Oradea: PORTRET / Andrei Pintea, poet cu inspiraţie la doar 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Andrei Pintea, poet cu inspiraţie la doar 17 ani
Oradea: PORTRET / Andrei Pintea, poet cu inspiraţie la doar 17 ani

Tânărul scrie poezie de doi ani, iar vineri va lansa primul volum împreună cu trei prieteni.

Profil:

Născut. 25 aprilie 1992, Oradea.
Studii. Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
Familie. Singur la părinţi.

Andrei este un adolescent dinamic, cu multe hobby-uri. Jocurile copilăriei le-a combinat mai întâi cu dansul sportiv. „Mi-a plăcut foarte mult dansul sportiv de performanţă şi m-a ajutat enorm tot ce am învăţat în cei trei ani”, povesteşte el. A întrerupt pentru că nu putea face faţă numărului mare de concursuri şi exigenţelor şcolare. A urmat apoi calculatorul şi jocurile electronice. „De vreo trei ani nu mai joc nimic ca să nu mai cad în plasa aceea”, explică el, amintindu-şi că jocurile îl captivau atât de mult încât stătea lipit de monitor şi tastatură ore întregi. Acum îl ţin la calculator doar discuţiile online.

Poezia, un alt univers

„Eu sunt capricios de felul meu. Cred că şi de aceea am ales poezia. Este la fel de instabilă şi le include pe toate”, explică Andrei. Scrie poezie de doi ani. În clasa a IX-a a fost invitat la cenaclul de poezie Sala 07, care funcţionează la Colegiul Emanuil Gojdu. A mers de curiozitate, iar apoi şi-a propus să încerce să scrie şi el. „Ne bazăm pe ideea că se poate face poezie din orice. În timp am aflat ce se poate, ce nu, care forme de exprimare mi se potrivesc”, povesteşte el. Îl inspiră natura, plimbările, discuţiile cu prietenii, dar şi strada sau locurile mai ciudate pe care le vede. „Scriem pe teme alese de noi sau pe ce ne inspiră în momentul respectiv. Scriu de fiecare dată ce simt”, explică adolescentul.

„Jamais vu sau la prima bere cu tata”

Împreună cu câţiva prieteni din cenaclu, Andrei a dat piept cu poeţii consacraţi care frecventează cenaclul de la Biblioteca Gheorghe Şincai. „Am citit din creaţiile noastre acolo. Ne-au criticat, dar ne-au şi apreciat pentru curaj, pentru talent. Am fost în general bine primiţi”, spune el.  Anul acesta, Andrei Pintea împreună cu Dumitru Vlad, Alexandru Drăgan şi Adrian Mihăieş-Popescu au hotărât să-şi publice poeziile în volum. Antologia de poezie se numeşte „Jamais vu sau la prima bere cu tata”. A constatat că este mai uşor să scrie decât să publice. „Trebuie foarte multă răbdare să scoţi un volum. Alegerea editurii, planificarea lansării. Sunt atâtea verificări, corecturi, uneori se pierd pagini, Banii sunt şi ei o problemă”, povesteşte Andrei.

Cei patru băieţi au fost ajutaţi de un om de afaceri cu o parte din bani, iar diferenţa au pus-o părinţii lor. Lansarea volumului lor va avea loc în cadrul Zilei Porţilor Deschise de la Primărie, din 25 septembrie. Este curios de reacţia colegilor, pentru că sunt puţini cei care îi cunosc preocuparea pentru poezie.

Întrebări şi răspunsuri

Poezia nu este o preocupare prea feminină?
Nu. Este o prejudecată. Poezia feminină este o parte mică din Poezie.

La ce te ajută poezia?
Să văd lucrurile din mai multe unghiuri. Văd lucruri pe lângă care alţii trec indiferenţi. Îmi dezvoltă o anumită minuţiozitate. Şi mă descarc.

Ce spun părinţii şi colegii despre pasiunea ta?
Părinţii îmi închipui că sunt mândri. M-au întrebat ce facem la cenaclu în fiecare săptămână, dar n-au comentat nimic. Colegii nu prea ştiu. Nu cred că-i impresionează, pentru că fiecare are ceva cu care se poate lăuda.

Ce-i place

Lui Andrei îi plac literatura şi sportul, practicând cu plăcere shotokan. „Îmi plac reveriile şi coincidenţele care contează”, adaugă el. Este interesat de psihologie. Savurează clătitele cu ciocolată şi preparatele pe bază de ciuperci. Îi place să meargă cu trenul.

Ce nu-i place

Andrei Pintea detestă ipocrizia. „Nu-mi place tradiţionalismul excesiv care blochează inovaţia”, mai spune băiatul. Nu-i place zăpuşeala, deşi a avut parte de ea din plin.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite