Oradea: PORTRET / Mihai Botea Artizanul taberelor MASH

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Mihai Botea Artizanul taberelor MASH
Oradea: PORTRET / Mihai Botea Artizanul taberelor MASH

Bărbatul este medic rezident la Medicină de Urgenţă, iar de opt ani organizează taberele prin care îşi ajută colegii să se specializeze în situaţii reale.

PROFIL
Născut. 3 aprilie 1978, Oradea.
Studii. Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Farmacie, Oradea.
Familie. Căsătorit.


Mihai Botea a început să se implice în activităţi de voluntariat din clasa a IX-a. „Atunci am intrat în Corpul Cercetaşilor României. După aceea am intrat în Fundaţia Ecotop şi Centrul Regional de Supraveghere Ecologică, iar în facultate în Asociaţia Studenţilor Medicinişti”, înşiră el simplu. L-a marcat motto-ul cercetaşilor:
„Totdeauna să lăsaţi ceva bun în urma voastră”, aşa că în fiecare zi se implică în ceva pentru comunitate în afara orelor de program. A ales să studieze medicina la Oradea, deşi ştia că nu are un renume foarte bun.
„O profesoară de fizică mi-a spus că dacă vreau să învăţ, pot învăţa la fel de bine la Oradea ca la Bucureşti, iar dacă vreau să chiulesc e la fel”, adaugă el. A ales Oradea şi nu regretă. Nu ar fi reuşit să realizeze atâtea într-un alt centru universitar în care ar fi trebuit să ia totul de la zero. În 1999, a fost ales preşedintele Asociaţiei Studenţilor Medicinişti Oradea (ASMO), iar în trei ani, organizaţia a devenit cea mai activă din ţară.

Tabere de voluntariat
Mihai Botea s-a implicat foarte mult în acţiuni de ecologie, de la campanii de informare şi ecologizare, la proiecte de dezvoltare durabilă. Experienţa a folosit-o mai apoi pentru dezvoltarea ASMO şi la organizarea taberelor MASH, unde studenţii medicinişti învaţă să intervină în cazuri de urgenţă şi în condiţii de catastrofă. „Taberele MASH s-au născut în 2001, în vacanţa de vară, când nu prea avem ce face. Am mers pe munte cu corturile şi l-am invitat pe doctorul Hadrian Borcea de la SMURD să ne ţină un curs”, îşi aminteşte el.
Numele l-a ales ca parodie la celebrul serial de televiziune. De atunci se străduieşte ca în fiecare an să aducă ceva în plus taberei, pentru ca participanţii să înveţe cât mai mult. Anul acesta, pentru cele şaptezeci de locuri s-au înscris peste două sute de studenţi medicinişti din toată ţara.
„Concurenţa apare pentru că la MASH învăţăm lucruri care nu sunt cuprinse în curricula de învăţământ, iar cu acest tip de intervenţii nu se întâlnesc în laborator”, explică tânărul. Pe lângă cursuri, participanţii sunt implicaţi în drumeţii şi simulări de intervenţii în cazuri speciale.

Intervenţii reale
Nu lipsesc intervenţiile la cazuri reale. „În fiecare an, suntem solicitaţi alături de Salvamont să intervenim la accidente care au loc pe munte. Anul acesta, în prima zi am avut două asemenea intervenţii”, spune el. Între timp a devenit medic rezident. După câteva luni la chirurgie generală, a trecut la medicină de urgenţă.



Întrebări şi răspunsuri

Cum e la urgenţe?
Este cel mai fascinant domeniu. Cred că fiecare medic ar trebui să treacă pe aici trei-şase luni. Aici tratezi şi investighezi în acelaşi timp, dar cu viteză.

Seamănă medicina de urgenţă cu serialele difuzate la TV pe tema aceasta?
În mare parte da, mai ales când este vorba despre volumul de muncă şi stres.

Te afectează cazurile pe care le ai?
Fiecare caz te afectează. Ideal ar fi să te detaşezi de sentimente şi să te concentrezi pe ce ai de făcut.

Ce proiecte urmează?
Acum construim primul centru din ţară pentru instruire şi dezvoltare a abilităţilor pentru salvatori.



Ce-i place
„Îmi place natura, muntele în mod special”, spune Mihai Botea. Noua lui pasiune este fotografia, preferând peisajele şi animalele. „Îmi place să mă simt util şi să las ceva bun în urma mea”, adaugă el. Îi plac oamenii şi vede în fiecare ceva frumos şi valoros.

Ce nu-i place
„Nu-mi place politica din România şi indiferenţa oamenilor faţă de mediu”, spune el. Îl deranjează că mulţi concetăţeni fac doar strictul necesar şi se complac în situaţie, iar apoi se plâng de starea de fapt.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite