Oradea: PORTRET / Nicu Diaconu practică polo de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Nicu Diaconu practică polo de performanţă
Oradea: PORTRET / Nicu Diaconu practică polo de performanţă

Orădeanul a început să facă sport la modul serios de  la 9 ani, a fost convocat la lotul naţional când era junior şi a participat la campionate europene şi mondiale.

Nicu, aşa cum îl ştie toată lumea, a început cu nişte banale cursuri de iniţiere la înot, când avea doar 7 ani. Antrenorul de atunci i-a spus să se îndrepte spre sărituri pentru că era mic de statură, iar de polo sau înot de performanţă nici nu putea fi vorba.

„Am luat cursuri de înot două săptămâni, apoi antrenorul mi-a spus că dacă vreau să fac performanţă să mă îndrept spre sărituri, pentru că sunt prea mic şi nu aş fi bun nici la înot, nici la polo. N-am mai mers la sărituri, am renunţat practic la gândul că voi face performanţă în vreun sport. Apoi un văr de-al meu, care făcea polo, m-a luat cu el la antrenament. Atunci am văzut ce înseamnă polo de fapt. Vărul meu l-a întrebat pe antrenor dacă pot să merg şi eu, el m-a testat la înot şi apoi mi-a spus că pot să merg seara la următorul antrenament şi aşa am început să practic acest sport. Aveam nouă ani atunci”, povesteşte Diaconu.

Carieră de poloist

În ciuda părerii antrenorului de înot, Nicu a ajuns unul dintre membrii principali ai echipei de polo CSM din Oradea, dar şi ai lotului naţional al României. „Mi-a plăcut poloul de când am început să-l practic şi am muncit mult ca să ajung un sportiv bun. Cu echipa de junior am câştigat cinci titluri naţionale şi un titlu de vicecampioni şi am fost convocat la lotul naţional. Apoi am ajuns la echipa mare, unde sunt şi acum“, povesteşte Nicu.  

Sportivul nu a jucat în toţi aceşti ani doar la Oradea, el a fost plecat cinci ani la o echipă din Franţa. „După ce am ajuns la seniori am început să mă gândesc să plec la echipe din străinătate. Aş fi vrut să ajung în Italia sau în Spania, unde sunt campionate puternice de polo, dar nu a fost să fie. Am ajuns în Franţa, unde am fost plătit mult mai bine decât aici în România, cel puţin atunci. Antrenorul de la „Dauphins du Sete”, echipa de polo la care am jucat cinci ani, m-a văzut jucând
în 2002 la un turneu în Franţa, unde am fost cu CSM-ul. Apoi în 2003 la Campionatele Mondiale de la Barcelona ne-am întâlnit din nou. Atunci am vorbit cu el despre o posibilă mutare a mea în Franţa. Am rămas că vorbim şi după câteva luni m-a chemat la echipa lui. Aşa am ajuns acolo şi am rămas la ei până în 2008, când am fost chemat înapoi la Oradea“, spune Nicu.

După experienţa din Franţa, sportivul spune că în România poloul este mult mai bine văzut şi că valoarea campionatului românesc este cu mult peste cel din Franţa.   Nicu Diaconu spune că are de gând să practice polo-ul de performanţă mulţi ani de acum încolo, iar după aceea să se îndrepte spre cariera de antrenor.  


întrebări şi răspunsuri

Ce sacrificii implică sportul de performanţă?
Sacrificii sunt, în special lipsa timpului liber. De exemplu eu nu am avut vacanţă de vară până în 2003 când am început să joc în Franţa. Atunci am avut concediu şi nu mi-a venit să cred.

Care sunt satisfacţiile pe care le ai când practici sportul de performanţă?
Pe lângă satisfacţiile materiale, mai ai avantajul că vezi foarte multe locuri. Chiar dacă nu e la fel ca şi în concediu, de fiecare dată când mergem la un turneu avem puţin timp şi pentru vizitat.

ce-i place
Nicu spune că-i place să mănânce, se declară un gurmand adevărat. Lui Nicu îi mai place să se uite la filme, când are puţin timp liber preferă să meargă la cinema.

ce nu-i place
Sportivul spune că nu-i place să se trezească dimineaţa, nu-i place să facă lucrurile în grabă şi nu-i place când este contra cronometru.

Profil
Născut - 4 septembrie 1980 în Oradea.
Studii - Facultatea de Sport din Oradea.
Familie - Necăsătorit.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite