Oradea: PORTRET / Larisa Dumbravă și-a dedicat viața bolnavilor de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A terminat Facultatea de Medicină şi Farmacie la Cluj, specializarea pediatrie, iar de când a venit la Oradea se ocupă de sănătatea copiilor.

PROFIL
Născută. 24 decembrie 1961, Bistriţa
Studii. Facultatea de Medicină Generală şi Farmacie din Cluj Napoca, Specializarea Pediatrie
Familie. Căsătorită, are un copil


Totul a început când Larisa a fost repartizată la Oradea, la Spitalul de Copii. Ea era medic specialist pediatru atunci şi i s-a propus să facă o supraspecializare în diabetologie la copii.
„Domnişoara doctor care se ocupa atunci de copiii cu diabet avea probleme de sănătate mi s-a propus mie să mă specializez în diabet zaharat, pentru a mă ocupa în locul ei de aceşti copii. Departamentul copiilor cu diabet zaharat avea nevoie de un specialist. Nu am fost foarte încântată atunci de această specializare. Ca oricine care nu ştie foarte multe despre afecţiune, vedeam doar partea ei negativă”, povesteşte Larisa.

Ajută părinţii şi copiii să lupte cu boala
Când a acceptat să urmeze nişte seminarii pe tema copilului cu diabet zaharat, Larisa nu era convinsă că vrea să facă acest lucru. „Acolo mi-am schimbat total părerea despre această afecţiune. Am întâlnit personalităţi cu un entuziasm contagios, care aveau în evidenţă de zeci de ani copii cu diabet zaharat. Optimismul lor m-a cucerit şi mi-a influenţat enorm decizia de a merge mai departe”, spune medicul.
Au urmat apoi alte seminarii în Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca. După toate aceste seminarii şi după multă muncă de documentare, Larisa vede partea pozitivă a bolii. „Există părţi bune ale diabetului zaharat. Chiar dacă pare greu de crezut, aceste aspecte pozitive există şi sunt foarte importante. Faptul că un copil are diabet zaharat şi trebuie să fie foarte atent la alimentaţie îi ajută pe toţi cei din jurul lui să adopte un stil de viaţă sănătos. Copilul cu diabet învaţă să aibă autocontrol, iar asta îl ajută să-şi dezvolte, mai mult decât alţi copii, capacitatea de autocunoaştere, ceea ce este foarte important pentru personalitatea pe care acel copil o va avea la maturitate. Alt aspect pozitiv este impactul pe care aceşti pacienţi echilibraţi îl au asupra anturajului lor. Un copil organizat poate deveni model într-un grup”, spune entuziasmată Larisa.
Medicul se ocupă acum de copiii şi adolescenţii cu diabet zaharat, îi consiliază şi îi învaţă cum să trăiască cu această afecţiune. „După ce trec de şocul primei crize de diabet, atât părinţii, cât şi copii, noi îi consiliem foarte mult în spital. Îi învăţăm să fie responsabili şi să ştie ce au voie să mănânce, ce fel de exerciţii fizice trebuie să facă, să ştie să se ajute singuri, mai ales adolescenţii sau părinţii, să cunoască totul despre această afecţiune şi să îşi ajute copii”, spune Larisa.



Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?
Nu sunt total mulţumită de ceea ce fac acum. Vreau să urmez o specializare mai aprofundată, tot despre diabet zaharat la copii, şi apoi să-mi fac doctoratul tot pe această temă. Tema de doctorat va fi despre cauzele care duc la diabet, adică despre persoane sănătoase care ajung să facă diabet şi de ce.

Aţi pierdut vreodată vreun pacient?
Nu, niciodată. Mă ocup de copiii şi adolescenţii cu diabet zaharat din 1999 şi, în tot acest timp, am avut o pacientă care a ajuns în comă. Atunci avea doi ani. Am reuşit să o scot din comă după două zile. Şi-a revenit foarte bine, acum merge la şcoală, are 11 ani. Este o fetiţă sănătoasă şi frumoasă.


Ce-i place

Larisei îi plac tinereţea veşnică, spiritul inovator şi curajos. Ea iubeşte vitalitatea şi tonusul optim.

Ce nu-i place
Larisa spune că nu îi place demagogia, pasivitatea, lenea şi lipsa spiritului civic. Ea este de părere că, atunci când oamenii vor conştientiza că orice bine sau rău ce se petrece pe întreaga planetă ne atinge pe fiecare dintre noi, abia atunci vom avea simţ civic.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite