Oradea: PORTRET / Helen Kyryliuk „Aici am aflat cum pot fi mai bună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Helen Kyryliuk  „Aici am aflat cum  pot fi mai bună”
Oradea: PORTRET / Helen Kyryliuk „Aici am aflat cum pot fi mai bună”

Tânăra, ajunsă la Oradea ca voluntar în diverse proiecte ecologiste, crede că România şi Ucraina au multe în comun. Este convinsă că experienţa din Oradea o va ajuta în carieră.

Helen Kyryliuk petrece şase săptămâni la Oradea, în calitate de voluntar AIESEC Oradea. Este în urbea de pe Crişul Repede de mai bine de trei săptămâni şi spune că Oradea îi pare un oraş mic, liniştit şi curat, în comparaţie cu agitatul Kiev, capitala Ucrainei.

A vizitat Timişoara şi Cluj-Napoca şi are convingerea că românii şi ucrainienii au foarte multe în comun, mentalităţile celor două popoare fiind similare. La fel ca mulţi dintre români, dacă ar fi să schimbe ceva la ţara ei, acest lucru ar fi sistemul politic.

Cu spirit corporatist

„Aş schimba guvernarea. Nu există o strategie de dezvoltare economică. Politicienii nu se gândesc la popor, ci numai la interesele personale, de partid. Toţi au afaceri”, descrie Helen un tablou politic prea bine cunoscut românilor.  Helen va începe la toamnă al patrulea an de facultate. Pe termen lung, îşi doreşte să ajungă să lucreze la o companie multinaţională. Astfel crede că va dobândi experienţa necesară pentru a-şi întemeia propria afacere.

Se simte atrasă de companiile multinaţionale fiindcă se regăseşte în cultura corporatistă. Faptul că a ajuns în Oradea în calitate de voluntar implicat în proiecte de mediu este întâmplător. „Am aplicat pentru  Oradea, Cluj-Napoca, India, Brazilia şi Malaezia. Având în vedere că e prima mea ieşire în afara ţării, am vrut să vin undeva aproape de casă”, povesteşte Helen.

Lecţie de ecologie

Nu-şi regretă alegerea, în ciuda locurilor exotice pe care le-ar fi putut vizita. „În Oradea am descoperit cum pot deveni o persoană mai bună, interacţionând cu oameni pe care nu îi cunosc”, spune voluntara. Până în prezent, a colaborat cu Ecotop, la Balul Mascat pentru copii, unde participanţii s-au costumat în ţinute formate din materiale reciclabile. Ea s-a ocupat de premiile şi jocurile în care au fost implicaţi copiii. Al doilea proiect din care a făcut parte a fost „Zece paşi până la coşul de gunoi”. În cadrul acestuia, Helen le-a dăruit orădenilor bomboane, pe strada Republicii, arătându-le cât de uşor este să ajungi la un coş de gunoi, pentru a arunca resturile de hârtie. Împreună cu echipa Ecotop, Helen a vizitat pentru prima dată nişte munţi pe timp de vară, străbătând nu mai puţin de 12 km, pe jos.

„Am fost singura străină dintr-un grup de 18 persoane. Am învăţat ce înseamnă să comunici. Am ieşit din zona mea de confort şi mi-am dezvoltat inteligenţa afectivă. Cred că asta este esenţial pentru un manager de succes”, spune Helen.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost primele cuvinte pe care le-ai învăţat, la Oradea?
„Bună ziua”. Îmi place să salut oamenii în limba lor.

Cum este văzut voluntariatul în ţara ta?
Ca în România, ideea de te oferi voluntar, de a-ţi oferi serviciile gratuit, este greu de înţeles pentru majoritatea oamenilor.

Ce ştiai despre România, înainte să ajungi aici?
Aveam nişte repere geografice şi istorice. Ştiam că e compusă din trei foste state, care au luptat pentru a se uni.

Când ai început să lucrezi?
La 16 ani, ca promoter şi în vânzări.

ce-i place
Lui Helen îi place sportul şi să cunoască mereu oameni noi. „Îmi place să stau pe îndelete la cafea, în cafenele cochete”, spune Helen. Recunoaşte că şi ieşirile în aer liber îi sunt, de asemenea, pe plac. În Oradea a fost impresionată de  Cetate. „Poţi simţi acolo spiritul oraşului”, crede Helen. Romanul său preferat este „Pentru cine bat clopotele”, de Ernest Hemingway.

ce nu-i place
Fiind foate activă, Helen nu suportă ideea că după efort vine şi oboseala, care necesită repaus. „Nu suport singurătatea. Nu cred că aş putea să trăiesc singură”, spune tânăra.

Profil
Născută- 2 noiembrie 1989, Kiev.
Studii - Universitatea Naţională de Economie, Kiev.
Familie - Necăsătorită.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite