Oradea: PORTRET / Cezar Mudura, micuţa vedetă a muzicii populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Cezar Mudura, micuţa vedetă  a muzicii populare
Oradea: PORTRET / Cezar Mudura, micuţa vedetă a muzicii populare

După ce talentul i-a fost confirmat de un interpret, părinţii au investit în pasiunea micuţului orădean, iar acum apare în trei videoclipuri pe un post naţional.

Profil

Nascut. 3 august 2000, Oradea.
Studii. Elev în clasa a III-a la Liceul de Artă.
Hobby. Muzica populară.
Familie. Are un frate mai mare.

Cezar cântă de când se ştie. „Când era la grădiniţă, cânta în clasă şi în faţa blocului”, îşi aminteşte mama lui. Mai serios s-a apucat de muzică după ce Moş Crăciun i-a adus o orgă electronică. „Mi-a plăcut să cânt şi am exersat atât de mult la orga aceea, încât părinţii m-au înscris la liceul de artă”, povesteşte copilul. Studiază pianul, dar pasiunea lui cea mare este muzica populară.

Cântăreţul Cornel Borza i-a verificat aptitudinile muzicale şi a constatat că micuţul are o voce bună şi este talentat. Acum studiază canto popular cu Viorica Marc Bulzan. Cântă cu mare plăcere cântece din repertoriul lui Cornel Borza sau scrise de profesoara sa.

Vedetă de televiziune

Cezar Mudura este un copil norocos. A fost remarcat de cântăreţi consacraţi, dar şi de media audiovizuale. A fost invitat la emisiuni televizate la un post local, iar în septembrie va apărea pe un post naţional. Este foarte mândru de asta, dar are şi emoţii. „Îmi doresc să reprezint folclorul bihorean cât mai bine, aşa, ca domnul Borza”, spune copilul. Deocamdată îşi face încălzirea cântând la spectacolele organizate de diverse primării cu ocazia zilelor comunei şi la evenimente organizate de prieteni de familie. Are succes şi speră să fie şi mai bine când va creşte şi va fi mai bine pregătit. Până când începe şcoala, mai are timp. După aceea va trebui să studieze la pian şi să se pregătească la canto. Urmează să înregistreze un videoclip cu un cântec de nuntă. „Doamna Viorica a spus că de anul ăsta voi merge la concursuri. Vreau să ajung la concursuri naţionale de muzică populară pentru copii şi să câştig”, spune el.

Vrea să fie preot

Cezar Mudura se vede cântând toată viaţa, dar îşi doreşte să fie nu doar cântăreţ, ci şi preot. „Vreau să mă fac preot pentru că cred în Dumnezeu şi vreau să-i ajut şi pe ceilalţi oameni să creadă.  Şi îmi place să merg la liturghie  în fiecare duminică”, spune copilul.

Cristian Pomohaci este un adevarat model pentru el. „Eu cred că prin muzică şi credinţă oamenii devin mai buni”, adaugă el. Muzica şi spectacolele la care participă l-au făcut pe Cezar mai serios decât ar fi cazul la vârsta lui, iar modelele pe care şi le-a ales îl influenţează, spre bucuria părinţilor. Amândoi sunt mândri de talentul fiului lor, mai ales că ei nu au talent muzical. „Am auzit că bunica şi o străbunică au cântat. Mami şi tati nu cântă”, a explicat el.  Este ambiţios şi vrea să ajungă mult mai departe decât au ajuns bunica şi străbunica.

Intrebări şi răspunsuri

Ai cântăreţi preferaţi?
Da. Cornel Borza îmi place foarte mult şi Viorica Marc Bulzan, Florica Duma, Florica Zaha şi Văru Săndel.

Vrei să faci carieră din muzică?
Vreau să fiu un mare cân-tăreţ şi să cânt pe scene renumite. Dar vreau să fiu şi preot, ca Pomohaci.

Ce cântece îţi place să cânţi?
De toate. Cânt şi cântece amuzante, dar şi cântece mai serioase pentru sărbători sau de dor.

Mai ai timp să te joci?
În vacanţă mă joc mai mult. După ce începe şcoala mă joc mai puţin. Trebuie să merg la ore de canto, să studiez la pian.

Ce-i place

Lui Cezar îi place muzica populară, dar şi să joace fotbal cu prietenii. „Îi bat pe toţi la fotbal”, spune băiatul, deşi fratele său îl contrazice. Îi place foarte mult să înoate şi să meargă cu bicicleta.

Ce nu-i place

„Nu-mi place când sunt păcălit sau minţit”, spune Cezar repede. Îl enervează când vede copii sau adulţi că aruncă mizerie pe jos. „Nu-mi plac nici oamenii răi”, adaugă el.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite