Oradea: PORTRET / Adina Angela Micula: „Speologia e prima mea dragoste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Adina Angela Micula: „Speologia e prima mea dragoste”
Oradea: PORTRET / Adina Angela Micula: „Speologia e prima mea dragoste”

La doar 20 de ani, tânăra cucereşte munţi şi peşteri cu acelaşi curaj ca şi colegii ei.

CITEȘTE ȘI

Marius Vecan cucereşte munţii de la 16 ani

Trei bihoreni pe acoperișul Europei

Adina este singura membră activă a clubului Speodava din Ştei, localitate unde a făcut pentru prima oară cunoştinţă cu căţărările şi speologia. „Ţin minte că eram la liceu în Ştei şi aveam antrenament de volei. După antrenament am mers împreună cu o colegă de-a mea să alergăm pe teren. Acolo l-am văzut pe un băiat care se căţăra pe o coardă. L-am întrebat dacă nu ne lasă şi pe noi. Ne-a lăsat, atunci am încercat prima oară să mă caţăr. Aveam 16 ani. Mi-a plăcut foarte mult, aşa că m-am înscris la clubul de speologie din Ştei,  “Speodava”. De atunci am început să vizitez peşteri. Am fost în foarte multe peşteri în anii aştia, din păcate doar la noi în ţară. Preferatele mele au fost peştera din Dealul Secăturii, peştera Zăpodie şi peştera Neagră. Sunt superbe, speologia este prima mea dragoste”, povesteşte Angela.

Recordul de coborâre în subteran al Angelei este de 430 de  metri, dar ea vrea neapărat să-şi doboare propriul record cât mai curând.

Cucerirea vârfului Mont Blanc

Adina nu s-a mulţumit doar cu speologia, ea şi-a propus să încerce şi alpinismul şi căţărările, dar a făcut şi şcoala de salvamont. Angela este acum membru voluntar al Salvamont Bihor. „Cum tot mergeam la speologie, i-am cunoscut pe speologii şi alpiniştii din Oradea. Aşa am început să merg cu ei la căţărări şi la escaladat de vârfuri tot mai înalte. În România am fost în munţii Făgăraş şi în munţii Bucegi”, a spus Adina. Ea nu s-a mulţumit doar cu atât, aşadar a început să se pregătească pentru escaladarea vârfului Mont Blanc.

Economii importante

„Am vrut să merg pe Mont Blanc anul trecut, m-am pregătit mult pentru asta, dar nu am reuşit să-mi fac rost de bani. Anul ăsta în schimb am strâns bani din timp şi m-am hotărât să merg şi eu împreună cu echipa din Oradea, pe Mont Blanc. Am pornit în 27 august, ne-am oprit în Austria, unde am escaladat vârful Grossglockner. A fost un traseu destul de dificil, dar a meritat. Apoi am mers spre Mont Blanc. Am făcut pauze destul de dese, nu-mi venea să cred că îmi este atât de greu. Frigul a fost groaznic, bătea vântul foarte puternic, dar când am ajuns sus am văzut o privelişte care nu se compară cu nimic”, povesteşte salvamontista.

Face volei de performanţă

Pe lângă aceste pasiuni Adina este şi voleibalistă de performanţă, ea face parte din echipa de volei a Universităţii din Oradea. „Practic voleiul de mică şi când am venit în Oradea la facultate m-au luat în echipa universităţii. Îmi place foarte mult şi mă ajută să mă menţin în formă fizică bună pentru alpinism, căţărări şi speologie”, spune Adina.

Întrebări şi răspunsuri

Ai fost pusă vreodată în situaţii periculoase?
Da, ţin minte că eram în peştera Dealul Secăturii. Am stat înăuntru destul de mult. Trebuia să trecem prin două semisifoane. Am mers în jos. Când să ne întoarcem ne-a prins viitura. Nu mai recunoşteam nimic. Semisifoanele s-au umplut cu apă, abia am ieşit de-acolo. Cred că niciodată nu m-am mai rugat atât. 

Ce alte vârfuri mai vrei să cucereşti?
După Mont Blanc aş mai vrea să ajung şi pe alte vârfuri, în special pe Matterhorn şi pe Monte Rose, care au peste patru mii de metri.

Ce-i place

Adinei îi plac mult copiii şi mai are o pasiune neobişnuită, îi place olăritul. Ea spune că a participat la olimpida meşteşugurilor populare tradiţionale româneşti, unde a câştigat locul întâi.

Ce nu-i place

Adinei nu-i place să piardă timpul stând în faţa televizorului şi nu-i place să-şi spele echipamentul după ce se întoarce din expediţiile prin peşteri.


Profil
Născută.
La 27 martie 1989, în Ştei
Studii.
Studentă anul doi la Facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea 
Familie.
Necăsătorită

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite