Oradea: PORTRET / Bogdan Filip, designer pasionat de scenografie (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Bogdan Filip, designer pasionat de scenografie (GALERIE FOTO)
Oradea: PORTRET / Bogdan Filip, designer pasionat de scenografie (GALERIE FOTO)

Orădeanul e interesat de domeniul vizual de mulţi ani. Cu toate că scenografia este prima lui dragoste, a renunţat la această meserie şi se ocupă de design.

Profil

Născut: 8 decembrie 1973
Studii: Facultatea Hyperion din Bucureşti, secţia Scenografie; Student la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii din Oradea
Familie: Divorţat, are un băiat de 9 ani

Lui Bogdan îi plăcea să deseneze de mic, iar părinţii l-au încurajat în acest sens şi l-au înscris la Şcoala Populară de Artă din Baia Mare. „Părinţii mei au observat că am talent la desen. Desenam şi pictam tricourile şi blugii vecinilor şi prietenilor. Părinţii mei m-au încurajat să mă înscriu la Şcoala Populară de Artă, pe care am făcut-o în paralel cu liceul”, povesteşte designerul.

Nici liceul nu a fost unul ales la întâmplare, Bogdan a terminat Liceul de Arhitectură din Baia Mare. Odată cu terminarea liceului şi a Şcolii Populare de artă, Bogdan a ales să meargă mai departe la scenografie.

Scenograf şi designer 

În 1992, Bogdan a susţinut examenul de admitere la Universitatea Hyperion din Bucureşti. A reuşit să intre la scenografie, domeniul în care a dorit să se specializeze. „Am făcut patru ani de scenografie la Hyperion. După ce am terminat facultatea m-am întors acasă şi m-am angajat la o firmă de proiectare ca şi desenator tehnic. Am stat la acea firmă doi ani, apoi am ales o carieră mai puţin artistică”, povesteşte Bogdan.

Timp de doi ani, Bogdan a lucrat ca şi coordonator în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Maramureş şi membru în consiliul de administraţie. În acelaşi timp şi-a deschis şi o firmă de proiectare şi a muncit ca şi scenograf la Teatrul Municipal din Baia Mare. Tot în aceeaşi perioadă a renunţat la două propuneri de colaborare ca şi scenograf la două filme. „Prima ofertă a fost doar la nivel de propunere. La a doua ofertă au fost ceva probleme de contract. Având funcţie de conducere, aveam nevoie să ştiu exact perioada filmărilor, scenariul, echipa cu care voi lucra. Nu a venit contractul în forma pe care o doream şi am renunţat”, spune Bogdan. 

După o perioadă de doi ani, Bogdan a renunţat la funcţia de coordonator şi la cea de scenograf şi s-a axat exclusiv pe proiectare şi design. După ce şi-a închis propria firmă, în 2004, s-a angajat din nou la o firmă de proiectare. În 2007 a decis să urmeze şi cursurile Facultăţii de Arhitectură şi a venit la Oradea.

„M-am hotărât să fac şi Facultatea de Arhitectură pentru că fără această diplomă nu am drept de semnătură pe proiecte, iar acest lucru mă încetineşte. Dacă fac un proiect am nevoie de semnătură unui arhitect, aşadar m-am hotărât să fac şi asta. Acum învăţ, fac proiecte şi muncesc pentru mine”, spune Bogdan. Bogdan spune că îi este dor de teatru şi că scenografia este pentru el întotdeauna prima dragoste şi aşa va rămâne.

Intrebări şi răspunsuri

De ce ai renunţat la scenografie?
Am renunţat să mai fiu scenograf la teatru pentru că au început să apară probleme cu colaboratorii. Atunci se alocau foarte puţini bani pentru cultură şi eu am reuşit să aduc sponsori, dar eforturile mele nu au fost apreciate. Aşadar am hotărât să renunţ şi să mă ocup de propria mea afacere.

Apelează oamenii la designeri?
Da, categoric, lumea a început să înţeleagă rolul important al unui designer când vine vorba de construirea unei case sau amenajarea unui apartament. Eu din 2004 nu mi-am căutat niciodată de lucru. Clienţii apelează la mine. Am cel puţin două lucrări în paralel.

Ce-i place

Lui Bogdan îi place să povestească cu prietenii şi să călătorească cu motorul. El spune că adoră să-şi petreacă timpul cu fiul său.

Ce nu-i place

Bogdan spune că nu-i plac minciuna şi prostia. El nu suportă oamenii nesimţiţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite