Oradea: PORTRET / Brian Griffiths un lord în finanţele internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Brian Griffiths un lord în finanţele internaţionale
Oradea: PORTRET / Brian Griffiths un lord în finanţele internaţionale

Britanicul este o personalitate în domeniul economic şi financiar. De câţiva ani predă la Universitatea Emanuel din Oradea şi promovează România în Regatul Unit

Iniţial a ales contabilitatea, dar balanţele pe care trebuia să le realizeze l-au întors din drum. „Mi-am dorit din tinereţe să am o afacere, iar pentru asta voiam să fiu instruit”, explică el. S-a specializat în finanţe-bănci şi politică monetară.

După absolvire, s-a implicat atât în economia reală, cât şi în viaţa academică. A predat la City University Business School din Londra, al cărei decan a fost. În paralel a acordat consiliere economică multor firme cu greutate în economia britanică. Din 1983 până în 1985, a fost directorul Băncii Naţionale al Marii Britanii. „În perioada aceea, un negustor de aur mi-a spus că în vremuri de criză trebuie să fii un lider decis. Această lecţie mi-a prins foarte bine, pentru că am trecut prin câteva crize până acum”, povesteşte el.

Din 1985 până în 1990, a fost consilier pe probleme economice al premierului Margaret Thatcher. „În perioada aceea nu a fost o criză propriu-zisă. Oricum, nu ca cele din a doua jumătate a anilor `90 sau cea de acum. Dar doamna Thatcher este unul dintre cei mai hotărâţi oameni pe care îi ştiu”, precizează el. El este arhitectul programelor de privatizare a anumitor companii şi servicii de stat.

Din 1990, lordul Griffiths este vicepreşedinte al concernului Goldmann Sachs International şi al Comitetului Internaţional de Audit a Afacerilor din Europa de Est şi Asia. În Camera Lorzilor conduce Comisia Economică. „Îmi place să lucrez. În echipa Goldmann Sachs, majoritatea mi-ar putea fi copii. Sunt atât de inteligenţi, de creativi. Mă ţin şi pe mine tânăr”, spune el mulţumit. Merge cu plăcere la birou. „Dacă vreodată nu mă voi bucura de ce fac, mă voi pensiona, dar nu cred că pensia este un concept creştin”, precizează lordul. 

Oradea, o nouă pasiune

Lordul Brian Griffiths a fost cucerit de spiritul est-europenilor încă din tinereţe, dar tot de atunci a început să urască şi comunismul. „Am fost într-o delegaţie în Leningrad, Moscova şi Kiev. Am întâlnit mulţi oameni minunaţi, dar am văzut şi cum distruge comunismul valori”, spune el.

Din 1999, predă periodic la Universitatea Emanuel, care îi poartă numele din 2001. „Am ajuns să predau la Oradea datorită puterii de convingere a rectorului Negruţ”, explică el. A descoperit că tinerii români sunt ingenioşi şi creativi. Este sigur că în timp România va recupera handicapul economic şi de mentalitate cu ajutorul tinerilor. 

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai mare handicap al fostelor ţări comuniste?

Cred că lipsa unei societăţi civile puternice şi a responsabilităţii sociale, din cauza raportării la proprietate.

De ce accentuaţi atât de mult etica în afaceri?
Pentru că afacerile fără etică se prăbuşesc la fel de rapid cum s-au ridicat. Actuala criză va obliga mediul de afaceri să se întoarcă la etică.

Sunteţi ecologist?
Nu sunt ecologist în sensul militării agresive. Dar cred că resursele pământului sunt limitate şi trebuie să fim responsabili ce le lăsăm copiilor noştri.

ce-i place
„Îmi place să petrec timp cu nepoatele mele. Dacă suntem în natură, este minunat”, spune simplu lordul Griffiths. Îi plac mâncărurile asiatice, în special chinezeşti şi indiene. Este pasionat de rugbi şi joacă cricket cu plăcere. Hobby-ul său este ornitologia. Îi plac arta plastică şi designul de interior, fiind în bordul unei companii internaţionale de design pentru birouri.
ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii pompoşi şi aroganţi”, spune el. În domeniul culinar, nu este fanul mâncărurilor franţuzeşti. „Arată bine, dar nu sunt atât de gustoase precum le e renumele”, spune el.

Profil
Născut - 1941, Fforestfach, Marea Britanie.
Studii - London School of Economics.
Familie - Căsătorit, are trei copii şi trei nepoate.
Funcţia - Vicepreşedinte al Goldmann Sachs International.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite