Oradea: PORTRET / Darius Mudura - „Nu mă bat cu colegii ca să nu-i rănesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Darius Mudura - „Nu mă bat cu colegii ca să nu-i rănesc”
Oradea: PORTRET / Darius Mudura - „Nu mă bat cu colegii ca să nu-i rănesc”

Micuţul orădean face judo doar de trei ani şi jumătate. Deja are colecţie de medalii şi visează să ajungă un mare judoka, aşa cum sunt campionii de la televizor.

PROFIL
Născut. 30 aprilie 1999, Oradea.
Studii. Elev, clasa a IV-a, la Liceul Sportiv.
Familie. Mai are un frate.

S-a apucat de judo în clasa I, după ce la ora de sport a auzit un profesor vorbind foarte frumos despre avantajele lui. „Am hotărât să fac judo, iar domnul Corneliu Surlă a fost primul meu antrenor. Acum mă antrenez cu domnul Aurelian Ciprian Fleisz”, spune băiatul. În fiecare zi merge la antrenamente de la şcoală. „Acum mă antrenez cam două ore şi jumătate pe zi, dar nu mă simt obosit. E foarte frumos”, adaugă el. Din clasa I a început să meargă la concursuri. La unele a pierdut, la altele a câştigat.
„La primele două competiţii am pierdut, dar după aceea am început să câştig”, spune el mândru. Anul acesta a ocupat locul trei la Campionatul Internaţional de Judo pentru Copii, din Kosovo. Este cel mai mare titlu pe care l-a cucerit până acum, dar are ambiţii mari. De aceea din toamnă va fi la Liceul Sportiv. „Vreau să merg la competiţii internaţionale. Vreau să concurez în Italia, în Olanda şi în alte ţări”, visează el cu voce tare. În clasa a IV-a va participa la mai multe concursuri decât până acum. „Cu cât creştem, cu atât sunt mai multe concursuri de judo. Pentru copiii mici nu sunt atâtea”, spune el, bucuros că nu mai este mic.

Modelare prin judo
Darius a vrut să renunţe la judo. Îi lua tot timpul de joacă cu prietenii din cartier. „Mami şi tati nu m-au lăsat să renunţ. Au zis că mă descurc bine la judo şi să merg mai departe pentru că voi avea rezultate bune”, explică el. Băiatul recunoaşte că sportul l-a ajutat foarte mult să se maturizeze. La grădiniţă, toată lumea spunea că este un copil rău. Acum nu se mai spune aşa ceva. Evită să se bată cu copiii, chiar dacă îl provoacă. Ştie că i-ar putea învinge pentru că face sport şi ştie multe tehnici, dar nu vrea să le facă rău.

Îi plac filmele poliţiste
Pe perioada vacanţei, profită de timpul liber pentru a se juca cu fratele său şi cu prietenii, pentru a se uita la filme de acţiune, preferabil cu poliţişti. „Îmi plac mult filmele de acţiune. Când voi fi mare, vreau să fiu jandarm şi să urmez Academia de Poliţie”, spune copilul. Ştie că după ce începe şcoala, timpul de joacă va fi mult mai puţin. Nu-i pare rău, privind colecţia de medalii pe care o are şi visând la cele care vor veni.
Speră să mai aibă timp şi pentru concursurile de cros. Îi place să alerge, iar la concursurile şcolare din ultimii ani  s-a descurcat bine. Gândindu-se la concursurile ce vor avea loc anul următor, visează să poată face multe poze frumoase în oraşele unde vor fi organizate. Va avea grijă să aibă de fiecare dată aparatul de fotografiat în apropiere.


Întrebări şi răspunsuri

Cât timp vrei să faci judo?
Tot timpul. E foarte frumos să joc.

Te baţi cu copiii?
Nu mă bat. De când fac judo am mai multă răbdare. Dacă m-aş bate cu ei, i-aş răni.

Ai un sportiv preferat?
Îmi plac Alexandru Lungu şi Farkas Bertalan. Vreau să ajung un judoka mare.

Cum e să pierzi un concurs?
Foarte rău. Nu-mi place să pierd concursuri. Mă antrenez ca să câştig.

Vrei să faci jud când vei fi jandarm sau poliţist?
Da. E foarte bine pentru ei să ştie să se bată.

Ce-i place
„Îmi plac cartofii prăjiţi”, spune Darius repede. Cel mai mult însă îi place judo şi fotbalul cu prietenii. Îi place să urmărească seria desnelor animate Spiderman. „Îmi place să fac poze şi să merg la pescuit”, mai spune băiatul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac baschetul şi voleiul, dintre sporturi”, spune el. Nu-i plac nici desenele animate pentru fete de pe Jetix. Schimbă repede canalul când le vede. „Nu-mi place să mă trezesc dimineaţa devreme”, mai adaugă el.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite