Oradea: PORTRET / Farkas Attila a ajuns pe cel mai înalt vârf din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Farkas Attila a ajuns pe cel mai  înalt vârf din Europa
Oradea: PORTRET / Farkas Attila a ajuns pe cel mai înalt vârf din Europa

Bihoreanul a făcut o pasiune pentru munţi şi  peşteri încă de când era în primul an de liceu.

Profil:

Născut. 19 decembrie 1969, Marghita.
Studii. Facultatea de Construcţii de Maşini din Cluj.
Familie. Divorţat, are un băieţel de cinci ani.

Attila a început să fie pasionat de speologie şi alpinism de la o vârstă foarte fragedă şi chiar dacă munceşte ca şi inginer proiectant nu a renunţat la pasiunile lui.

„Eram în clasa a IX-a când un coleg de-al meu m-a chemat la Vadu Crişului să facem speologie, aşa numeam noi activitatea de atunci. Am intrat în toate găurile din munte, am vizitat tot ce am putut. Ţin minte că aveam căşti de mineri cu becuri şi cu alea mergeam să explorăm. Apoi treptat ne-am luat echipament mai de profil. Asta am făcut până am terminat liceul, apoi am fost în armată nouă luni, apoi am plecat la facultate în Timişoara. După un an m-am transferat la Cluj, tot din cauza speologiei şi alpinismului. Clujul este aproape de zone superbe cu munţi pe care am vrut neapărat să-i explorez. În facultate mergeam mult la Cheile Turzii cu colegi de-ai mei”, îşi aminteşte Attila.

Odată întors la Oradea, în 1995, Attila s-a înscris în clubul „Cristal” şi Salvamont, unde şi-a continuat activitatea de speolog şi alpinist, dar şi pe cea de salvamontist voluntar.

S-a antrenat în România


„Când m-am întors în Oradea, m-am înscris la clubul Cristal şi la Salvamont şi am început să ies cu băieţii. Am vizitat mulţi munţi din România, Retezat, Făgăraş, munţii Rodnei. În străinătate, am urcat pe vârful Grossglockner, cel mai înalt vârf din Austria, la 3.798 metri altitudine, asta a fost în 2003. În 2005 am urcat pe vârful Matterhorn, la o altitudine de 4.478 de metri. Acolo este un traseu destul de dificil, dar am reuşit să-l fac”, povesteşte alpinistul.

Experienţa Mont Blanc

Ca orice alpinist deja experimentat, care vrea tot mai multe provocări, Attila s-a hotărât să facă parte din echipa care la începutul lunii septembrie a escaladat vârful Mont Blanc, 4.808 metri altitudine.

„Demult am vrut să ajung pe Mont Blanc şi anul acesta mi s-a ivit această ocazie. Am vorbit cu ceilalţi colegi ai mei şi ne-am hotărât să mergem în 27 august. Zis şi făcut. Mai întâi am trecut prin Austria, unde am urcat pe Grossglockner, ceea ne-a ajutat foarte mult, a fost un antrenament bun înainte de Mont Blanc. Apoi am mers spre Franţa. Din punctul meu de vedere, traseul nu este unul foarte greu, nici din punct de vedere tehnic şi nici fizic, sunt sigur că aş putea face un traseu mai dificil. În timpul urcării nu am avut nicio clipă senzaţia că nu mai pot şi că vreau să renunţ, chiar dacă sus a fost foarte frig”, povesteşte Attila.

Orădeanul spune că vrea să mai încerce să escaladeze şi alte vârfuri mai înalte şi că vrea să ajungă să-şi cunoască limitele, să vadă până unde poate să urce.

Întrebări şi răspunsuri

Ai fost vreodată în pericol în vreuna din expediţiile tale?
Când am urcat pe vârful Matterhorn, am învăţat o lecţie. Am pornit destul de târziu, cu gândul că noi putem să facem traseul mai repede. Ei bine, ne-a prins întunericul când am coborât şi era să ne rătăcim, m-am speriat puţin atunci. Am învăţat că trebuie să pornim foarte devreme pentru un traseu de o asemenea dificultate.

Cum te-ai simţit când ai ajuns pe vârful Mont Blanc?

Este o satisfacţie normală, m-am simţit foarte bine. Sper să mai am ocazia să urc pe vârfuri şi mai înalte.

Ce-i place

Lui Attila îi plac sporturile montane. Îi place să alerge şi să facă trasee cu bicicleta. El spune că-i place şi să meargă la pescuit. Nu în ultimul rând, Attila adoră să-şi petrecă timpul liber cu fiul său de cinci ani.

Ce nu-i place

Attila spune că nu-i place să întârzie şi are aceleaşi pretenţii de la persoanele cu care îşi stabileşte o întâlnire. El spune că-i poţi lua unui om multe lucruri, dar nu-i poţi lua timpul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite