Oradea: PORTRET / Cristi Danileţ luptă pentru reformarea justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Cristi Danileţ luptă pentru reformarea justiţiei
Oradea: PORTRET / Cristi Danileţ luptă pentru reformarea justiţiei

Şi-a dorit să fie poliţist, unul bun care să facă dreptate. A devenit judecător, iar acum face parte din tabăra celor care doresc să reformeze justiţia.

PROFIL
Născut. La 14 decembrie 1975, Vatra Dornei
Studii. Facultatea de Drept, Iaşi, studii postuniversitare la Timişoara, masterat la Cluj-Napoca
Familie. Căsătorit, are doi copii


La încheierea facultăţii a dat concurs pentru a ocupa un post de judecător. Au fost trei mii de candidaţi pe 150 de posturi. „A fost primul an în care posturile s-au ocupat prin concurs, nu prin repartiţie. Este un merit al reformei în justiţie începute atunci”, precizează Cristi Danileţ. A ales Vatra Dornei.
După doi ani, a urmat examenul de capacitate şi a plecat la Cluj, apoi examenul pentru tribunal. Doi ani a lucrat la Ministerul Justiţiei, asigurând legătura cu magistraţii. Din primăvara aceasta, este la Oradea,  prin examen. „Am venit cu gândul că pot eficientiza activitatea justiţiei, astfel încât în unu-doi ani să fim o instanţă pilot, model pentru alte instanţe”, spune el.

Idealuri păstrate
Cristi Danileţ a crescut într-o familie simplă, dar cu simţul corectitudinii şi dreptăţii. „Părinţii ne-au învăţat să spunem lucrurilor pe nume. Aşa am devenit activ şi militant”, explică el. A devenit atât de militant încât, în 2003, a îndrăznit să critice sistemul judiciar în mod public. În 2007, a vorbit public despre „vulnerabilităţile justiţiei” şi a urmat o anchetă din partea CSM pentru atingerea demnităţii profesiei. Atitudinea sa tranşantă l-a adus în vizorul mai multor organizaţii naţionale şi internaţionale şi în câteva comisii cu un cuvânt de spus în elaborarea legilor pentru justiţie sau a Raportului pentru Justiţie. A fost invitat la stagii de formare în ţară şi străinătate. „Eu cred că lucrurile pot fi schimbate, de aceea nu mă resemnez şi continuu să lupt”, spune judecătorul.

Respectul celor care vor dreptate
Cristi Danileţ se bucură văzând câţi tineri intră în sistemul judiciar prin concurs. Speră că demersurile lui pentru reforma sistemului vor fi susţinute de toţi colegii săi. „Singur nu pot să schimb mare lucru, dar susţinut de ei prin soluţii corecte, prin solidaritate, putem schimba imaginea justiţiei”, adaugă el. Iese deseori în public pentru că vrea să îşi păstreze demnitatea. „Important pentru mine este să conving partea care pierde procesul că legea nu i-a dat dreptate. Un justiţiabil convins nu mai face recurs”, precizează el. Este bucuros să constate că 80% din hotărârile instanţelor inferioare sunt menţinute, ceea ce spune multe despre profesionalismul colegilor săi.
Din 2007, Cristi Danileţ a ieşit şi în spaţiul virtual, fiind primul judecător blogger. „Mi-am făcut blogul pentru că nu am nimic de ascuns, dar şi pentru că noi magistraţii suntem oameni obişnuiţi”, spune el.


Întrebări şi răspunsuri
De ce luptaţi atât pentru reforma justiţiei?
Pentru că numai reformând sistemul putem obţine independenţa, imparţialitatea şi integritatea necesare.

Credeţi în independenţa justiţiei?
Da, dar marele public nu prea ştie ce înseamnă asta. Am provocat vizitatorii blogului cu un post pe tema asta. Nu ştiu să definească independenţa justiţiei.

Aţi fost „ispitit” să daţi anumite soluţii la un caz sau altul?
Când ai o atitudine tranşantă, eşti scutit de anumite „ispite”.  Nici măcar nu încearcă să te abordeze.

Aţi vrea să vă calce pe urme copiii?
Nu.


Ce-i place
„Sunt pasionat de reforma în justiţie. Chiar cred în independenţa, imparţialitatea şi integritatea  justiţiei”, spune tânărul judecător. Îi plac artele marţiale şi are centura neagră la karate. „Când am timp, fac excursii montane”, mai spune el.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac starea de superficialitate şi mediocritate care domină serviciile publice”, spune Cristi Danileţ. Îl irită timpul pe care-l cheltuie cetăţenii în continuare cu instituţiile publice. Este dezamăgit că nu există o cultură a separării puterilor în stat şi a necesităţii independenţei justiţiei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite