Oradea: PORTRET / Ovidiu Motoc alungă frica de dentist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună cu soţia sa, orădeanul reuşelte să convingă chiar şi copiii că dentistul e un personaj drăguţ, iar în cabinetul lui totul e o joacă.

CITIŢI ŞI:

Galaţi: Florin Olaru- Comisarul care-i destinde pe poliţişti

PROFIL
Născut. 4 octombrie 1966, Oradea
Studii. Facultatea de Medicină şi Farmacie, Cluj-Napoca
Familie. Căsătorit, are doi copii
Profesie. Medic stomatolog



Doctorul orădean şi-a dorit să devină cu totul altceva în copilărie. „Sunt un visător şi mi-am dorit să-mi petrec viaţa între motoare”, povesteşte doctorul Ovidiu Motoc. S-a răzgândit atunci când un prieten, proaspăt inginer, l-a dus cu el la muncă. „Prietenul meu talentat şi deosebit a fost repartizat să lucreze pe un şantier cu mulţi puşcăriaşi. Când am văzut în ce condiţii lucrează mi s-au tăiat aripile”, spune el. Recunoaşte că sitemul din adolescenţa lui tăia multe aripi.
Astfel, Ovidiu s-a reorientat spre medicină. Nu a intrat din prima, dar s-a ambiţionat. „Iniţial, am ales medicina generală. Mi se părea mai interesantă. În anul trei însă, printr-un concurs de împrejurări, m-am transferat la stomatologie”, povesteşte Motoc.
Nu regretă nicio clipă alegerea. Recunoaşte că profesorul Petru Florescu i-a fost model şi l-a influenţat, iar după ce a început să profeseze, model i-a fost doctorul David Barna.

Provocările vieţii reale
A început să practice în 1994. „Atunci credeam că le ştiu pe toate. Între timp, am descoperit că pe măsură ce înveţi, cu atât descoperi mai des ce puţin ştii. În meseria asta, întotdeauna înveţi ceva nou”, spune el.
Doctorul a avut multe lucrări complexe şi mulţi pacienţi care i-au schimbat părerile iniţiale şi l-au obligat să înveţe şi mai mult. „Fiecare lucrare complexă te provoacă şi îţi dă mai multă încredere pentru ce urmează”, explică el.
Astăzi, constată cu bucurie că numărul celor care vin la medic pentru extracţii scade de la an la an şi creşte numărul celor care vin pentru profilaxie. „Asta demonstrează că s-a făcut ceva educaţie medicală în ultima vreme”, spune el mulţumit.

Copiii, pacienţii preferaţi
Cel mai mult îi place să lucreze cu copiii care au răbdare şi sunt bine educaţi. „Ţi-e mai mare dragul să lucrezi cu ei”, spune el zâmbind. Conştient că profilaxia este esenţială în domeniul lui, a demarat un program de colaborare cu o grădiniţă.
„Aducem copiii la cabinet, iar ei se obişnuiesc cu atmosfera şi cu aparatura, cu laboratorul, învaţă să nu se teamă să deschidă guriţa. Vin la noi ca la joacă”, povesteşte el.
Insistă pe partea de profilaxie şi cu pacienţii copii, şi cu adulţii pentru că este mai ieftin să-şi întreţină dinţii decât să fie delăsători şi neglijenţi. „Pacienţii noştri vin la controlul de şase luni. Îi sunăm din timp pentru a le reaminti, iar de luna viitoare le vom trimite scrisori informative cu noutăţile din domeniu, de la cabinet şi lucruri care să îi intereseze”, adaugă doctorul. Ovidiu Motoc îşi doreşte să se ocupe de pacienţii săi aşa cum ar vrea să se ocupe de el alţi prestatori de servicii.




Întrebări şi răspunsuri

E scump să-ţi întreţii dantura azi?
Întreţinerea dinţilor nu este scumpă. În schimb, delăsarea şi neglijarea danturii sunt dureroase şi scumpe.

De unde aducţi materia primă pentru cabinet?
Din Germania, Franţa şi Statele Unite.

Cum convingeţi pacienţii să vină la dentist?
Există o frică de dentist. Cei needucaţi vin când au probleme mari. Oricând vin, în scaunul stomatologic sunt alţi oameni decât în viaţa reală.




Ce-i place
„Îmi place să petrec timp cu familia. În fiecare zi descopăr ceva nou la ei sau cu ei”, spune Ovidiu Motoc mândru. Îi place să meargă în natură. Se bucură că descoperă şi valori autentice între tineri. Îi place să ajute oamenii. „Joc cu mare plăcere tenis. Foarte greu pot refuza o invitaţie la tenis”, spune el.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că s-a schimbat scara de valori, iar în vârf au ajuns şi nonvalori”, spune doctorul Motoc. Îl deranjează neglijenţa, nesimţirea şi prostia, mai ales că sunt dureroase pentru cei din jur. Nu-i place mizeria şi nu-i înţelege pe cei care o pot tolera.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite