Oradea: PORTRET / Marius Sabău a dat economia pentru flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Marius Sabău a dat economia pentru flori
Oradea: PORTRET / Marius Sabău a dat economia pentru flori

Orădeanul a descoperit petalele parfumate în adolescenţă. Le admiră, le pune în valoare cu fiecare buchet şi încearcă să educe gusturile clienţilor.

A descoperit florile mergând la piaţă. „Am admirat buchetele pe care le făceau florăresele din Piaţa Rogerius şi le-am rugat să mă înveţe şi pe mine cum se fac”, povesteşte el.

Când a mai crescut, şi-a petrecut vacanţele de vară la serele din Debrecen. „Făceam un ban de buzunar, dar mai ales învăţam despre flori totul, începând cu rădăcină”, explică el.

A dat admitere la Facultatea de Ştiinţe Economice, iar după absolvire a lucrat şase luni la o bancă. „A fost bună perioada aceea pentru că am ştiut ce nu vreau să fac. Mi-am dat seama că nu este pentru mine”, spune el. Între timp a făcut la Budapesta Şcoala de Arte Florale şi un curs de asistent regie. În 2008, împreună cu un prieten, a deschis o florărie în Oradea.

Satisfacţii florale

Marius Sabău este încântat de flori în fiecare clipă. „Sunt frumoase, delicate, văd în ele creativitatea lui Dumnezeu. Iar când văd câtă bucurie le produc celor care le cumpără sau le primesc, îmi spun că merită”, explică el.

Este mulţumit că are acces la mult mai multe flori decât erau în copilăria lui. „Înainte de revoluţie era nevoie de pile pentru un buchet de astromerii sau de frezii. Acum deja avem mulţi producători autohtoni pricepuţi în jurul Oradei”, povesteşte el. Marius Sabău preferă florile produse în România pentru că au un aspect natural, faţă de cele din import, care par artificiale. „Am clienţi fideli care cumpără periodic flori pentru casa lor. Asta spune ceva despre exigenţele lor”, subliniază el.

Consiliere pentru cumpărători

Marius Sabău şi colegul lui consiliază cumpărătorii pentru a se putea bucura cât mai mult de buchetele lor. În timpul verii, amândoi muncesc şase până la opt ore pentru întreţinerea florilor. „Este foarte important să le schimbi apa zilnic, să le tai codiţele şi să le cureţi de frunze uscate”, spune el.

Fiind adeptul naturalului, la florăria lui nu prea se vând buchete încărcate de panglici şi ambalaje stridente, decât dacă aşa vrea clientul. „Ideea principală a buchetului de flori este simplitatea şi naturaleţea. S-a format un standard greşit pe care este greu să-l scoţi din capul oamenilor”, spune el. Dar nu se dă bătut. Buchetele pe care le realizează şi le expune sunt educatori foarte buni. Sunt fără zorzoane. „Încerc să aduc în prim plan florile de sezon, astfel încât să aduc clienţilor diversitate şi bucurie nouă de fiecare dată”, adaugă el.


Întrebări şi răspunsuri

Este profitabil să aveţi o florărie?

Cu o florărie nu te îmbogăţeşti, dar te ajută să-ţi păstrezi armonia sufletească.

Când se vând cel mai bine florile?

Vara, când este sezonul nunţilor, iar în restul anului depinde de sărbători şi de evenimente, începutul anului şcolar, Valentine’s Day.

Care a fost cea mai deosebită comandă?

Am împodobit o grădină de vară pentru o nuntă, în luna august. Clienţii mi-au dat mână liberă. Am făcut o lucrare de referinţă.

Vindeţi doar la chioşcul din Oradea?

Preluăm comenzi şi pe Internet. Mulţi români din străinătate trimit buchete familiei sau prietenilor din ţară.

ce-i place
„Îmi plac frumosul şi armonia”, spune Marius Sabău. Îi place muzica clasică, Mozart fiind unul dintre favoriţii săi. Îi plac filmele artistice. Se deconectează în natură şi la pescuit.

ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna şi mediocritatea”, precizează artistul din start. Îl irită oamenii care profită de bunătatea sau naivitatea celor de lângă ei. Nu-i plac egoismul şi prostul gust şi luptă împotriva lor cu ajutorul florilor.

Profil
Născut - 2 octombrie 1974, Oradea.
Studii - Facultatea de Ştiinţe Economice, Finanţe-Bănci.
Experienţă - Şcoala de Arte Florale Budapesta, student la Facultatea de Silvicultură Suceava.
Familie - Necăsătorit

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite