Oradea: PORTRET / Maria Fora cucereşte copiii din prima zi a clasei I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Maria Fora cucereşte copiii din prima zi a clasei I
Oradea: PORTRET / Maria Fora cucereşte copiii din prima zi a clasei I

Şi-a ales profesia sub influenţa profesoarei de română din gimnaziu. Nu regretă nicio clipă că şi-a dedicat viaţa copiilor, care au răsplătit-o cu dragostea lor

PROFIL
Născută. 12 septembrie, 1951, Brusturi.
Studii. Liceul Pedagogic, Oradea.
Profesie. Învăţătoare
Familie. Căsătorită, are doi copii.


„Visam să fac istorie sau filologie, dar părinţii nu prea aveau bani să mă ţină la facultate”, povesteşte învăţătoarea Maria Fora. Iubeşte copiii, iar dacă n-ar fi fost învăţătoare, ar fi vrut să fie „un judecător drept care luptă pentru adevăr”.
După absolvirea liceului, a fost învăţătoare la Derna, apoi în alte două sate, iar din 1973, la Aleşd. În 1982, s-a mutat la Şcoala Generală Oltea Doamnă. „Doamna Piscoi (inspector şcolar în anii ‘80, n.r.) mă voia la Liceul Pedagogic. Dar eu vroiam să fiu la catedră, să muncesc cu copiii”, povesteşte orădeanca.

Secretul învăţătorului iubit de copii
Spune cu mândrie că în fiecare serie de copii a avut elevi buni. „Nu ştiu cum mă aleg părinţii, cum află despre mine. Cu un an înainte de a începe o serie nouă, deja sunt la secretariat sau la mine pentru a mă convinge să le iau micuţii”, susţine învăţătoarea.  Crede că „vina” pentru asta o poartă copiii şi părinţii lor pentru că le povestesc cunoscuţilor ce frumos este la şcoală. „Încerc să-i fac pe copii să vină cu plăcere la şcoală. Atunci totul se rezolvă, chiar şi temele le fac altfel”, explică ea. Maria Fora spune că se străduieşte să fie corectă cu micuţii şi să le dea notele pe merit. „Copiii au un simţ al dreptăţii foarte ridicat. Nu vreau să le distrug asta părtinind pe careva”, spune învăţătoarea.
Maria Fora cucereşte copiii din prima zi a clasei I. „În meseria asta sunt foarte importante dragostea, bunătatea şi răbdarea cu carul”, spune Fora, după 38 de ani de catedră. În prima zi le spune părinţilor şi copiilor că, pentru ea, toţi sunt egali şi nu o interesează funcţia şi statutul social al părinţilor, iar apoi le demonstrează că asta este realitatea. A avut în clasă copii de medici, de judecători, directori, dar şi copii din familii obişnuite, copii liniştiţi, dar şi hiperactivi, răsfăţaţi sau mai necăjiţi. Îi creşte sufletul când îşi vede elevii revenind la şcoală sau trimiţându-i veşti de pe meridiane îndepărtate.

Geografie învăţată „pe viu”
Cu fiecare serie de elevi pe care o are, Maria Fora organizează excursii în ţară. „Când termină clasa a IV-a, copiii mei au văzut jumătate de ţară”, spune învăţătoarea cu satisfacţie. Prin excursii le predă o altfel de istorie, geografie şi literatură. „Acum câţiva ani, am avut o elevă care îşi făcea vacanţele în străinătate, în locuri de cinci stele. După excursia noastră cu autocarul, a spus că avem o ţară mai frumoasă decât credea”, explică Maria Fora.


Întrebări şi răspunsuri

Cum s-au împăcat copiii dumneavoastră cu atenţia pe care o acordaţi elevilor?
Deseori mi-au reproşat că am mai multă răbdare cu elevii decât cu ei.

Aveţi emoţii în clasă?
Cele mai mari emoţii le am la începerea unei serii noi, când încă nu cunosc copiii şi părinţii.

Cât vă pregătiţi acum pentru ore?
Aproape la fel ca înainte. Mă pregătesc şi pentru o simplă dictare.
ll Cum se raportează copiii la învăţătoare acum?
Elevii mei sunt deosebiţi şi respectuoşi. Am avut un elev care a strigat în clasă că ei toţi mă iubesc. M-a impresionat până la lacrimi.


Ce-i place
„Îmi plac copiii şi natura”, spune Maria Fora. Copiii fac parte din sufletul ei. Crede că este adevărat proverbul „Orice copil învaţă bunătatea de la natură şi răutatea de la oameni”. Îi place să călătorească şi să citească. Îi plac excursiile cu copiii şi profită de fiecare pentru a le arăta micuţilor ce ţară frumoasă au.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna, lenevia şi prostia”, spune învăţătoarea care luptă împotriva acestor metehne cu toată puterea ei. O irită oamenii răi şi nu înţelege răutatea gratuită.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite