Oradea: PORTRET / Eniko Mărginean maestra buchetelor îndrăzneţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Eniko Mărginean maestra buchetelor îndrăzneţe
Oradea: PORTRET / Eniko Mărginean maestra buchetelor îndrăzneţe

Orădeanca decorează case şi spaţii publice şi educă vizitatorii şi cumpărătorii în spiritul eleganţei şi al bunului gust.

A crescut într-un mediu dominat de frumos, artistic şi moral, tatăl ei fiind restaurator de biserici. Aşa şi-a descoperit înclinaţia spre frumos şi decoraţiuni.

„Când tata restaura o icoană sau realiza una, ne lăsa pe mine şi pe sora mea să pictăm câte o părticică din ea. Eram foarte fericită că pot face ceva atât de frumos”, povesteşte tânăra şi acum emoţionată. Talentul i-a fost confirmat de profesoara ei de desen şi s-a apucat mai serios de pictură.

O altă Românie

La 14 ani, a început cursurile Liceului Catolic din Essen împreună cu sora ei şi a intrat într-o altă cultură. Nu regretă nicio clipă decizia părinţilor de a le înscrie la şcoala respectivă. „Este o şcoală internaţională, conservatoare. Acolo m-am format şi sunt mândră de asta”, spune ea. Talentul ei artistic şi organizatoric a fost repede remarcat, iar Eniko a participat la majoritatea evenimentelor organizate de şcoală cu idei şi obiecte create de ea şi echipele pe care le-a coordonat. După absolvirea liceului a lucrat mai întâi la florăria cumnatei ei, iar apoi la un salon exclusivist de flori şi decoraţiuni din Berlin.

„În Germania sunt alte cerinţe pentru estetic şi decoraţiuni şi este valorificată creaţia. Germanii sunt în stare să plătească mult pentru asta”, precizează maestrul designer. În 2004, Eniko s-a întors în România pentru că s-a îndrăgostit. A descoperit o Românie diferită de cea a copilăriei ei şi a trebuit să se adapteze la reguli şi mentalităţi pe care nu le poate accepta în totalitate. A lucrat la mai multe florării şi a ajutat la formarea a peste 50 de florari. Când a văzut accentul pus pe latura financiară, în detrimentrul esteticului şi educării clienţilor, a decis să-şi înfiinţeze propria florărie. Cel mai amplu proiect la care a participat, în ţară, a fost decorarea Sălii Palatului pentru Balul vienez din 2007.

A ajuns la concluzia că este foarte simplu să vândă flori, dar mai dificil să înveţe clienţii cum să le întreţină pentru a se bucura de ele cât mai mult timp. „Sunt obligată să le spun ce pământ să folosească, cum să le ude sau să le schimbe apa, dacă trebuie să le pună la umbră sau la lumină. Ar fi păcat să-i las să arunce banii pe fereastră”, spune tânăra.
Eniko le propune cumpărătorilor creaţii dintre cele mai diverse, în funcţie de destinatarul buchetului sau aranjamentului comandat, dar şi în funcţie de sezon. „Fac buchete din legume sau fructe, buchete care trimit cu gândul la profesie. Încerc să personalizez decoraţiunea respectivă”, spune ea.

Întrebări şi răspunsuri

De unde aduceţi florile şi materialele?

Majoritatea le aduc din Olanda. Au o altă calitate şi garanţie. Acum începe să se respecte calitatea şi la noi.

Ce vă inspiră pentru buchete şi decoraţiuni?

Zâmbetul soţului meu, discuţia cu familia, plimbările, norii, dar şi clienţii şi destinatarii cadoului.

Utilizaţi şi plante uscate sau artificiale?

Da, dar încerc să le dau viaţă.

V-aţi gândit la o şcoală de artişti florali la Oradea?

Da, dar nu cred că se poate realiza încă. Acum îmi doresc să creez un loc în care oamenii să vină cu plăcere să privească, nu doar să cumpere.

ce-i place
„Îmi place să creez lucruri frumoase, indiferent că folosesc flori, acuarele sau alte materiale”, spune Mărginean Eniko. Se delectează ascultând muzică clasică, savurează mâncarea, mai ales specialităţile bucătăriei germane. „Îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr culturi noi şi tot ce este legat de artă”, adaugă tânăra. Îi place să petreacă timp cu soţul şi prietenii lor.
ce nu-i place
Eniko nu agreează neglijenţa, lipsa de respect şi uşurinţa cu care sunt etichetaţi oamenii, fără a fi cunoscuţi. „Nu-mi plac cearta sau atmosfera tensionată”, adaugă ea. Nu îi plac oamenii cu prejudecăţi.

Profil
Născută - 7 noiembrie 1973, Oradea.
Studii - Liceul Catolic Essen, Germania.
Familie - Căsătorită.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite