Oradea: PORTRET / Ciprian Fleisz o viaţă trăită pentru judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Ciprian Fleisz o viaţă trăită pentru judo
Oradea: PORTRET / Ciprian Fleisz o viaţă trăită pentru judo

A făcut prima oară cunoştinţă cu sportul la vârsta de cinci ani, când a fost selecţionat la gimnastică. Mai târziu s-a înscris la judo, sportul lui de suflet.

Încă de la grădiniţă Ciprian a fost selectat la gimnastică şi de aceea a început şcoala la Liceul Sportiv din Oradea. Timp de cinci ani a practicat gimnastica în aceeaşi sală în care făceau antrenamente şi cei de la judo. „Făceam antrenamentele de gimnastică în aceeaşi sală cu cei de la judo şi ţin minte că mă uitam fascinat la kimonourile lor. Aveau centuri de culori diferite şi îmi plăceau foarte tare”, povesteşte sportivul.

De la fotbal la judo

După cinci ani de gimnastică, antrenorul echipei a plecat, iar grupa s-a desfiinţat. Ca elev la liceul sportiv trebuia să facă un sport, iar Ciprian a ales fotbalul. „După ce n-am mai avut antrenor, ni s-a desfiinţat echipa şi am vrut să merg la fotbal, dar am ratat probele practice, n-am ştiut că trebuia să dau un asemenea examen. Aşa că m-am înscris la judo. Ştiam în mare despre ce e vorba, dar nu m-am gândit atunci că voi face performanţă”, spune Ciprian.

După un an de judo, Ciprian a participat la primul lui concurs, unde a pierdut medalia de bronz. Atunci s-a ambiţionat să muncească mai mult şi să urce pe podium. A reuşit să cucerească toate titlurile de campion naţional la toate categoriile de vârstă, de la cadeţi până la seniori.

Ultimul titlu naţional pe care l-a obţinut la luptă l-a luat în 2001. „În 2001, am obţinut ultimul titlu de campion naţional. În 2003 m-am hotărât să nu mai particip la concursuri, dar am mai continuat doi ani. În 2005 am obţinut locul III la naţionale şi atunci m-am hotărât să renunţ”, povesteşte sportivul.

Antrenor pentru micuţi

Pe lângă nenumăratele titluri naţionale, sportivul a avut rezultate foarte bune şi la competiţii internaţionale. El a obţinut locul III la Cupa mondială de cadeţi, în 1998, şi locul IX la Campionatele mondiale de juniori din 2000, în Tunisia.

Chiar dacă a renunţat să mai participe la concursuri, Ciprian a început să antreneze. Din 2004, este antrenor de judo la grupe de copii până la cadeţi. Din 2005, tot el este şi antrenorul lotului naţional de cadeţi şi juniori băieţi.
În perioada competiţională, Ciprian susţine câte două antrenamente pe zi, iar în mod normal câte unul, în funcţie de calendarul competiţional. 

Campion european la kata

Cum totuşi îi place competiţia şi emoţiile dinaintea unui concurs, Ciprian participă acum la proba de kata, împreună cu coechipierul său Iulian Surla. Cei doi au obţinut deja trei titluri de campioni europeni la kata, o medalie de bronz la primul Campionat Mondial de kata din Malta. Ciprian spune că vrea să mai participe la kata, chiar dacă a renunţat la competiţiile de luptă.

Întrebări şi răspunsuri

Ai ajuns la judo dintr-o întâmplare, ai fi preferat alt sport?
Acum nici într-un caz. Îmi place foarte tare judoul şi cred că mi se potriveşte foarte bine.

Cât timp crezi că vei fi antrenor de judo?
Eu sper că mă ţine sănătatea să pot fi antrenor încă mulţi ani de acum încolo. Îmi place foarte mult ceea ce fac, nu mă văd văcând altceva.

ce-i place
Lui Ciprian îi place foarte mult să călătorească şi, dacă se poate, de fiecare dată în altă ţară. El spune că dacă are timp liber preferă să citească.
ce nu-i place
Ciprian spune că nu-i place minciuna, iar dacă vine vorba de judo îi displace lipsa de fairplay. Pe lângă asta, el spune că nu-i place să piardă timpul, vrea să fructifice fiecare minut.

Profil
Născut - La 19 ianuarie 1981, Oradea
Familie - Necăsătorit
Studii - Facultatea de Educaţie fizică şi sport din Oradea, Masterat în Relaţii Economice europene

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite