PORTRET Adrian Marin a făcut o rutină din salvarea turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Marin
Adrian Marin

În fiecare zi, Adrian Marin, unul dintre împătimiţii muntelui care au pus bazele Salvamont Salvaspeo în judeţul Bihor, salvează turiştii din impas. De şase ani, de când este dispecerul Salvamont Bihor, pentru Adrian a devenit o rutină să ghideze, prin telefon, turiştii pierduţi în peşteri sau pe cărări de munte.

 „În urmă cu câţiva ani am avut un turist accidentat într-o peşteră. Salvamontiştii erau dependenţi de condiţiile meteo, pentru că ploua şi era mare pericol de viitură în peşteră. I-am ghidat tot timpul, spunându-le când să intre în peşteră, în funcţie de cum ploua. Au rămas surprinşi că am ştiut să le spun cu exactitate, din Oradea, când se pornesc şi când se opresc aversele", îşi aminteşte Adrian.

A lucrat la bancă

Orădeanul a a ajuns salvamontist din pură pasiune pentru munte, dar poate să spună, cu mâna pe inimă, că a avut ocazia să le încerce pe toate, în privinţa meseriilor. Până în 2004, Adrian a făcut parte din colectivul sucursalei locale a Băncii Naţionale. „Iniţial am fost casier, însă pe parcurs am ajuns omul bun la toate. De la becul din beci până la sistemul informatic, toate reparaţiile intrau în responsabilitatea mea", povesteşte Adrian. Fiind meticulos şi plăcându-i „să meşterească", Adrian a făcut un stagiu de un an în producţie, unde a învăţat să asambleze aparatură electrocasnică. În paralel însă cu aceste preocupări, Adrian Marin nu a uitat să-şi cultive pasiunea pentru natură, pe care a avut-o din adolescenţă. „De-a lungul anilor, am făcut câte puţin din toate, alpinism, speologie, căţărări. În drumeţiile alături de prieteni am observat că numărul incidentelor este tot mai mare, astfel încât, în 1995, am decis că e momentul să reînfiinţăm un serviciu Salvamont în Bihor", spune Adrian.  Ideea lor s-a transformat în curând în realitate, din 1997 funcţionând sub aripa Consiliului Judeţean Bihor.

Cu sprijin de la cei pe care i-au ajutat

De atunci şi-a sacrificat weekend de weekend şi vacanţe după vacanţe, pentru a veghea turiştii din munţii bihoreni. A avut norocul de a beneficia de înţelegere din partea familiei şi, încet, a reuşit să găsească şi mijloacele financiare necesare dezvoltării activităţii Salvamont. „Ne-am dat seama că, dacă am fi organizaţi într-un ONG, am putea obţine mai multe finanţări, pentru a ne dezvolta activitatea. Problema era însă că ne lipseau banii de pornire", povesteşte salvamontistul. Şansa lor a apărut însă ca urmare a unei întâmplări nefericite. „Era în apropierea Crăciunului, când am fost alertaţi că un copil s-a înecat în Crişul îngheţat. Ore întregi am stat în frig şi am spart, cred, un hectar de gheaţă pentru a ne putea scufunda în locul în care se înecase. Trei luni mai târziu, auzind că ne străduiam să înfiinţăm un ONG, familia ne-a căutat şi ne-a donat banii necesari", îşi aminteşte Adrian.

 

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi renunţat la funcţia de preşedinte al Salvamont Bihor.?

În perioada 1999-2001 am fost preşedinte interimar,dar mi-am dat seama că nu mi se potriveşte. Consider că, pentru a fi preşedinte, trebuie să ai o fire mai bătăioasă.

Care au fost cele mai importante proiecte în care aţi fost implicat?

Ccele mai importante au fost în 2004, când am obţinut prima finanţare substanţială de la guvern, bani cu care am construit refugiul din Padiş. Ne-am dotat serviciul cu prima targă originală salva-speo din Bihor şi am cumpărat o maşină cu care să ne putem deplasa.

 

Ce-i place

Adrian Marin este pasionat de muzică şi apreciază în mod deosebit rock-ul clasic şi jazz-ul. Arta teatrală şi filmele sunt, de asemenea, pe lista pasiunilor sale. „Îmi place să citesc şi să urmăresc emisiuni TV despre  ştiinţă, istorie, natură şi călătorii", spune salvamontistul.

Ce nu-i place

„Nu suport lipsa de bun simţ şi de respect pe care mulţi o manifestă atât faţă de mediu şi de patrimoniul obştesc, cât şi în relaţiile interumane", spune Adrian. Acesta are o problemă şi cu modul iresponsabil în care se face politică în România.

Profil

Născut. 14 august 1965

Educaţie. Colegiul Naţional Emanuil Gojdu; Cursuri post liceale

Familie. Căsătorit, două fiice

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite