Oradea: PORTRET / Teodora Lăzuran o viaţă trăită pentru sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Teodora Lăzuran o viaţă trăită pentru sport
Oradea: PORTRET / Teodora Lăzuran o viaţă trăită pentru sport

Fosta gimnastă de performanţă şi-a dedicat timpul orădenilor care vor să ducă o viaţă sănătoasă. Îi învaţă că sportul îi poate disciplina şi ajuta în relaţiile cu cei din jur.

Teodora Lăzuran a făcut gimnastică ritmică de performanţă încă din clasa I. Astăzi, a ajuns să promoveze sportul ei de suflet.

„În 1979 am participat la o selecţie pentru o clasă pilot de gimnastică ritmică. Am trecut selecţia şi am intrat în clasa întâi specială de gimnastică. Atunci eram la Iaşi, unde am stat până în 1985, când am venit la Oradea, la lotul naţional de gimnastică ritmică. Cu echipa din Iaşi am câştigat şase titluri naţionale. Când am venit la Oradea, aveam 12 ani, stăteam în internat la Liceul Sportiv şi aveam antrenamente în fiecare zi. Cu echipa de aici am câştigat patru titluri naţionale, am făcut parte din lotul naţional al României. La 18 ani am început să antrenez, pentru că la noi în ţară nu sunt cluburi care să susţină senioratul în gimnastica ritmică. Am fost profesor suplinitor la Liceul Sportiv, am făcut Academia de Antrenori de la Bucureşti şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport în Arad”, a povestit Teodora.

Antrenoare şi manager

În ultimii 20 de ani, Teodora a fost antrenoare de gimnastică ritmică. În plus, sportiva a deschis clubul „Ars Nova”, unde predă chiar şi balet sau hip hop.

„În 1997 am deschis clubul, în ideea că toată lumea vrea să facă sport şi majoritatea evită sportul de performanţă. Vreau să fac lumea să iubească sportul şi să realizeze necesitatea lui în viaţa de zi cu zi. Practicarea unui sport, chiar dacă nu de performanţă, ajută foarte mult. Sportul ne ajută să trăim sănătos. Ca să încurajez şi părinţii să facă mişcare, în special mămicile, am introdus cursuri numite «mama şi copilul», unde mămicile pot veni împreună cu copiii lor să facă mişcare”, spune Teodora.

Nu poate renunţa la gimnastică

La club, Teodora susţine şi cursuri de iniţiere în gimnastică ritmică. Ea spune că nu încurajează neapărat performanţa, dar nu poate renunţa la sportul ei de suflet. Tot aici sunt secţii de majorete, iar grupele de avansaţi participă la competiţii naţionale şi internaţionale. Acum, la 36 de ani, Teodora se simte în formă maximă, tocmai datorită faptului că face mişcare în fiecare zi şi spune că sportul a format-o şi a ajutat-o să devină un om cu coloană vertebrală.

„ Am făcut sport de mică, nu ştiu cum ar fi fost să trăiesc fără sport. Chiar dacă n-am mai făcut performanţă, anul trecut mi-am făcut un cadou de 35 de ani şi am participat la Europenele de show dance, am ajuns în finală, în primii 11. Sunt muţumită că am reuşit performanţa asta”, spune Teodora.

Întrebări şi răspunsuri

Ce sacrificii implică practicarea unui sport de performanţă?

Nu pot spune că implică sacrificii. Am început să fac gimnastică ritmică de la o vârstă fragedă, când nu ştiam prea multe despre viaţă, iar când am crescut aveam deja sportul în sânge. N-aş putea renunţa la sport.

Te vezi făcând altceva?
Nu, clar nu. Fac tot ceea ce-mi place. Pe lângă sport, am învăţat o grămadă de alte lucruri ca să pot conduce clubul ăsta, sunt muţumită de ce am reuşit să realizez.

ce-i place
Teodorei îi place să socializeze şi să danseze, iar toate astea, spune ea, au legătură cu sportul. Îi place marea, organizează cantonamente în Grecia, pentru că-i place foarte mult acolo.

ce nu-i place
Sportiva recunoaşte că nu-i place place lipsa de loialitate. Ea mai spune că trădarea şi lipsa de fair play sunt alte două lucruri pe care le urăşte. Se supără pe oamenii care o trădează şi nu poate ierta trădarea.

Profil
Născută - 31 mai 1973, la Iaşi.
Studii - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport „Vasile Goldiş” din Arad.
Ffamilie - Căsătorită, are un băiat de 9 ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite