Oradea: PORTRET / Sever Hadadea, promotor al handbalului în şapte (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul a fost unul dintre primii handbalişti care a promovat jocul în forma în care îl ştim noi astăzi.

Profil

Născut. 28.09.1929, Comuna Măgeşti, satul Ortiteag, Bihor
Familie. Căsătorit, nu are copii
Studii. Institutul de Cultură Fizică şi Sport, Bucureşti

Sever Hadadea a practicat sportul de performanţă încă din şcoala generală, dar nu a făcut handbal decât în facultate. „Ţin minte că eram în generală când a venit un antrenor de atletism să ne evalueze, să vadă dacă avem careva înclinaţii spre acest sport. Eu m-am remarcat la viteză, am scos un timp foarte bun şi aşa am fost luat la atletism”, povesteşte Sever Hadadea.

Patru ani consecutiv, Sever Hadadea s-a calificat între primii 16 din ţară şi a participat la finalele Campionatului Naţional de Atletism, la probele de viteză 100 şi 200 de metri. În 1951, viaţa lui Sever Hadade a luat o cu totul altă direcţie. Înainte cu câteva zile de finalele de la Braşov, lectorul Institutului din Braşov l-a văzut cum citea cărţi pentru examenul de la Facultatea de Medicină Veterinară şi l-a convins să dea la Educaţie Fizică. „El mi-a promis că dacă vreau să încep pregătirile pentru examen, el îmi asigură cazare şi masă. Aşa a şi făcut. M-am pregătit o lună de zile în Bucureşti şi am intrat la facultate la secţia Atletism”, povesteşte Hadadea.

Handbalist de performanţă

În facultate, Sever Hadadea a făcut pentru prima oară cunoştinţă cu handbalul, sport care atunci avea echipe de 11 jucători şi se jucă pe teren de fotbal, adică pe o suprafaţă mult mai mare, faţă de handbalul de astăzi. „Am fost selecţionat să joc în echipa de handbal a anului I. Se făceau campionate atunci. Am ajuns să joc ca şi apărător în echipa facultăţii, dar eu eram în continuare atlet de perfomanţă şi mergeam la handbal când puteam. Până într-o zi când antrenorul de atletism m-a pus să aleg şi am ales handbalul. Am trecut la specializarea handbal”, îşi aminteşte sportivul. A jucat cinci ani în Divizia A, doi ani la Bucureşti şi trei ani la echipa Metalu Reşiţa. Acolo a fost  jucător, dar şi antrenor al echipei de fete de Divizia A.  În `58, Sever Hadadea s-a întors în Oradea, oraşul său de suflet. A renunţat la echipa din Reşiţa şi a venit acasă, unde s-a angajat ca şi profesor de sport la Liceul CFR, şi din cauza lipsei de persoanal i-au fost date ore de educaţie fizică la încă trei şcoli din oraş.

Cu toate că încă din `53 a văzut prima demonstraţie de handbal cu echipe formate din şapte jucători, abia în 1958, la noi în ţară a început să se joace handbal în această formulă. În Oradea, Sever Hadadea a fost primul antrenor al primei echipe de handbal formată din şapte jucători şi a început să promoveze handbalul în această formă în toate şcolile din Oradea.

Intrebări şi răspunsuri

Vă place mai mult handbalul cu echipe formate din şapte jucători?
Da, îmi place mult mai mult. Jocul este mai spectaculos, terenul mai mic, toată acţiunea este mult mai rapidă, meciurile sunt mult mai accelerate. Nici nu se compară cu handbalul de stil vechi.

Vă pare rău că aţi renunţat la atletism?
Nu, nu îmi pare rău. Atletismul este un sport mai pretenţios şi, în plus, nu este un sport de echipă. Handbalul, în schimb, este un joc de echipă şi pe lângă asta am reuşit să antrenez foarte mulţi tineri şi să promovez handbalul, ceea ce este cea mai mare satisfacţie a mea.

Ce-i place

Sever Hadadea spune că nu este un om pretenţios. Mănâncă orice, face orice, inclusiv curăţenie în casă. El mai spune că-i place grădinăritul.

Ce nu-i place

Lui Sever Hadadea nu-i plac oamenii leneşi, dar în special îl deranjează lipsa de respect.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite