PORTRET Artistul graffiti Sebastian Bosescu aduce culoare pe străzile Oradei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este unul dintre pionierii graffiti-ului orădean. Visul său este să dea o nouă viață școlilor din oraș, aducând în curțile lor o parte din cultura Hiphop.

„Sunt un împătimit al culturii Hiphop", astfel își începe povestea tânărul orădean, care se prezintă cu pseudonimul Sebastian Bosescu. Avea circa zece ani când a început să asculte muzică hip-hop românească, printre trupele sale favorite de atunci numărându-se Delikt, RACLA, Methadon 3000 sau La Familia. Muzica a fost flacăra care i-a aprins pasiunea pentru cultura străzilor din New York.

Desen și hiphop

Fiindcă de mic era pasionat și de desen, i-a fost ușor să facă pasul către graffiti, unul dintre cele patru elemente care compun, după cum spune el, cultura Hiphop. Întrebat ce are în comun un băiat educat din Oradea cu poveștile străzilor din cartierul newyorkez Bronx, Sebastian are imediat răspunsul. „Ce se întâmplă la noi acum se petrecea în America anilor '80. Contrastele dintre clasele sociale sunt aceleași", adaugă tânărul, care consideră că prin arta sa reușește să spună lucrurilor pe nume - așa cum fac adevărații activişti Hiphop. „Prin graffiti încerc să promovez cultura Hiphop în Oradea", recunoaște grafferul. „Vreau să creez un precedent, să las o moștenire. Mi-am propus să schimb imaginea gri a școlilor, din grotescul post-comunist în ceva plin de viață, care să-i revigoreze pe elevi", povestește Sebastian.

În școli

A și făcut primii pași în acest sens. „În 2004, printr-un proiect al fundației Life, am mers la trei școli din Oradea. Alături de tineri din mai multe țări am desenat pereții din curțile Colegiului Național Mihai Eminescu, Colegiul Tehnic Mihai Viteazu și Școala Generală 17", își amintește artistul. În 2006 și 2007, la Reșița, a făcut demonstrații de graffiti, cu ocazia Zilelor Tinereții. În prezent lucrează, alături de alți pasionați, la renovarea desenelor din curtea Colegiului Național Mihai Eminescu.

Inspirație

Cel care se prezintă ca fiind un pionier al graffiti-ului la Oradea avea doar 17 ani când a realizat primul desen. „În 2001 am desenat cuvântul Divine, pe casa liftului, fiind astfel prima mea schiţă în spray", spune autodidactul, care își semnează lucrările cu BOSE-One. Tânărul spune că îi plac foarte mult fluturii și că se simte inspirat de cromatica lor, astfel încât culorile acestora se regăsesc și în desenele sale.

IT

Fiindcă are suflet de artist și se consideră  un visător, Bosescu a încercat să se țină „cu picioarele pe pământ", urmând cursurile unei facultăți cu profil real și dedicându-se unei cariere în domeniul IT. „Sunt programator la o firmă de soluții IT. Am început să lucrez în domeniu încă din timpul facultății", spune orădeanul, care demonstrează că Hiphop-ul și cariera în IT se împacă de minune.

Întrebări și răspunsuri

Cum te-ai descrie?

Sunt un tip perfectionist, serios și altruist, un vizionar. Prin ceea ce fac vreau să transmit mesaje de pace, dragoste, egalitate, voie bună, solidaritate și calitate.

Care este obiectivul tău, pentru următorii ani?

Peste circa zece ani mă văd manager la propria-mi firmă, într-un domeniu de nișă, inovator.

Ai alte pasiuni, care nu țin de cultura Hiphop?

Da. Mă pasionează trenurile. Mă  atrage ideea de a practica modelismul feroviar.

Care sunt trupele tale preferate?

Îmi place Hip-hop-ul de calitate, începând cu trupe şi artişti precum Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash, Dondi White sau Mr. Wiggles, continuând cu Run DMC, Ultramagnetic MCs, The Pharcyde, și ajungând până la Kool Keith sau DJ Shadow.

Ce-i place

„Îmi place natura. Iubesc tot ce e natural, plantele și animalele", spune Sebastian. Filmul său preferat este „Style Wars", primul documentar despre graffiti şi nu numai. „Recomand acest film tuturor celor care vor să știe ce înseamnă Hiphop-ul adevărat", afirmă artistul. Visul său este să ajungă în Bronx, să „dea" alături de artişti legendari precum Lee, T-Kid sau Cope2.

Ce nu-i place

Tânărul orădean nu suportă ignoranța oamenilor. „Nu-mi plac persoanele care nu scriu corect, mai ales în limba română", spune Sebastian. Nu tolerează nici oamenii iresponsabili, care dau mereu vina pe alții pentru propriile insuccese sau care părăsesc tara pentru „un trai mai bun" în altă parte.

Profil:

Născut: 30 iunie 1984, Oradea

Studii: Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Masterat în management IT

Familie: necăsătorit

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite