Oradea: PORTRET / Nicole Suciu-Duca decorează casele cu pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Nicole Suciu-Duca decorează casele cu pasiune
Oradea: PORTRET / Nicole Suciu-Duca decorează casele cu pasiune

Prima ei alegere a fost comerţul, dar s-a reîntors la decoraţiuni interioare după ce a venit la Oradea pentru a-l urma pe bărbatul de care s-a îndrăgostit.

Nicole povesteşte că a descoperit că are talent la decoraţiuni interioare în timpul orelor de la Palatul Pionierilor. Profesoara ei a descoperit că fetiţa are răbdare şi talent la realizarea florilor artificiale din pânză tratată.  A ales Facultatea de Comerţ Exterior, pentru că asta i se părea cea mai potrivită şi mai decentă în perioada comunistă.

Prietenii, primii clienţi

„Am lucrat ca referent la Româno-Export. Nu trebuia să stau închisă în birou”, explică ea.  Când s-a îndrăgostit de un ardelean, a renunţat la tot şi a venit în Oradea. Nu regretă. La Oradea şi-a reluat creaţiile şi proiectele lăsate în stand by. „Am reluat partea de creaţie a decoraţiunilor interioare într-o perioadă foarte agitată. Mă linişteau şi-mi readuceau pacea interioară foarte necesară pentru mine”, povesteşte ea.

Soţul a sprijinit-o şi a ajutat-o să continue. „Primii clienţi au fost prietenii mei care voiau să ofere cadouri celor dragi sau pur şi simplu voiau ceva interesant în casă pentru o ocazie sau alta”, povesteşte ea. Face coşuri, boluri, pahare şi alte obiecte pe care le decorează în fel şi chip, în funcţie de inspiraţie, de sărbătoare sau de destinatarul obiectului.

„Sunt obiecte delicate şi simple care bucură ochiul şi  inima, iar pe mine mă relaxează”, spune Nicole Suciu-Duca. Îşi cumpără materialele necesare din Austria, Ungaria sau din ţară, depinde unde iese mai ieftin, astfel încât produsele finite să fie mai ieftine. De sărbători a dus creaţii de-ale ei la hoteluri pentru a le expune şi chiar vinde. S-au bucurat de succes. Anul acesta, Nicole Suciu-Duca a început să colaboreze cu câteva profesoare de la Liceul Greco-Catolic. „I-am învăţat pe copii să facă decoraţiuni de Paşte. Le-a plăcut foarte mult. Ne-am gândit ca în noul an şcolar să deschidem un cerc de creaţie pentru copii”, povesteşte ea nerăbdătoare.

O mână întinsă nevoiaşilor

Din banii pe care i-a câştigat din crearea obiectelor decorative, Nicole, ajutată de prietenele ei, a început să dăruiască celor mai nevoiaşi. „Periodic colectăm haine, alimente de bază şi mai punem câţiva bănuţi şi-i oferim familiilor mai modeste. N-am crezut că există atâta sărăcie”, spune ea.

Şi acum îşi aminteşte cum o femeie în vârstă a vrut să le sărute mâinile pentru că i-au oferit tacâmuri şi veselă din care să mănânce. Între timp, lucrează ca broker de credite, dar visează să-şi deschidă o afacere cu decoraţiuni interioare. Nu se grăbeşte, pentru că a constatat că toate lucrurile au vremea lor şi se întâmplă doar când trebuie.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi urmat a doua facultate?

Voiam să-mi demonstrez că pot face ceva. După 35 de ani ni se repetă într-una că nu mai putem, nu mai avem potenţial intelectual. De fapt, putem face tot ce îndrăznim să facem.

Ce vă inspiră în creaţia decoraţiunilor?

Anotimpurile, natura, sărbătorile, sentimentele pe care le trăiesc, foarte multe lucruri.

De ce faceţi voluntariat la şcoală?

M-au rugat profesoarele să le dau o mână de ajutor, iar când e vorba de copii mai greu spun „nu”.

Cum e voluntariatul la ţară?

Greu, pentru că nu putem face cât văd că este nevoie.

ce-i place
„Îmi place să stau în aer liber, să merg în călătorii şi drumeţii”, spune Nicole Suciu-Duca. Îi place să asculte muzică clasică pentru că o linişteşte. Este vegetariană convinsă. Îi plac ordinea şi disciplina.
ce nu-i place
„Nu-mi plac laşitatea, oamenii fără coloană şi meschinăria”, spune femeia. O irită minciuna. Nu-i place să vadă dezordine şi mizerie pe spaţiul public.

Profil
Născută - 7 septembrie 1952, Bucureşti.
Studii - Facultatea de Comerţ Exterior, Bucureşti, Facultatea de Protecţia Mediului, Oradea.
Familie - Căsătorită.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite