Oradea: PORTRET / Gabriela Szabo si-a pregătit la Oradea victoriile (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Gabriela Szabo si-a pregătit la Oradea victoriile (GALERIE FOTO)
Oradea: PORTRET / Gabriela Szabo si-a pregătit la Oradea victoriile (GALERIE FOTO)

Campioană mondială la Sydney, Gabriela Szabo s-a format ca sportivă la Oradea. Are astăzi multe amintiri legate de liceul sportiv şi de pădurea din Băile Felix.

Profil

Născută. 14 noiembrie 1975, Bistriţa
Studii. Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport
Familie. Căsătorită

Gabriela Szabo, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, este, sufleteşte, puternic legată de Oradea. În primul rând, prin familia soţului ei Zsolt Gyöngyössy şi, în al doilea rând, nu mai puţin important, fiindcă aici a petrecut momente cheie din viaţa sa, când se antrena pentru diverse campionate.

„Cunosc fiecare bornă kilometrică de pe drumul care leagă Băile Felix de Hidişel. Ştiu fiecare copac, fiecare curbă”, spune melancolică Gabi Szabo. „Lotul Naţional de Atletism s-a antrenat foarte mulţi ani la Băile Felix, pe pista din pădure. Din 1992 tot aici m-am pregătit”, povesteşte Gabriela.

Campioana îşi aminteşte cu drag de Liceul cu Program Sportiv Bihorul, unde mergea la cursuri şi îşi susţinea unele teze. „Câte şase-şapte luni pe an le petreceam la Oradea”, spune campioana. 
Din 1991 şi până în 2004, la retragerea din sportul profesionist, Gabriela a strâns 21 de medalii de aur şi 12 de argint, fiind una dintre primele atlete din lume care a cucerit toate titlurile absolute ale campionatelor europene, mondiale sau olimpice.

A doborât trei recorduri mondiale

Gabriela este deţinătoarea a trei recorduri mondiale la sală, în 2001, la 3.000 m, a obţinut 8:32.88, în 1999, la 5.000 m, a scos un timp de 14:47.35, iar în 1998, la 2.000 m, a atins primul record mondial, cu 5:30.26.  În aer liber, în 2002, la 3.000 m, a doborât recordul european, cu 8:21.45. 

Primul cros, în parc

Atleta povesteşte că a ajuns întâmplător în lumea sportului. Era în clasa a şasea când a participat prima dată la un cros şcolar, la îndemnul dirigintei, profesoară de sport. Atunci, în 1988, a câştigat prima ei cursă, de 600 de metri, într-un parc din Bistriţa, făcându-se remarcată de cel care i-a devenit singurul antrenor din carieră şi, în cele din urmă, soţ.
Întreaga evoluţie sportivă a Gabrielei Szabo dovedeşte o tărie de caracter excepţională. „Tot ce am realizat în această viaţă este meritul meu. Am reuşit cu foarte multă muncă şi renunţări. De la 14 ani mă întreţin singură”, recunoaşte cu sinceritate sportiva. „Nimeni nu m-a ajutat cu nimic în această viaţă. Am crescut într-o familie modestă, într-un apartament cu două camere, din care abia târziu ne-am mutat la trei camere”, povesteşte Gabriela. Aceasta recunoaşte că, dincolo de sacrificiile ei, de dimineţile în care s-a trezit cu noaptea-n cap pentru o oră în plus de antrenament, a avut şi norocul unor conjuncturi favorabile. 

Intrebări şi răspunsuri

De ce te implici în proiecte de voluntariat?
Fiindcă este prea multă sărăcie în ţara asta, sunt prea mulţi oameni trişti. După ce m-am retras din sport, mi-am dorit să schimb în bine viaţa celor care au nevoie de ajutor.

Ai concurat mereu pentru victorie?
Da. Nu mi-a plăcut niciodată să pierd, nici pentru mine, nici pentru România, pe care am reprezentat-o cu drag. Când m-am retras din sport, am făcut-o fiindcă am înţeles că nu mai pot fi pe locul întâi.

Care este cursa ta preferată?
Proba pe care am iubit-o întotdeauna, care mi se potriveşte cel mai bine, este cea de 3.000 de metri.

Ce-i place

Gabriela Szabo iubeşte România. „Sunt fericită să fiu româncă, mai ales după ce am văzut în Etiopia, condiţiile de trai inumane de acolo”, spune Gabriela. Cu toate acestea, recunoaşte că-i place să călătorească şi să descopere locuri şi oameni noi.

Ce nu-i place

Campioana nu suportă politica. O revoltă lipsa de responsabilitate a oamenilor politici, lipsa unei viziuni macro. „Mă enervează scandalurile televizate şi incoerenţa. N-aş intra nicioadată în politică, fiindcă n-aş vrea să fiu asociată cu mediocritatea”, spune Gabriela Szabo.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite