Oradea: PORTRET / Ştefan Penyacsek transformă sticla în vitralii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A învăţat această meserie în Belgia şi s-a întors în România unde şi-a deschis un mic atelier. Ştefan face vitralii pentru biserici din străinătate, în România are foarte puţine lucrări.

Profil

Nascut. 29 iunie 1969, Oradea.
studii. Facultatea de Arte Vizuale, Oradea.
familie. Căsătorit, şase copii: patru băieţi şi două fete

Totul a început cu o vizită în Belgia, unde fratele lui Ştefan a mers să muncească, în 1992. După un an l-a urmat şi Ştefan. Acolo l-a întâlnit pe actualul partener de afaceri, un belgian care se ocupa cu vitralii.

„Fratele meu l-a cunoscut mai întâi, dar nu i s-a părut nimic interesant în a face vitralii. În 1993, când am mers şi eu în Belgia, fratele meu m-a dus la el. Ideea de a face şi de a restaura vitralii mi s-a părut extrem de interesantă. Am lucrat acolo patru ani, am învăţat multe lucruri despre cum se fac vitraliile şi apoi, în 1997, m-a întors acasă. Aici mi-am deschis un mic atelier şi de atunci fac vitralii, dar mai mult pentru clienţi aduşi de partenerul meu din străinătate”, povesteşte Ştefan.

Cum se fac vitraliile

Procesul de producere al vitraliilor este unul destul de lung şi implică mai multe etape, la care se adaugă multă imaginaţie, talent la desen şi foarte multă răbdare, pentru că este o muncă migăloasă. „Producerea de vitralii începe cu un proiect, care se face împreună cu cel care le comandă, apoi se stabilesc culorile ce vor fi folosite, se decupează sticla după un şablon deja făcut şi apoi se compune vitraliul şi se asamblează în baghete de plumb. După această se cositoresc toate punctele de îmbinare pe ambele părţi, apoi se chituiesc cu chit de geam”, povesteşte Ştefan.

Pentru un vitraliu de mărimea unui geam de uşă se munceşte o săptămână, asta dacă modelul este unul destul de simplu. „Am avut biserici la care am muncit trei ani. Am făcut 450 de metri pătraţi de vitralii la o biserică din Olanda“, spune Ştefan.

Lucrări în România

Ştefan a făcut trei lucrări importante în Oradea. El a restaurat vitraliile din Pasajul Vulturul Negru în 2005 şi cele de la intrarea în pasaj şi a făcut Troiţa din Orăşelul copiilor. „La vitraliile din pasajul Vulturul Negru am muncit aproape cinci luni, pentru cele de sub cupolă şi încă cinci luni pentru cele de la intrare. Am fost onorat că am putut face aceste lucrări. Ţin minte că de mic copil am fost impresionat de vitraliile de sub pasaj. Atunci nu m-am gândit că voi ajunge să le refac chiar eu“, spune Ştefan.

Pe lângă aceste lucrări mari, Ştefan a mai avut comenzi de la diferite persoane care au vrut să aibă vitralii în propriile case. Preţul unui vitraliu porneşte de la 300 de euro şi creşte în funcţie de mărime, sticla folosită şi complexitatea modelului cerut. O lucrare poate să dureze de la o săptămână, la câteva luni, în funcţie de numărul şi de complexitatea vitraliilor cerute de clienţi.

Intrebări şi răspunsuri

Câte lucrări importante aţi avut până acum?
Până acum am făcut vitralii de la cap la coadă pentru 20 de biserici din Olanda, Franţa, America, Germania. Am făcut restaurări parţiale la 50 de biserici, dar şi acelea tot din străinătate.

Aţi făcut vitralii pentru vreo biserică din România?
Am avut discuţii cu biserici din Oradea, dar n-am ajuns la o înţelegere. Nu am avut lucrări la biserici din România şi îmi pare rău pentru asta. Aş fi încântat să fac vitralii şi pentru români.

Ce-i place

Lui Ştefan îi plac mâncărurile fără carne şi adoră brânzeturile. Mânăncă orice şi, fără să vrea, a ajuns lacto-vegetarian. El spune că s-a simţit rău odată de la o bucată de salam mâncată cu poftă şi de atunci nu mai poate mânca niciun fel de carne.

Ce nu-i place

Lui Ştefan nu-i plac deloc oamenii care sunt prea insistenţi. El spune că-i place să fie lăsat să-şi facă treaba aşa cum ştie el, fără să fie întrerupt prea des. Odată stabilit ceea ce are de făcut, el spune că îi place să fie lăsat să facă ceea ce i se cere sau i se spune, fără să fie deranjat foarte mult.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite