PORTRET: Mariana Mureşan lucrează ca voluntar şi după 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce o viaţă întreagă s-a ocupat de contabilitate, de familie şi de educaţia copiilor, orădeanca a simţit că lipseşte ceva din sufletul ei. Munca alături de tineri dedicaţi a făcut-o să se simtă împlinită.

Profil:

Născută. 29 ianuarie 1954, Oradea
Ocupaţie. Economist
Familie. Căsătorită, doi băieţi

Alegerea ei a fost determinată de băiatul cel mic, care a decis să-şi dedice timpul beneficiarilor Caritas Eparhial. „Voluntariatul a apărut în viaţa mea ca o minune. Prima oară, datorită fiului cel mic. Mă temeam că nu o să pot ţine pasul cu el”, povesteşte Mariana. „Soarta a făcut să-l întâlnească pe preotul Olimpiu Todorean, care se ocupă de voluntarii Caritas Eparhial. De atunci, copilul meu a început să se schimbe în bine”, spune femeia.

Ca orice mamă, Mariana a vrut să cunoască oamenii alături de care copilul se dezvoltă armonios. Aşa a descoperit familia fără vârstă a celor care îşi dedică timpul liber oamenilor mai puţin norocoşi. „M-au cucerit din primul moment voluntarii, prin optimismul lor şi prin energia cu care se implică. Mi-am dat seama că prin profesia de economist, le pot fi de ajutor”, spune Mariana. Primul proiect în care s-a implicat a fost colectarea de fonduri de la cei care donează 2% din impozit.

Premiul pentru cel mai implicat voluntar


De la primele fonduri colectate până la premiul pentru implicare a fost doar un pas. „La început mi-a fost greu să abordez oamenii. Dar cauza pentru care luptam mă împingea înainte. Am stat pe străzi ore în şir încercând să-i conving”, îşi aminteşte voluntara. După doi ani însă, Mariana se mândreşte că a reuşit să-i facă pe o parte din orădeni să-şi învingă teama. 

„Am satisfacţia că oamenii nu mai fug de noi. Ei ştiu că pot face un bine şi vor să îl facă. Noi suntem un popor lipsit de încredere. Oamenii nu dădeau bani, pentru că se temeau că nu vor ajunge la beneficiari. Acum, sunt mulţi care vin singuri şi mă întreabă de donaţii. Alţi orădeni spun că ajută  alte organizaţii. Nu mă supăr. Important este să ajute, nu pe cine ajută”, explică Mariana. Dincolo de fonduri, voluntara se implică şi în distribuirea de haine şi alimente. În afara organizaţiei, ea încearcă să fie un exemplu pentru cei din jur.

„Am văzut într-o seară o doamnă, care aduna gunoaiele aruncate pe stradă, într-o pungă. De atunci, fac asta în fiecare zi. Dimineaţa devreme sau seara, ies înarmată cu pungi şi mănuşi. Ziua nu merg.  Ştiu că oamenii s-ar uita ciudat la mine. Am renunţat să încerc să-i schimb pe alţii. Dacă văd că se poate face un bine cât de mic, pun mâna şi-l fac eu”, a explicat Mariana Mureşan.

Întrebări şi răspunsuri


Cum vă împărţiţi timpul între job, familie şi voluntari?
Am noroc că acasă găsesc înţelegere. Acum şi băiatul cel mare s-a înscris în voluntariat.
Care este cea mai mare realizare din viaţa de voluntar?
Schimbarea din mine. După 50 de ani în care am spus „nu pot” în diverse situaţii, am învăţat că orice este posibil şi am scos aceste cuvinte din vocabular.
Ce sfătuiţi tinerii din ziua de azi?
Să facă mişcare, să meargă cu bicicleta. Sunt prea mulţi tineri cărora le bubuie geamurile maşinii de muzică proastă.

Ce-i place
Mariana spune că-i plac concertele Filarmonicii de Stat. Îi place să aibă grijă de flori în grădină. Îi plac foarte mult copiii. Este o mare iubitoare de animale.

Ce nu-i place
Marianei nu-i plac mizeriile şi scandalurile. Nu agrează ştirile violente. Nu-i plac oamenii delăsători sau cei care nu au respect pentru oamenii şi natura din jurul lor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite