Oradea: PORTRET / George Roca îşi reprezintă ţara cu mândrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / George Roca îşi reprezintă ţara cu mândrie
Oradea: PORTRET / George Roca îşi reprezintă ţara cu mândrie

Roca adună românii şi promovează cultura românească prin reviste clasice şi online, pe orice meridian ajunge, dar revine mereu la Oradea.

George Roca iubeşte tot ce este legat de cultură din tinereţe. După ce a absolvit Facultatea de Filologie, a lucrat la Teatrul de Păpuşi, apoi la un teatru din Ploieşti. La jumătatea anilor ’70, a început să lucreze în Ministerul Turismului.

Nefiind membru de partid, a fost sărit la promovări. Şi-a pierdut locul de muncă, în 1980, împreună cu ceilalţi colegi, care aveau acest handicap. „Iubeam România, dar am fost atât de supărat, încât am emigrat, mai întâi în New York, iar apoi în Australia”, a povestit el.

S-a ciocnit de capitalism

Întâlnirea cu capitalismul a fost dură. Doi ani a lucrat în New York, mai întâi ca ajutor de picolo. După un timp a ajuns managerul unui magazin. Când a avut mai mulţi bani, a început să frecventeze teatrele de pe Broadway. L-a cunoscut pe John Lennon acolo. Acesta a fost împuşcat chiar în apropierea magazinului la care lucra.

Australia, o nouă viaţă

Roca a plecat din ţară cu viză de rezidenţă în Australia. După doi ani de New York, a fost obligat să plece. „După două luni şi jumătate, am vrut să revin în România. Nu m-au lăsat să intru în ţară”, povesteşte el. A stat 50 de zile în Ungaria, sperând că va fi lăsat să-şi vadă tatăl care era pe moarte. Nu a reuşit. S-a întors în Australia şi a început să iubească noua casă. În 1984 a avut dreptul să reintre prima dată în ţară. Atunci a şi hotărât să se însoare cu o orădeancă. În 1989 li s-a născut băiatul. „Am făcut acolo o mică Românie. Acasă la noi se vorbeşte doar româneşte”, a mai spus Roca.

Carieră peste mări

Filolog ca formaţie, George Roca a făcut o nouă specializare în Sydney. A ales marketingul, iar acum lucrează în domeniul graficii digitale şi publicitate. S-a specializat în redactare de carte, sigle şi logo-uri. „Pe lângă asta, am fost cenzor al guvernului, iar cum sunt traducător oficial pentru guvernul australian”, a explicat el.

A reprezentat ţara la olimpiadă

La Olimpiada de Sydney, George Roca a fost reprezentantul României în Sydney Organisation Commitee of Olympic Games.

„Cu un an înainte de olimpiadă a început cursuri de pregătire. S-a descurcat bine şi a fost invitat pe aceeaşi poziţie pentru olimpiadele de la Atena şi Beijing. A refuzat oferta pentru că ar fi stat prea mult timp departe de familie. Iar aşa are mai mult timp să se ocupe de revistele de cultură.


Întrebări şi răspunsuri

De când scrieţi?

Am început în 1968 să scriu la Flacăra, apoi la alte reviste. În Australia am fost redactor la mai multe reviste. De luna trecută sunt redactor-şef la Romanian VIP din Dallas.

Ce vă place să scrieţi?

Scriu poezie, dar şi articole pe teme istorice, interviuri cu personalităţi româneşti din ţară şi diaspora.

Cum ţineţi legătura cu acestea?

Corespondez electronic cu peste 200 de personalităţi. Vreo 60 le cunosc personal.

Ce urmează?

În 17 septembrie, îmi lansez ultima carte la Bucureşti, apoi la Madrid şi Oradea.

ce-i place
„Îmi place să fac lucrurile bine”, spune George Roca, recunoscând că sloganul său este „«Age quod agis», adică «Fă bine ce faci»”. Îi plac de asemenea, filmele bune, în special comediile, lucrurile care relaxează şi îi place mâncarea bună.
ce nu-i place
„Nu-mi plac impostorii, mincinoşii, lăudăroşii”, mai spune el. „Mă irită oamenii care-şi uită limba după câteva luni de stat afară. Sunt adevăraţi cabotini”, a explicat George Roca.

Pprofil
Născut - 14 iulie 1946, Huedin.
Studii - Facultatea de Filologie, Oradea, Facultatea de Marketing, Sydney.
Profesie - Grafic designer.
Familie - Căsătorit, are un fiu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite