Oradea: PORTRET / Marius Vecan cucereşte munţii de la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Marius Vecan cucereşte munţii de la 16 ani
Oradea: PORTRET / Marius Vecan cucereşte munţii de la 16 ani

Orădeanul a urcat săptămâna trecută pe faimosul vârf Mont Blanc, alături de alţi doi alpinişti pasionaţi de cele mai înalte vârfuri muntoase.  

Totul a început cu o simplă excursie cu bicicleta la Vadu Crişului. „Aveam 16 ani când am mers în excursie. Am văzut zona aceea superbă şi am ştiut că asta vreau să fac. Înainte de alpinism am practicat foarte multe sporturi dar nu m-am ţinut de niciunul dintre ele. La alpinism, în schimb, n-am renunţat şi nu o să renunţ atâta timp cât o să pot”, povesteşte Marius.
După ce a fost membru al clubului de alpinism „Mecanica”, până în ’90, când s-a desfiinţat, Marius a fost printre primii membri ai Clubului Alpin Român, la care este afiliat şi în prezent.

A urcat pe Mont Blanc

Cea mai recentă realizare a lui Marius a fost cucerirea vârfului Mont Blanc, aflat la o altitudine de 4.808 metri. „Anul trecut am mai avut o tentativă de a urca pe Mont Blanc, am fost o echipă de zece oameni. Am ajuns atunci până la 4.300 de metri şi nu am mai putut continua din cauza vremii. Atunci mi-am propus să nu renunţ şi să mai încerc odată. Anul acesta, aşadar, am încercat din nou şi de data asta am reuşit. Înainte, însă, am făcut o oprire în Austria, unde am escaladat cel mai înalt vârf al ţării, Grossglockner, aflat la 3.798 de metri altitudine. A fost o încălzire binevenită, deoarece aveam nevoie de aclimatizare la altitudini mari. Apoi am pornit către Chamonix, Franţa. Am fost o echipă de patru membri, dar numai trei dintre noi am reuşit să ajungem în vârf. Am prins o zi superbă, chiar dacă n-a fost uşor deloc să urcăm muntele pe zăpadă îngheţată şi gheaţă, la -10 grade Celsius, dar a meritat din plin”, povesteşte Marius.

Alte expediţii în ţară

Pe lângă această expediţie, Marius a mai participat la multe altele la noi în ţară, fie cu echipa, fie singur. „Una dintre marile realizări ale mele a fost parcurgerea într-o singură zi a unei muchii făgărăşene. Le-am parcus pe toate cele 14 în timp. Am pinotat cel mai mare tavan din ţară, de la Vadu Crişului, un tavan de 23 de metri”, povesteşte Marius.

Sportivul a avut şi expediţii nereuşite, dar la care nu a renunţat. “Am avut trei tentative de a traversa Carpaţii Meridionali, de la Herculane până la Sinaia. Este un traseu de 35 de zile pe creasta munţilor. N-am reuşit să-l fac din cauza vremii, dar nu renunţ până nu reuşesc să-l fac”, spune Marius Vecan.

Orădeanul este şi salvamontist. Alpinismul şi căţărările sunt pasiunile lui şi în fiecare weekend îşi găseşte timp să se caţere sau să facă trasee montane.

Întrebări şi răspunsuri

Cât costă un echipament de alpinism?

Un echipament complet, de vară şi de iarnă, şi de calitate, costă mai mult de 6.000 de euro. Pentru trasee dificile trebuie neapărat un echipament adecvat.

Cum v-aţi simţit pe vârful Mont Blanc?

M-am simţit extraordinar. La ora 6 şi jumătate dimineaţa eram deja pe vârf. Am prins răsăritul deasupra Alpilor Francezi. Peisajul a fost incredibil.

ce-i place
Lui Marius îi plac foarte mult animalele, în special câinii. El are un malamut de Alaska, pe care îl cheamă Tomi şi care are 4 ani. Marius spune că este cel mai bun prieten al lui.
ce nu-i place
Lui Marius nu-i plac oamenii cu două feţe, prefăcuţi şi mincinoşi. Nu-i plac persoanele care ar face orice numai să-şi atingă scopurile.

Profil
Născut - 11 iulie 1967, Oradea.
Studii - A absolvit Liceul Industrial Nr. 1 din Oradea.
Familie - Necăsătorit, nu are copii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite