Oradea: PORTRET / Joker a făcut zece mii de desene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Joker a făcut zece  mii de desene
Oradea: PORTRET / Joker a făcut zece mii de desene

Szabo Csaba Zsolt, cu numele de artist Joker, îşi expune cele mai bune lucrări în cadrul unei expoziţii al cărei vernisaj are loc astăzi. Expoziţia durează cinci zile.

PROFIL
Născut. 2 noiembrie 1976, Oradea
Studii. Şcoala Profesională, confecţioner îmbrăcăminte
Familie. Necăsătorit


Astăzi, la ora 17.00, îşi vernisează cea de-a doua expoziţie de grafică, pe strada Dimitrie Cantemir numărul 50 (la etaj). Despre lucrările sale vor vorbi Derer Ferenc (redactor la Bihari Naplo) şi Ferency Bela (grafician), urmând ca acestea să fie expuse până marţi, 20 octombrie.
„Fiinţele care îşi dau seama de forţa interioară proprie pot realiza adevărate capodopere. Când am zâmbit curcubeului pentru prima dată, m-am bucurat de frumuseţea vieţii la care voi contribui mereu“, sunt cuvintele prin care Szabo Csaba Zsolt, cunoscut cu pseudonimul Joker, îşi prezintă crezul artistic.

Un grafician autodidact
„Prima expoziţie am avut-o în urmă cu doi ani, în 2007. Şi acum am aceleaşi emoţii“, recunoaşte Joker. Pseudonimul acesta şi l-a ales din dorinţa de a fi mai mult decât un Csaba oarecare, de a-şi reprezenta atitudinea faţă de viaţă. Desenează de când se ştie. „Am început cu caietele folosite la şcoală, pe care schiţam diverse desene, iniţial cu pixul, mai apoi cu creionul. Acum folosesc instrumente profesionale, cu tuş“, povesteşte Joker.
Se declară un autodidact, învăţând singur diverse tehnici de desen. La un moment dat a cochetat şi cu arta tatuajelor. Între desenele lui, vizitatorii vor descoperi clădiri istorice din oraş, automobile de epocă, motive tribale, fantezii, motociclete şi multe altele. De-a lungul timpului a realizat peste zece mii de desene, printre care un Moş Crăciun care a apărut pe o felicitare.
„Există posibilitatea ca editura să scoată calendare şi cărţi poştale, bazate pe desenele mele cu clădirile oraşului“, spune Joker. Monumentele sale preferate, care se regăsesc cel mai frecvent în creaţiile sale, sunt fosta hală comercială (actualul sediu al Facultăţii de Medicină şi Farmacie), Primăria şi Prefectura. Lucrările sale pot fi admirate şi pe www.jokerpointart.webs.com.
„Am realizat această pagină pentru că am considerat-o cel mai bun mijloc de a expune ceea ce creez, de a lua contact cu amatorii de grafică“, spune Joker.

Designer de mobilă
Artistul povesteşte că a avut nevoie de mulţi ani pentru a se perfecţiona, având în vedere faptul că pregătirea sa profesională nu are nimic în comun cu pasiunea sa pentru artă.
A absolvit opt clase, după care, timp de patru ani, a urmat cursurile unei şcoli profesionale, la specializarea confecţii-îmbrăcăminte.
„O perioadă am lucrat ca designer la o fabrică de mobilă, unde am creat modele unice pentru mobilier la comandă“, spune artistul.



Întrebări şi răspunsuri

Cât lucrezi la un desen?
Fiecare lucrare necesită minimum două zile. La desenul cu clădirea primăriei am lucrat o săptămână, fiindcă e foarte detaliat.

Câte desene ai acasă?
Cu siguranţă numărul lor depăşeşte zece mii. Când sunt în formă realizez chiar şi trei lucrări pe săptămână.

Ai vândut din operele tale?
Da. După prima expoziţie am avut multe cereri. Cu banii pe care îi voi obţine din vânzarea lucrărilor vreau să-mi deschid un atelier de creaţie.



Ce-i place
Artistul este un rocker convins. Trupa sa favorită este Helloween, cu piesa „Kings will be kings“. Printre pasiunile sale se numără muzica de calitate şi tatuajele. Îi place să joace la loterie. „De patru ori am câştigat la Loto 6/49. Nu erau sume foarte mari, dar cred că am talent la calcularea probabilităţilor“, spune Szabo Csaba.

Ce nu-i place
Orădeanul spune că este pretenţios la mâncare şi că nu suportă slănina, ceapa, ardeiul şi roşiile prăjite. Nu-i plac oamenii superficiali şi care se grăbesc cu prejudecăţile.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite