Oradea: PORTRET / Dragoş Şpan le pune micuţilor floreta în mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Dragoş Şpan le pune micuţilor floreta în mână
Oradea: PORTRET / Dragoş Şpan le pune micuţilor floreta în mână

De zece ani, orădeanul este antrenor de scrimă şi asta îi oferă cele mai mari satisfacţii. Dragoş Şpan vorbeşte cu mândrie despre reuşitele elevilor săi.

Profil

Nascut.  22 decembrie 1975, Bistriţa.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea .
Familie. Căsătorit, aşteaptă un copil.

Dragoş a practicat scrima de performanţă de la 11 ani, iar de zece ani a trecut de partea antrenorilor. „Am început să fac scrimă la 11 ani, în Bistriţa, oraşul în care locuiam pe atunci. Apoi ne-am mutat în Oradea cu toată familia şi am descoperit şcoala de scrimă de aici. I-am adus atrenorului legitimaţia pe care o aveam de la Bistriţa şi m-am transferat la Oradea”, povesteşte Dragoş.

Tânărul a continuat să practice scrima de performanţă până la 25 de ani, când s-a gândit că i s-ar potrivi mai bine meseria de antrenor. „Nu am avut rezultate notabile ca sportiv. Am luat patru medalii de bronz şi trei de argint cu echipa de la CS Crişul, dar individual nu am fost un talent strălucit, aşadar m-am gândit să încep să predau sportul meu favorit şi cred că asta mi se potriveşte mult mai bine”,  spune modest Dragoş. În timp ce era student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, Dragoş a absolvit şi Şcoala de Antrenori de Scrimă de la Bucureşti.

Şlefuitor de talente

„Imediat după ce am terminat facultatea, în 1999, am fost încadrat ca profesor şi antrenor la LPSCSS Bihorul, şi de atunci sunt antrenor la copii cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani. Îmi place foarte mult ceea ce fac, cred că mi-am ales meseria ideală. Copiii sunt foarte harnici şi îmi aduc enorm de multe satisfacţii prin rezultatele pe care le obţin”, spune Dragoş.
Când vorbeşte despre elevii săi, lui Dragoş i se luminează faţa, iar rezultatele obţinute de ei sunt pentru el cele mai mari bucurii. „Sunt foarte mândru de elevii mei. Am campioni naţionali şi elevi medaliaţi cu bronz. Chiar dacă mai am şi dezamăgiri câteodată, satisfacţiile sunt mult mai mari. Îmi place enorm să lucrez cu copii, chiar dacă uneori este dificil să-i faci să le fie drag sportul de performanţă, în condiţiile în care au alte opţiuni mult mai comode, gen statul la calculator sau la televizor”, spune antrenorul.

Se desparte greu de elevi

Dragoş are 22 de elevi, dintre care 13 sunt în grupa de performanţă, dar din păcate când termină liceul aceştia trebuie să se îndrepte spre alt club, pentru că LPSCSS Bihorul face parte din cadrul Liceului cu program sportiv din Oradea.
„Partea cea mai grea a meseriei mele este faptul că trebuie să-mi îndrept elevii spre alte cluburi după ce termină liceul şi îi pierd, după ce îi trec prin cea mai dificilă perioadă, adolescenţa. La 18 ani când sunt formaţi deja, trebuie să renunţ la ei”, spune Dragoş. Acesta este şi profesor de sport la Liceul cu program sportiv din Oradea, iar în orele de educaţie fizică predă tot scrimă, sportul lui de suflet.

Intrebări şi răspunsuri

Este greu să lucrezi cu copiii de azi?
Este foarte greu pentru că au foarte multe alte opţiuni, mult mai comode, gen TV sau calculator. Tentaţiile sunt enorme şi la tot pasul, aşă că e foarte dificil să-i ţii departe de ele. Este un job care cere responsabilitate.

Ce altceva ai face dacă n-ar fi scrima?
M-aş îndrepta tot către sport, de exemplu handbal sau tenis şi probabil că aş practica aceeaşi meserie, dar în alte domenii de activitate. Cu siguranţă nu aş duce o viaţă sedentară.

Ce-i place

Deşi este adeptul stilului de viaţă sănătos, Dragoş este dependent de cartofii prăjiţi şi pizza. Este genul de om căruia îi plac animalele, în special câinii.

Ce nu-i place

Dragoş nu suportă oamenii proşti şi aroganţi. Dincolo de aceste aspecte, acesta spune că nu are lucruri care să-l deranjeze, în viaţa de zi cu zi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite