Oradea: PORTRET / Davit Avanesyan, un armean voluntar la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Davit Avanesyan, un armean voluntar la Oradea
Oradea: PORTRET / Davit Avanesyan, un armean voluntar la Oradea

Armeanul vrea să aducă bani de la americani, pentru copiii cu dizabilităţi din Oradea. Timp de şase săptămâni a lucrat ca voluntar, pentru fundaţia „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Profil

Născut:
1 iunie 1987, Erevan, Armenia.
Studii:
 Academia de Administraţie Publică, al doilea an de doctorat în management, Universitatea de Stat de Economie din Erevan.
Familie:
Un frate.

Dei s-a născut de ziua copilului şi are doar 22 de ani, Davit Avanesyan lasă impresia unei persoane mature, care ştie ce vrea de la viaţă, şi mai ales, cum să obţină ce-şi propune. Tânărul doctorand armean a petrecut şase săptămâni la Oradea, prin programul Exchange al AIESEC Oradea, implicându-se, în calitate de voluntar, în mai multe proiecte ale unor organizaţii nonguvernamentale din oraş.

Ar fi putut să aleagă destinaţii exotice, dar a preferat urbea de pe malurile Crişului Repede, considerând-o un oraş european care merită vizitat. În capital Armeniei, în viaţa de zi cu zi, lucrează ca manager de vânzări, la o companie de telefonie. Cu jumătate de normă, lucrează la Consiliul Britanic din Armenia.

„În ultimii trei ani am lucrat ca asistent, ocupându-mă de persoanele care învaţă limba engleză şi organizând expoziţii şi evenimente culturale”, povesteşte Davit. Pentru viitorul imediat, principalul obiectiv este să devină doctor în economie. Peste zece ani se vede managerul unei companii de telecomunicaţii, domeniu care, crede el, are încă potenţial de dezvoltare, în Armenia.

Are în vizor o sută de ţări

Dincolo de carieră, are un scop precis. „Vreau să vizitez cel puţin o sută de ţări. Deocamdată, mai am 95 până să ajung la cifra propusă”, spune Davit. Până acum a trăit, pentru perioade scurte, în Rusia, Georgia, Turcia şi România. „Următoarele pe listă sunt Italia, unde mă atrage arhitectura, şi Spania”, relatează doctorandul. În Oradea a fost impresionat de frumuseţea clădirilor monumente istorice, în special de cele în stil austro-ungar. Consideră că România şi Armenia au multe în comun. „Ambele state s-au luptat mult pentru independenţă”, subliniază Davit, dezamăgit că istoria a fost nedreaptă cu Armenia, care la jumătatea secolului I î.e.n. avea două ieşiri la mare, iar acum are doar un lac.
Bani americani pentru copiii orădeni

În calitate de voluntar la Oradea, Davit a participat la proiectul „I create”, alături de alţi tineri din Spania, Italia, Bulgaria şi Franţa. „În zece zile am construit o casă pentru orădenii bolnavi de scleroză multiplă”, povesteşte Davit.
A vizitat copiii cu dizabilităţi, încercând să le aducă mici bucurii. Aceasta nu a fost prima sa experienţă ca voluntar. Şi în Armenia a lucrat ca voluntar pentru copiii dizabilităţi şi a atras fonduri şi donaţii din SUA, pentru ei. Acum lucrează la un proiect prin care să atragă sponsorizări din America, pentru micuţii bolnavi din Oradea. 

Intrebări şi răspunsuri

Câte limbi vorbeşti?
Pe lângă limba maternă vorbesc rusă, engleză şi puţină română.

Care au fost primele cuvinte învăţate, în limba română?
Chestiile uzuale: „salut”, „Cum eşti?”, „Mulţumesc”, „Cu plăcere”. Cel mai important este că ştiu să zic „Eşti foarte frumoasă”.

Ce alte oraşe din România ai apucat să vezi?
Am ajuns la Marea Neagră, la Constanţa. Am vizitat multe din judeţul Bihor, dar am trecut şi prin Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara.

Care este locul tău preferat, din Oradea?
Cu siguranţă, pasajul Vulturul Negru.

Ce-i place

Davit este o fire sportivă. A jucat fotbal, tenis, volei şi a practicat karate shotokan. Îi place orice fel de mâncare, atâta vreme cât este pe bază de carne. „Am fost încântat de gulaşul mâncat la Bratca”, recunoaşte Davit. Tânărul apreciază coniacul armean, dar şi whisky şi tequila.

Ce nu-i place

„Nu suport când cineva mă minte. Este cel mai rău lucru posibil. Prefer ca un om să-mi spună negru în faţă ce are de zis, decât să mă mintă”, explică tânărul armean.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite