Oradea: PORTRET / Adrian Ivancea preotul care cântă muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Adrian Ivancea preotul care cântă  muzică populară
Oradea: PORTRET / Adrian Ivancea preotul care cântă muzică populară

Bihoreanul slujeşte de aproape cinci ani, iar de un an s-a apucat de cântat muzică populară, una dintre marile sale pasiuni.

Faptul că este preot nu l-a împiedicat pe Adrian să-şi urmeze visul de a ajunge şi interpret de muzică populară. „Eu am crescut cu muzică. Mama mea ne cânta, mie şi fratelui meu, cântece populare înainte de culcare. Apoi mi-au luat părinţii un acordeon la care, deşi nu ştiam să cânt, mă chinuiam şi îi chinuiam şi pe ei cu sunetele pe care le scotea acordeonul din mâna mea”,  povesteşte amuzat Adrian.

Crescut cu muzica populară în sânge

Adrian a început să se gândească tot mai des la o carieră de cântăreţ de muzică populară şi anul acesta i s-a dat şansa să încerce, dar înainte de asta el a înregistrat un CD cu colinde.

„Întotdeauna mi-a plăcut să cânt, am cântat tot timpul în casă, dar numai anul acesta m-am gândit să mă lansez în această branşă. Primele mele versuri scrise au fost pentru o persoană foarte dragă mie căreia urma să i le pun pe muzică de ziua ei. Nu a mai fost să fie, aşa că am renunţat. Apoi am găsit caietul în care am scris versurile respective şi m-am gândit să mai încerc să scriu. Aşa am înregistrat primele melodii, după care mi-am făcut şi un costum popular”, povesteşte Adrian.

După ce şi-a înregistrat melodiile, Adrian avea nevoie de părerea unui profesionist, aşa că a vorbit cu Maria Haiduc, o cunoscută interpretă de muzică populară din Bihor. „Am scos şase piese şi le-am dus doamnei Maria Haiduc. După ce le-a ascultat pe toate, mi-a spus că sunt bune, dar că se aude că sunt cântate de un preot şi atunci m-a sfătuit să le refac. Aşa am făcut şi am mai adăugat la cele şase încă patru piese. Cu cele zece piese înregistrate am debutat în emisiunea Mariei Haiduc de la postul Naţional TV Beiuş”, povesteşte Adrian.

De la acea emisiune, Adrian a mai fost invitat la zilele comunelor în Tinca, Rieni, Sâmbăta, Poiana de Vaşcău, unde şi-a cântat melodiile.

Omul lui Dumnezeu

Înainte de toate, însă, Adrian este preot în satul Burda din judeţul Bihor, el îşi respectă enoriaşii iar aceştia îl susţin în ceea ce priveşte muzica populară şi încercările lui de a-şi face cunoscute compoziţiile. „Enoriaşii mei mă susţin, nu li se pare deloc ceva anormal faptul că preotul lor cântă muzică populară. Eu sunt convins că mă respectă la fel de mult, aşa cum îi respect şi eu pe ei”, spune Adrian.

Lui Adrian i-a trebuit binecuvântarea Episcopiei înainte să se apuce de cântat. „Înainte de a înregistra piesele am fost la Preasfinţia Sa episcopul Sofronie Drincec care mi-a dat binecuvântarea lui şi m-a sprijinit în acest sens”, spune Adrian.

Întrebări şi răspunsuri

De ce te-ai îndreptat spre muzica populară?
Muzica populară îmi este foarte aproape de suflet, e ca un medicament pentru mine. Dacă sunt nervos sau supărat încep să cânt şi îmi trece.

Dacă vei avea succes ca şi interpret de muzică populară, vei renunţa la preoţie?
Nu, niciodată. Eu m-am pregătit toată viaţa pentru a fi preot şi nu vreau să renunţ la preoţie. Eu cred că o să pot să le fac pe amândouă la fel de bine, fără nicio problemă.

ce-i place
Lui Adrian îi plac foarte mult copiii şi îi place ideea de a avea o familie, de aceea şi-a propus să-şi întemeieze o familie până împlineşte 30 de ani. Adrian spune că iubeşte florile. Are acasă 20 de muşcate pe care le îngrijeşte cu mare drag.
ce nu-i place
Lui Adrian nu-i plac oamenii cicălitori. Nu-i place când cineva îi dă planurile peste cap, fără să-l anunţe în prealabil.

Profil
Născut - 23 septembrie 1981 în Beiuş, judeţul Bihor.
Studii - Facultatea de Teologie din Oradea, student la Şcoala de Artă „Francisc Hubic”, specializarea canto popular.
Familie - Necăsătorit, nu are copii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite