Oradea: PORTRET / Alexandru Nyisztor este unul dintre cei mai buni spadasini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Alexandru Nyisztor este unul dintre cei mai buni spadasini
Oradea: PORTRET / Alexandru Nyisztor este unul dintre cei mai buni spadasini

Tânărul face scrimă de la 9 ani şi spune că acest sport este viaţa lui. De câţiva ani predă scrimă la copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani şi îşi iubeşte munca

Profil
Născut: 27 iunie 1979, Satu Mare.
Studii: Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea.
Familie: Căsătorit, nu are copii.

Alexandru a început să facă sport la sfatul medicilor. „Eram un copil bolnăvicios, aşadar medicii i-au recomandat mamei mele să mă dea la un sport. Ea a ales scrima pentru mine din motive practice. Sala unde urma să mă antrenez era aproape de locuinţa noastră şi îi era ei mai uşor să mă ducă. Apoi am început să merg singur”, povesteşte Alexandru.  

A abandonat scrima

Alexandru este din Satu Mare şi acolo a şi început scrima, dar ca orice copil de vârsta lui s-a plictisit destul de repede.
„O păcăleam pe mama mea că merg la antrenamente şi de fapt mergeam prin oraş, nu ajungeam la sală. Totul a fost bine până la un moment dat când eram cu mama pe stradă şi ne-am întalnit cu antrenoarea mea de atunci, Marcela Moldovan, care i-a spus mamei mele că eu nu mai merg la sală. Mama mea a avut un şoc. După toate astea, antrenoarea mea m-a chemat la sală să-mi iau echipamentul, când am ajuns acolo mi-a zis că dacă tot am echipament ce-ar fi să mai fac un ultim antrenament şi aşa am rămas la scrimă”, povesteşte amuzat Alexandru.

Convocat la lotul naţional

Alexandru a început să se pregătească mai întâi la floretă, apoi a început să facă şi spadă. În ’93, antrenoarea lui l-a transferat la Oradea.

„Cu şcoala am rămas la Satu Mare, dar am început să reprezint Oradea la ambele discipline, spadă şi floretă. Situaţia asta a durat un an de zile, apoi am fost convocat la lotul naţional de floretă în Satu Mare şi la lotul naţional de spadă în Craiova. Nu puteam continua cu amândouă, aşadar am hotărât să merg la spadă. Am mers la Craiova de la sârşitul lui ’94 până în 2002. Acolo mergeam la şcoală, dar notele îmi erau trecute la Satu Mare”, spune Alexandru.

Tânărul se mândreşte cu nu mai puţin de 25 de titluri naţionale, la toate categoriile de vârstă, cel mai recent fiind la sfârşitul săptămânii trecute la Superliga Naţională de spadă de la Oradea, unde a ieşit campion naţional atât la individual, cât şi cu echipa.

Pe lângă titlurile naţionale, Alexandru a câştigat Balcaniada de fiecare dată când a participat. În 2004 s-a calificat la Olimpiada de la Atena.

„Primul meu rezultat deosebit, de care sunt foarte mândru, este locul trei şi medalia de bronz la Campionatul Mondial de Cadeţi,  din 1996, la spadă individual. Apoi, în ’99, am obţinut tot bronzul, la Campionatul European de Scrimă la juniori. La campionatul Mondial de Seniori am luat locul V la echipe şi locul VII la individual”, povesteşte cu modestie Alexandru.

Întrebări şi răspunsuri

Îţi pare rău că ai rămas la scrimă?


Nu-mi pare rău deloc de alegerea mea de atunci, nu m-aş vedea făcând altceva, mai ales că sunt şi antrenor de scrimă şi îmi place enorm ceea ce fac. Scrima este pentru mine un mod de viaţă pe care nu vreau să-l schimb.

Câte antrenamente faceţi pe zi?

Facem un antrenament pe zi în perioada necompetiţională, plus antrenamentele pe care le am cu copiii. Înainte de concursuri mă antrenez de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Ce-i place
Lui Alexandru îi place enorm de mult să-şi petreacă timpul liber cu soţia sa. Amândoi sunt foarte ocupaţi, aşadar când au puţin timp liber încearcă să îl petreacă împreună.

Ce nu-i place
Lui Alexandru nu-i plac oamenii fără caracter, care încearcă să pară altceva decât sunt de fapt. Nu-i plac surprizele, vrea să ştie ce îl aşteaptă pentru a se pregăti în consecinţă, exact ca şi la un concurs de scrimă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite