de circulaţie nu i-a pus viaţa în pericol lui Călin. Totul s-a schimbat când într-o zi când era de serviciu, împreună cu un alt coleg de-al lui, şi au fost anunţaţi prin staţie că a fost furată o maşină şi că hoţul este înarmat. Cum era de datoria lor să intervină au început urmărirea maşinii respective.


Nici măcar atunci nu s-a gândit că va avea parte de o acţiune mai ceva ca în filmele americane. „Am urmărit maşina furată o perioadă, până când de disperare, şoferul a lovit altă maşină şi n-a mai putut merge mai departe. L-a somat colegul meu, dar hoţul a ieşit din maşină şi a început să fugă. Colegul meu a tras două focuri în aer şi apoi un foc în direcţia hoţului. Nu s-a oprit, aşadar eu am continuat să fug după el pe malul Crişului”, povesteşte poliţistul.
Călin ştia că hoţul are armă, dar nu se aştepta să o şi folosească. La un moment dat urmăritul s-a oprit şi a îndreptat rucsacul pe care-l avea spre poliţist şi a început să tragă. „M-a luat prin surprindere, nu mă aşteptam să tragă. După primul foc al lui m-am culcat la pământ şi am început să trag şi eu. După câteva minute hoţul s-a aruncat în Criş şi nu a mai avut scăpare. L-au scos pompierii pe cealaltă parte a râului în şoc hipotermic”, povesteşte agentul.


Pericolul care l-a pândit


Călin spune că abia după ce cazul a fost rezolvat şi-a dat seama că putea fi nimerit de primul glonţ al hoţului, sau că acesta ar fi putut răni pe altcineva. „Am început să mă gândesc la ce putea să mi se întâmple abia după ce s-a terminat totul. Atunci am acţionat foarte rapid şi îmi pare bine că singurul rănit a fost hoţul”, spune agentul de circulaţie.
Călin Covaci şi colegul lui Opriş Tobă au fost premiaţi de Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor şi Corpul Naţional al Poliţiştilor Bihor cu câte 1.500 de lei şi au primit mulţumiri scrise din partea conducerii şi felicitări din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru modul în care au reuşit să-l prindă pe pistolarul de pe Criş.

Întrebări şi răspunsuri

Ai mai tras vreodată cu arma într-o acţiune reală?
Nu am mai tras cu arma într-o acţiune reală, nu am mai fost niciodată implicat în aşa ceva. Am tras în poligon, la antrenamentele de tragere.

Ai vrea să faci altceva? Te-a speriat experienţa asta?
Nu, nu m-a speriat deloc. Îmi place ceea ce fac, acum nu aş putea face muncă de birou. Munca de teren mi se potriveşte mult mai bine.

Ce-i place

Lui Călin îi place înotul, îi place să meargă la pescuit. El spune că apreciază foarte mult sinceritatea.

Ce nu-i place

Călin spune că nu-i plac minciuna şi oamenii care una zic şi alta fac.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite