Oradea: PORTRET / Ioan Oros vinde miere în toată lumea (GALERIE FOTO + VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultorul bihorean a produs anul acesta peste două tone de miere, de la albine plimbate prin cele mai bune zone melifere.

Profil

Născut. 30 octombrie 1942, Roit, Bihor
Studii. Institutul de Teatru Bucureşti, secţia Păpuşi
Familie. Căsătorit, are doi copii şi o nepoţică

Ioan Oros are 67 de ani şi de peste două decenii face cea mai dulce şi sănătoasă miere din Bihor. Faţă în faţă cu globalizarea, bătrânul a decis că e cazul să se modernizeze, aşa că, de un an, face opere de artă din borcanele cu miere, pentru a fi cu un pas înaintea producătorilor din străinătate. Apicultorul ciopleşte în formă de flori mere uscate, face steluţe din felii de kiwi şi alte fructe exotice iar apoi le aşează cu migală, pentru un aspect comercial fără concurenţă. Borcanele ornate cu fructe în forme de flori le vinde cu 12 lei bucata. Preţurile sunt însă negociabile, în funcţie de cerere.



Ioan Oros este unul dintre cei mai reprezentativi apicultori din Bihor, fapt pentru care a fost invitat să participe şi la târgul prin care consiliul judeţean a promovat turismul bihorean, denumit „Petrece Sărbătorile de iarnă în Bihor”, desfăşurat weekendul trecut, la Oradea. Apicultorul face stupărit pastoral, ceea ce înseamnă că plimbă stupii în cele mai bune zone melifere din Bihor, la salcâmii din Valea lui Mihai, teii din Betfia şi floarea soarelui din Cefa şi Mădăras.

„Înţepat“ de dragostea pentru albine

Ioan Oros povesteşte că s-a apucat de apicultură cu totul întâmplător, când cineva l-a chemat să scoată un roi de albine, de sub un balcon. „Am luat roiul, l-am dus acasă şi a doua zi am luat legătura cu un apicultor experimentat, de la care timp de trei ani am învăţat secretele stupăritului pastoral”, îşi aminteşte Ioan Oros. De atunci a fost înţepat de nenumărate ori, dar nu regretă o clipă. În prezent, creşte între 80 şi o sută de familii de albine pe an. Se mândreşte cu faptul că în 2009 a scos câte 46 de kg de miere pe familie. Acesta recunoaşte că are o satisfacţie deosebită din faptul că produsele albinelor sale au ajuns pe toate meridianele. „Am clienţi din toată lumea, o mamă care trimite borcanele mele la copiii din Canada, studenţi din Africa şi aşa mai departe. Am clienţi fideli de mulţi ani, care revin pentru calitatea mierii”, spune apicultorul.
După peste 30 de ani de actorie în care a lucrat la teatrul de copii din Oradea, Ioan Oros trăieşte acum din pasiunea pentru apicultură. Precizează însă că peste jumătate din profitul stupinei se cheltuie pentru obţinerea recoltei. Ca actor a jucat în peste o sută de spectacole, la unele dintre ele semnând şi scenografia şi regia. Cel mai drag rol interpretat i-a fost cel al împăratului, din „Hainele cele noi ale împăratului”.

Intrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales meseria de actor?
În şcoala primară îl imitam pe Charlie Chaplin, iar mai târziu recitam versuri la toate spectacolele şcolare. Aşa am ajuns să mă înscriu la Şcoala Populară de Artă. La douăzeci de ani lucram deja la teatrul de copii, de unde am fost trimis, pentru perfecţionare, la Institutul de Teatru din Bucureşti.

Care a fost satisfacţia muncii pe scenă?
Faptul că am adus zâmbete pe feţele copiilor şi că am avut ocazia să cunosc fiecare colţ al acestei ţări, în turnee. Am avut multe spectacole şi în străinătate.

Ce-i place

Actorul şi apicultorul Ioan Oros apreciază tot ce e frumos, munca şi natura. Printre pasiunile sale se numără şi fotografia, fapt pentru care acum compensează anii de stat în întunericul laboratorului, cu lumina pe care o presupune munca în natură. „Îmi plac florile şi grădinăritul”, spune Ioan Oros. Acesta iubeşte mult copiii şi puritatea lor, fapt pentru care, de sărbători, joacă mereu rolul de Moş Crăciun.

Ce nu-i place

Ioan Oros ar vrea ca relaţiile dintre oameni să nu fie afectate de ură, invidie şi duşmănie, sentimente care sunt total opuse firii sale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite