Oradea: PORTRET / Stela Marta o viaţă dedicată frumosului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Stela Marta o viaţă dedicată frumosului
Oradea: PORTRET / Stela Marta o viaţă dedicată frumosului

Stela Marta este una dintre cele mai cunoscute artiste din Oradea. Ea pictează de la vârsta de cinci ani şi afirmă că nu va renunţa la această pasiune niciodată.

Stela spune că îşi aduce aminte că a început să picteze de la o vârstă fragedă şi de atunci pictura este un mod de viaţă pentru ea.

„Ţin minte că pictam de pe la 5 ani. Părinţii mei au văzut că aveam talent şi au început să mă încurajeze în acest sens. La 12 ani, tatăl meu m-a dirijat spre pictură. Am făcut cunoştinţă cu magia şi taina culorilor în atelierul pictorului beiuşan Pop Niculiţă. Mai târziu, am continuat aprofundarea picturii în atelierele maeştrilor clujeni Vasile Pop Silaghi, Paul Sima, Vasile Crişan şi Toth Laszlo,” povesteşte artista.  

O viaţă pentru pictură

„Toată viaţa am făcut pictură. Din asta am trăit şi voi trăi, pictura este viaţa mea”, spune Marta. „Lucrările Stelei sunt de o luminozitate feerică, optimismul acestora fiind tradus prin culori pastelate. Artista îmbină în mod uluitor natura moartă cu buchetele de flori. Totodată, artista exprimă suflul lumii veneţiene prin celebre personaje de epocă, ascunse în spatele măştilor cu descrieri ale peisajelor greceşti. Scopul artei constă în trimiterea noastră dincolo de urâtul acestei existenţe. Tablourile Stelei sunt un alt fel de exponate, ce denotă faptul că artista este mereu preocupată de dorinţa de a-şi depăşi limitele ca artist. Practic, suntem martori la consacrarea unui artist care se desăvârşeşte prin artă“, spune Ramona Novicov, critic de artă, despre lucrările artistei. Stela Marta nu s-a oprit doar la pictură, ea a făcut şi vitralii, icoane şi pictură murală.



De la pictură la design

„Înainte de revoluţie, am făcut şi haine pictate şi decorate cu paiete. Am renuţat la multe din preocupările mele, pentru că nu le puteam face pe toate, foarte bine. Sunt un om pretenţios, îmi place calitatea şi pun mult suflet în ceea ce fac. Nu-mi place să fac lucrurile pe jumătate. De zece ani fac, pe lângă pictură, design de interior şi exterior. Pot să spun că am fost prima persoană din Oradea care a făcut design şi activez în continuare în acest domeniu, chiar dacă în tot acest timp au apărut foarte multe persoane care se pretind designeri de interior”, spune artista.

A amenajat hoteluri

Stela Marta a realizat ambientarea mai multor hoteluri cunoscute din Oradea, este autorul proiectelor de amenajare a hotelurilor Scorilo şi Maxim. Cu toate acestea, Stela nu renunţă la pictură, pasiunea ei de-o viaţă. Multe dintre lucrările artistei fac parte din colecţii particulare, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Întrebări şi răspunsuri
Sunteţi un designer scump?
Am preţuri mai mari decât alţi designeri de pe piaţă, dar fac lucrări de calitate, care rezistă în timp. Am soluţii pentru orice, iar planurile le fac manual, nu pe calculator. Tot ce este făcut manual este scump.

V-a afectat criza economică?
Da, în această perioadă se apelează mai puţin la designeri, iar în ceea ce priveşte vânzările de tablouri, şi acolo am simţit o scădere.

ce-i place
Stela iubeşte muzica şi moda. Este prietenă cu Cătălin Botezatu, căruia i-a şi făcut portretul la cererea lui. Stelei îi place să fie la curent cu tot ceea ce înseamnă nou, în orice domeniu.
ce nu-i place
Nu-i place că sistemul de valori s-a dărâmat complet. „Nu mai poţi spune unui copil că dacă va învăţa, va ajunge să fie respectat, atât timp cât el vede în jurul lui doar înşelătorii”, spune Stela.


profil

Născută. La 12 iunie 1956, Beiuş,                              
Familie. Căsătorită,
are doi băieţi
Studii. Facultatea
de arte plastice 
şi decorative,
secţia pictură,
din Oradea                                                                       

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite