Oradea: PORTRET / VIDEO Marian Crişan un regizor bihorean de Cannes (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / VIDEO Marian Crişan un regizor bihorean de Cannes (GALERIE FOTO)
Oradea: PORTRET / VIDEO Marian Crişan un regizor bihorean de Cannes (GALERIE FOTO)

Bihoreanul a cochetat cu regia încă de când era copil şi spune că altă meserie nu i s-ar fi potrivit la fel de bine.

Încă din copilărie Marian viziona filme pe video. El spune că în timp a simţit că ar vrea să facă regie şi a început să studieze problema. „Prin clasa a X-a am început să fac tot felul de filmări pe acasă, cu o cameră VHS şi să le montez pe nişte videocasetofoane. Era un mod de joacă mai interesant. După aia m-am hotărât să urmez cursurile de regie de film la ATF”, povesteşte regizorul. Cu toate astea, înainte de a se înscrie la regie, Marian a făcut un an de management, dar totuşi regia l-a atras ca un magnet şi după un an s-a înscris la U.N.A.T.C Bucureşti, specializarea regie de film şi TV.

Marian a terminat facultatea în 2000 şi de atunci îşi practică meseria de suflet cu mare pasiune, ceea ce se vede şi în nenumăratele premii obţinute la diferite festivaluri internaţionale. „În 2000 am terminat facultatea, dar asta nu înseamnă că lucrurile s-au oprit acolo. Cred că e loc de înţeles şi de învăţat o meserie tot timpul”, spune regizorul.



Marian şi-a început activitatea regizorală cu mult timp înainte de a-şi termina studiile în domeniu. În 1996 a realizat documentarul de scurtmetraj „1983” şi tot în acelaşi an filmul „Acelaşi”, un film de ficţiune de 5 minute.  Activitatea lui a continuat apoi cu filmul documentar „Comunismum Mobilae” în 1998, apoi în 1999 filmul de ficţiune „What about your script?”. În 2000 Marian regiza tot un film de ficţiune intitulat „The man with his left hand in his pocket”. După o pauză de trei ani a continuă cu filmele „Ajutor”, „La mulţi ani”, „Portret de Familie”, şi „Amatorul“, filme cu care a fost selecţionat la diferite festivaluri internaţionale de film.

Premiat la Cannes

Unul dintre cele mai importante premii obţinute de Marian Crişan este premiul Palme d’Or pentru scurtmetrajul „Megatron“, la Cannes, în 2008. În 2009 filmul „Verona“ a fost premiat pentru cea mai bună regie la Stockholm Internationl Film Festival, ediţia XIX-a . Marian a mai fost selecţionat la peste 40 de festivaluri de film din întreaga lume, cu filmul „Megatron“, din care amintim „Milano film Festiva”, „Melbourne Intenational Film Festival”, „Sao Paulo International Short Film Festival” , „European Film Festival”, „Best of Short Films Festival” şi lista poate continua.

 

  


„În funcţie de complexitatea subiectului realizarea unui film de scurtmetraj poate să dureze de la 2 la 12 luni”, spune regizorul. Pe lângă vasta activitate de regizor de filme, Marian a mai realizat regia pentru mai mult de 150 de videoclipuri muzicale şi spoturi TV. În ceea ce priveşte planurile lui de viitor, el spune că preferă să nu vorbească despre ele pentru că acestea sunt în continuă schimbare.

Întrebări şi răspunsuri

Vă atrage şi actoria, pe lângă activitatea de regizor?
Actoria mă atrage şi s-ar putea să încerc şi asta la un moment dat, încă nu mi-am propus exact când.

Ce înseamnă să regizezi un film?
Pur şi simplu trebuie să spui o poveste în imagine, care să fie credibilă şi dacă se poate şi emoţionantă.

ce-i place
Marian nu are niciun fel de pretenţii la mâncare şi băutură. El spune că mănâncă orice şi bea orice. Îi place să călătorească şi să citească.
ce nu-i place
Regizorul orădean recunoaşte că nu-i place faptul că presa din România nu acordă o foarte mare atenţie filmelor realizate de el.

Profil
Născut - 8 septembrie, Salonta (Bihor)
Familie - Căsătorit
Studii - „Academia de Teatru şi film” Bucureşti

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite