Oradea: PORTRET / Ioan Benţe ajută farmaciile să iasă din criză
0
Orădeanul a intrat în afaceri după şase ani de stat în Spania. A fost pionierul echipamentelor farmaceutice şi al sistemelor de marketing pentru farmacii.
Şi-a dorit dintotdeauna să facă afaceri. Aşa a ales să studieze la Liceul Economic. Viaţa i s-a schimbat, după experienţa spaniolă. „Am plecat în Spania, la lucru, în 1999. Un an am lucrat în Insulele Tenerife, iar cinci în Spania. Am lucrat cam de toate”, povesteşte el. Cei şase ani petrecuţi în Spania au fost pentru el şcoala vieţii. „Spaniolii sunt unul dintre cele mai tolerante popoare, care dau o şansă emigranţilor”, afirmă Ioan Benţe. În 2004 şi 2005, a fost director de vânzări la o firmă spaniolă. Asta i-a dat avânt. S-a întors acasă, în 2005, după naşterea băieţelului lor, hotărât să facă o afacere.
Pionier pentru farmacii
„O duceam bine în Spania, dar mi-am dat seama că nu avem pe nimeni acolo, iar copilul nostru creşte izolat”, explică el. A decis să intre pe piaţă cu echipamente farmaceutice şi sisteme de marketing pentru farmacii.
În 2006, firma lui a fost singura care a introdus în ţară taliometre, aparate profesionale pentru dermoanaliză, tensiometre cu fise sau aparate de analiză a sângelui. În acel an, a avut un profit de zece ori mai mare decât cel estimat în planul de afaceri. „Prin aceste aparate ajutăm farmaciile să ofere şi altfel de servicii clienţilor. Aceştia vin nu doar pentru medicamente, ci şi pentru a-şi urmări parametrii de sănătate”, explică el. Pentru a-şi asigura succesul în afaceri, le-a cerut partenerilor spanioli şi italieni să fie unic distribuitor pe piaţa românească.
„Au acceptat condiţia noastră, dar ne-au impus un target anual. L-am atins de fiecare dată”, spune Ioan Benţe. Pentru a avea succes, încă din faza incipientă a afacerii, a apelat la ajutorul distribuitorilor de medicamente. „Noi nu aveam flota şi logistica necesare pentru a acoperi toată ţara, iar ei cunoşteau tot sistemul”, spune el.
L-a avantajat şi faptul că farmaciştii sunt o categorie profesională aparte. „Farmaciştii călătoresc mult. În orice ţară ajung, vizitează şi farmaciile pentru a se pune la curent cu tendinţele”, explică el. Mulţi manageri de farmacii au sesizat avantajele pe care le au farmaciile care au aceste aparate. „De când a început criza, farmaciile au crescut vânzările de cosmetice şi medicamente eliberate fără reţetă tocmai cu ajutorul acestor aparate care arată cât de grasă sau de hidratată le e pielea, sau ce factor de protecţie le trebuie pentru plajă, de exemplu”, explică el.
Întrebări şi răspunsuri
Cum se împacă o afacere la nivel naţional cu viaţa de familie?
În primii ani, a fost mai greu şi am cam neglijat familia. Partea bună a crizei este că am mai mult timp pentru soţie şi copii. Voi ţine la asta şi după ce-şi dă drumul piaţa.
Cât de tare a afectat criza sectorul farmaceutic?
Foarte tare, pentru că farmaciile nu au mai încasat banii pentru medicamente de la CAS de câteva luni. Din clienţi buni platnici s-au transformat în rău platnici.
Care va fi direcţia afacerii?
Acum regândim strategia de dezvoltare. Vom înfiinţa departamente noi.
ce-i place
„Îmi place să petrec timp cu soţia şi copiii. Acum îl preţuiesc altfel”, spune el. Îi place să meargă la biserică, acolo găsind liniştea necesară. Îi place să petreacă timp în natură. „Îmi plac foarte mult călătoriile şi bucătăriile spaniolă şi mexicană”, mai spune el. Îi place vremea mediteraneană.
ce nu-i place
„Nu-mi place că mediul de afaceri este dependent de politică. Oricât de bine îţi faci strategia de afaceri, un ordin politic dat peste noapte dă totul peste cap”, spune el. Nu-i plac frigul, vremea ploiasă şi noroiul. Nu-i plac oamenii cu mai multe feţe.
Profil
Născut - 27 aprilie 1976, Oradea.
Studii - Liceul Economic, Oradea.
Familie - Căsătorit, doi copii.