Maiszter Janos, câștigătorul locului doi la Ironman, promovează cicloturismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul a ajuns până în Norvegia pe bicicletă, întreaga aventură durând patru luni. Pasionat de ciclism încă de la vârsta de trei ani, Janos recondiționează biciclete retro. A câștigat locul doi pe echipe la concursul Ironman.

Profil:

Născut:
26 decembrie 1973, Oradea

Studii:
Liceul industrial, lăcătuș mecanic

Familie:
necăsătorit

Maiszter Janos avea doar trei ani când a pus pentru întâia dată piciorul pe pedalele unei biciclete. Fiindcă o foloseau și alți copii din curte, aceasta s-a stricat destul de repede, astfel încât, imediat ce a mai crescut, Janos și-a dorit să aibă o bicicletă doar pentru sine. Zece ani mai târziu, când avea 13 ani, Janos a reușit să-și vadă visul cu ochii, cumpărându-și o bicicletă Pegas Camping. „Un an întreg am lucrat, cum am știut eu, pentru a strânge banii de bicicletă. Îmi amintesc și astăzi că a costat aproape 2.000 de lei", povestește Janos, care își aduce aminte cu drag de primul traseu cu bicicleta în județ, la Ineu.

Tocmai pentru că în zilele noastre tinerii nu mai au același apetit pentru mișcare și ciclism, orădeanul încearcă, prin tot ceea ce face, să le cultive dragostea pentru acest sport. Lăcătuș mecanic de meserie, orădeanul combină utilul cu plăcutul și trăiește acum făcând exact ceea ce îi place. „Pasiunea și jobul meu sunt același lucru", spune Janos. El lucrează la un magazin de profil și asigură service pentru biciclete, fiind în stare să contruiască o bicicletă de la A la Z. De asemenea, se ocupă cu recondiționarea bicicletelor retro, pe care unele le expune sau le vinde în Italia. „Cel mai vechi exemplar datează din 1956. Îmi place să le recondiționez și să le expun. În Occident este la modă să folosești bicicleta pentru designul de interior", spune Janos.

Cicloturism

Pasiunea pentru bicicletă l-a ajutat să descopere un mod de viață sănătos și o modalitate inedită de a face turism. Anul trecut, în luna iunie, a pornit într-o aventură de patru luni pe bicicletă, ajungând până în Norvegia, pe două roți. „Este cea mai ieftină formă de turism. Am cheltuit circa 500 de euro pe mâncare și 300 de euro pe bilete de vapor sau accesorii pentru bicicletă", povestește orădeanul. În urmă cu mai bine de zece ani, dragostea pentru ciclism l-a purtat în Croația, la Dubrovnik, unde a avut ocazia să asiste, pe viu, la „scene de film de acțiune" desprinse din realitatea războiului din Kosovo. „A fost ciudat fiindcă, dacă-i întrebai pe oameni de ce se luptă, nimeni nu știa să răspundă", spune Janos. După ce în 2009 a străbătut țările nordice ajungând la fiordurile Norvegiei, anul acesta și-ar dori să vadă și sudul Europei, tot pe bicicletă.

La începutul acestei luni, Janos, în calitate de membru al echipei Eke, a obținut locul doi la concursul de triatlon lung de tip Ironman, XTR Triathlon, organizat în premieră națională la Oradea. „Am avut un mare noroc să câștigăm locul doi", spune, cu modestie, biciclistul.

Întrebări și răspunsuri

Care este avantajul cicloturismului?

Călătorind pe bicicletă ai timp să admiri locurile prin care treci. Ritmul este altul, comparativ cu deplasarea cu mașina. Îar în privința bagajelor, pot să spun că în Norvegia am plecat cu 38 de kilograme în geamantanele laterale și m-am întors cu 70 de kg.

Care a fost cel mai lung traseu parcurs pe două roți?

Cel de anul trecut. Am călătorit 6.000 de km cu bicicleta și 4.000 de km cu vaporul sau trenul, pe porțiunile impracticabile pe două roți.

De ce promovezi cicloturismul?

Fiindcă în anii 1940 - 1960 Bihor era cunoscut pentru comunitatea sa de cicliști. Aș vrea ca tinerii să înțeleagă că bicicleta reprezintă un mod de viață. 

Ce-i place

Lui Janos îi place să trăiască viața din plin, să experimenteze mereu lucruri noi. Își aduce aminte cu plăcere un răsărit de soare văzut de pe muntele Olimp, când a fost vrăjit de aerul sărat al mării, încărcat cu aromele vegetației. Îi plac mâncărurile asiatice și mediteraneene.

Ce nu-i place

„Mă împac greu cu lipsa de responsabilitate socială de la noi din țară. E trist că oamenii nu mai au răbdare sau timp să-și trăiască viața", spune  Janos. Pe plan culinar, orădeanului nu-i place mâncarea care nu este suficient de sărată.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite