Oradea: PORTRET / Roman Menz, un elveţian cu suflet de român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Roman Menz, un elveţian cu suflet de român
Oradea: PORTRET / Roman Menz, un elveţian cu suflet de român

Bărbatul a sosit în România în urmă cu şapte ani, pentru a conduce fabrica Holcim de la Aleşd.

PROFIL
Născut. 15 februarie 1974 Brugg, Elveția
Studii. MSc in Engineering Management
Familie. Îndrăgostit de Ioana și de cei doi copii ai ei Marc și David

Prima dată când a venit în ţara noastră a avut o experienţă neplăcută. „Am stat într-un hotel sărăcăcios din judeţul Argeş şi era atât de frig noaptea, încât am fost nevoiţi să dormim cu puloverele pe noi“, mărturiseşte Roman Menz. Această experienţă nu l-a determinat, însă, să ne pună imediat o etichetă, iar cu trecerea timpului a ajuns să simtă România ca pe o a doua casă.

Ecologist până în măduva oaselor
„Cred că este o ţară minunată, cu oameni foarte ospitalieri. Pentru mine este un privilegiu să fiu aici şi am avantajul de a lua ce este mai bun din ambele culturi“, spune elveţianul. Înainte de a veni în România a primit o slujbă în Canada, Toronto, însă a simţit că venirea în ţara noastră este mult mai atractivă.

image



„Nu am regretat niciodată această decizie şi sunt mândru că eu şi colegii mei am contribuit la dezvoltarea companiei aici în România“, spune Roman Menz.
Elveţianul este cunoscut printre angajaţi ca un ecologist convins. A venit cu ideea ca angajaţii să circule prin fabrică cu biciclete şi cu maşini hibride. „Bicicletele sunt bune pentru mediu, pentru condiţia fizică a angajaţilor şi sunt mult mai eficiente pentru călătoriile în interiorul fabricii. Maşinile hibrid demonstrează angajamentul şi preocuparea pentru mediul înconjurător. Luăm în considerare posibilitatea de a înlocui întreaga flotă auto în anii următori cu acest tip de maşină, explică directorul fabricii.

Şocat de România
El susţine că grija faţă de mediu denotă responsabilitate şi grijă faţă de viitorul copiilor noştri. „Nu trebuie să fii un ecologist ca să opreşti motorul maşinii atunci când mergi să cumperi o pâine”, explică elveţianul.
Roman Menz a fost şocat când a văzut că în România gunoiul nu este colectat selectiv: „Când am locuit în primul meu apartament în Bucureşti, am fost şocat când am descoperit că poţi arunca tot gunoiul pe un tub, într-un gang, fără să îl sortezi. Este o iresponsabilitate dacă gunoiul pe care îl produci nu mai este problema ta din momentul în care nu-l mai ai în faţă”.  
Deşi iubeşte România, duce dorul Elveţiei, al prietenilor, familiei, dar şi al mâncării de acasă. „Un alt lucru de care îmi este dor este faptul că nu mai vorbesc limba maternă decât foarte rar”, mărturiseşte Roman Menz. Ca să-şi astâmpere dorul de casă îşi petrece concediile în Elveţia.

Întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă succesul pentru dumneavostră?
Majoritatea înţeleg succesul ca atingere a unor obiective sau sarcini. Dar cum să le realizezi şi ce înveţi din suişuri şi coborâşuri este, de fapt, cel mai important.

Vreţi să rămâneţi definitiv în România?
Definitiv este un cuvânt poate prea dur. În momentul de faţă sunt cu adevărat ataşat de această ţară şi nu mă pot gândi că aş merge altundeva.

Unde este „acasă“ pentru dumneavostră?
Cred că „acasă“ este locul în care ai crescut şi unde îţi sunt originile. Oricum, poţi dezvolta un puternic ataşament pentru locul în care trăieşti mai multă vreme. Când călătoresc, îmi doresc să mă întorc la români, chiar dacă sunt în Elveţia.

image




Ce-i place
„Sunt pasionat de scrimă, sport pe care îl practic de aproximativ 4 ani. Acest sport este o combinaţie de agilitate, rezistenţă, tactică, strategie şi inteligenţă, o combinaţie de atribute pe care le regăseşti şi în afaceri“, spune Roman Menz.

Ce nu-i place
„Lipsa de onestitate şi oamenii cu două feţe mă enervează la culme. Prefer o cale directă de comunicare, chiar dacă vorbim despre critici“, a mărturisit Roman.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite