Oradea: PORTRET / Adrian Popa un trubadur pe maidanele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Adrian Popa un trubadur pe maidanele lumii
Oradea: PORTRET / Adrian Popa un trubadur pe maidanele lumii

Artistul cutreieră planeta în lung şi în lat alături de instrumentul lui de suflet, vioara, cu care cântă şi îi încântă pe toţi cei care vor să-l asculte.

PROFIL
Născut. 23 decembrie 1978, Bucureşti
Studii. A terminat zece clase la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti
Familie. Căsătorit, nu are copii


„Stau pe stradă şi cânt pentru că asta ştiu să fac cel mai bine”, a răspuns Adrian când a fost întrebat de ce face asta. Adrian este trubadur de 15 ani, şi în tot acest timp a vizitat aproape toate oraşele din România şi multe alte oraşe din străinătate.
„În România am fost cam peste tot. Singurele oraşe în care nu am ajuns sunt Brăila şi Baia Mare. De Baia Mare am fost foarte aproape, am ajuns până în Satu Mare unde cântam cu 5 cm de zăpadă pe vioară, aşa că am fugit de-acolo în Oradea, pentru că aici iarna nu este la fel de grea”, povesteşte trubadurul.
Viaţă de nomad 
Adrian a început să cutreiere prin lume de la 16 ani, aşadar pentru el casa este locul unde se simte bine şi face bani. „Am stat în Barcelona 6 ani, a fost cea mai lungă perioadă de stat într-un loc pentru mine. O să mă stabilizez undeva când o să obosesc”, povesteşte Adrian.
Tânărul călătoreşte cu orice, cu trenul, cu avionul, a fost chiar şi cu şareta sau a făcut autostopul pe marginea drumului. „Am circulat şi cu circul.  Nu sunt pretenţios, am fost cu trenul, cu avionul sau am făcut autostopul. Fiecare drum e o experienţă, îmi place să călătoresc, asta este meseria mea”, povesteşte Adrian.

Repertoriul auditorului
Trubadurul nu are un repertoriu prestabilit, el spune că interpretează ceea ce se cere, în funcţie de ţara în care cântă. „În România cânt tango, valsuri, în Franţa cânt melodii de-ale lui Goran Bregovici pentru că asta le place. În Timişoara mi se cere să cânt piese de la Phoenix, care de altfel sunt idolii mei”, povesteşte trubadurul. În toţi aceşti ani de călătorii Adrian a trăit foarte multe experienţe plăcute, dar şi câteva neplăcute, pe care şi le aminteşte foarte bine. „Ţin minte că am dormit într-o noapte aici în Oradea sub podul de la primărie, pentru că nu aveam unde să dorm, iar o dată am cântat cu cuţitul la gât, pentru că cei care m-au plătit să cânt nu vroiau să mă lase să plec. Aşa că am cântat cât au vrut ei”, spune Adrian.
Adrian cântă pentru oricine dacă este plătit, merge oriunde dacă ştie că acolo face bani mai mulţi, deja are experienţă şi cunoaşte oraşele în care are succes la trecători. „Persoanele care îmi dau bani sunt de diferite categorii sociale, sunt fie săraci care nu îmi dau foarte mulţi bani dar stau şi mă ascultă ore în şir, fie oameni de afaceri care nu stau să mă asculte dar îmi dau bani. Românii sunt mai trişti decât străinii, dar orădenii sunt printre cei mai veseli români”, a concluzionat Adrian Popa.


Întrebări şi răspunsuri
Mai cânţi şi la alte instrumente muzicale?
Cânt numai la vioară, un instrument la care ştiu să cânt foarte bine. Vioara este totul pentru mine, este ca şi soţia mea, eu am grijă de ea şi ea are grijă de mine.

Câţi oameni ai cunoscut în aceşti 15 ani de călătorii?
Am cunoscut foarte mulţi oameni, am puţini prieteni, dar foarte multe cunoştinţe. Peste tot unde merg cunosc pe cineva, nu e greu, având în vedere că sunt toată ziua pe stradă.



Ce-i place
Lui Adrian îi plac femeile şi ciorba de burtă. El spune că cea mai bună ciorbă de burtă a mâncat-o în Oradea. Îi place să trăiască, dar numai aşa cum vrea el.

Ce nu-i place
Nu-i place că toţi oamenii proşti au putere, în special la noi în ţară. Nu-i place când lumea îl tratează cu superioritate şi când i se cer tot felul de documente pentru a putea sta să cânte pe stradă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite