Oradea: PORTRET / Rebeca şi Alexandru Pop dansează de la vârste fragede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Rebeca şi Alexandru Pop  dansează de la vârste fragede
Oradea: PORTRET / Rebeca şi Alexandru Pop dansează de la vârste fragede

Pentru cei doi fraţi, apariţia pe scenă, în faţa a sute de oameni, a devenit deja o obişnuinţă, chiar dacă niciunul dintre ei nu are buletin.

Primul care a început dansurile populare a fost Alexandru. „La opt ani şi jumătate a văzut la televizor un amsamblu de copii dansând şi mi-a spus că vrea şi el să înveţe să danseze aşa. L-am adus aici la Ansamblul Folcloric Bihor şi de atunci vine cu aceeaşi plăcere de fiecare dată”, povesteşte Florentina Pop, mama celor doi.

Rebeca, la numai cinci ani, a învăţat paşii de bază ai formaţiei foarte repede, numai din ce vedea la antrenamentele fratelui ei. „Rebeca venea cu noi şi a învăţat paşii de  bază, iar domnul Silaghi, coregraful ansamblului, a luat-o şi pe ea la doar cinci ani şi jumătate şi de atunci sunt împreună”, spune Florentina. Rebeca este cea mai mică membră a ansamblului.

40 de spectacole pe an  

Copiii au în jur de 40 de spectacole în fiecare an, asta pe lângă nunţile şi chefurile la care sunt invitaţi să danseze. Cei doi fraţi dansează şi împreună, dar numai dacă lipsesc perechile lor, sau dacă merg împreună cu părinţii la nunţi în familie.
„Copiii participă la foarte multe spectacole, atât în ţară, cât şi în străinătate. În fiecare an merg la Festivalul Internaţional de Foclor de la Timişoara. Au fost la Festivalul internaţional de foclor «Dobroge mândră grădină», unde au luat locul întâi. Au participat la festivalul naţional «Cântecele munţilor» din Sibiu şi dansează în fiecare an în cadrul «Toamnei Orădene». Când sunt plecaţi stau în jur de patru zile iar eu merg cu ei pentru că Rebeca în special trebuie încă ajutată să se îmbrace cu costumul, trebuie să o aranjez, aşadar încă nu-i putem lăsa singuri”, povesteşte mama copiilor.  

Vedetele ansamblului

Cei doi fraţi sunt vedetele ansamblului, Alexandru pentru că la doar zece ani dansează foarte bine, iar Rebeca pentru că este cea mai mică membră. „ Alexandru a ridicat în picioare o sală de opt sute de oameni, ceea ce nu-i deloc puţin pentru un copil de doar 10 ani. El este extrem de talentat şi dansează foarte bine. Rebeca este mică încă dar dansează la fel ca şi cei mari, ştie toţi paşii foarte bine”, spune Ioan Silaghi, coregraful ansamblului. Copiii au câte trei antrenamente pe săptămână, iar înainte de spectacole se întâlnesc mai des.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vă înţelegeţi voi doi acasă?

Ne înţelegem bine, ne şi certăm când vrem să ne jucăm fiecare cu altceva, dar în general ne înţelegem bine.

Dansaţi vreodată împreună, în cadru oficial?

Da, dansăm împreună dacă nu avem perechi, în special dacă suntem invitaţi la nunţi sau alte petreceri.

ce-i place
Lui Alexandru îi plac jocurile pentru copii de genul „Nu te supăra frate” sau „Europolis”. El spune că îi place să mănânce pizza. Rebecăi îi place deja să exerseze pentru şcoală, adică să facă bastonaşe şi liniuţe. Îi place cel mai mult să mănânce griş cu lapte.
ce nu-i place
Lui Alexandru nu-i place să facă teme suplimentare, le face pe cele de la şcoală dar nu-i place să facă mai mult, preferă să se joace. Rebecăi nu-i place să-şi facă patul pentru că e prea obosită, spune ea. Nu-i place să facă curat când o pune mama.

Profil
Alexandru Pop
Născut - 20 ianuarie 1999, Oradea.
Studii - Elev în clasa a V-a, Liceul „Onisifor Ghibu”, Oradea.

Profil
Rebeca Pop
Născută - 9 septembrie 2002, Oradea.
Studii - Elevă în clasa I la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite