Ortacii au abandonat mina de la Băița, lăsând-o pradă apelor contaminate cu metale grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 25 de ortaci care de unsprezece luni lucrează gratuit la mina de molibden de la Băița (Bihor) au refuzat să intre în subteran, în această dimineață. Aceștia ar fi trebuit să primească astăzi salariile restante sau să li se încheie contractele de muncă, pentru a putea beneficia de șomaj. Rămași fără un ban de Sărbători, minerii au lăsat mina pradă apelor, care riscă să inunde zona.

„Ni s-a promis că astăzi ni se dau banii sau că ne bagă și pe noi în șomaj, ca pe ceilalți foști angajați. Nu s-a întâmplat nimic, așa că nu mai intrăm la muncă. În trei ore mina va fi inundată, fiind în pericol toată zona", a spus Doru Filip (40 ani),  unul dintre cei 25 de mineri.

Datorii de 700.000 lei

Firma Mineral Mining, administrată inițial de către un acționar suedez și preluată ulterior de către firma Olservmin Rovinari, este în insolvență, cu datorii de circa 700.000 lei. Lichidatorul judiciar Carmen Demian a spus astăzi că a găsit un cumpărător pentru mină și că i-a cerut un avans, pentru plata salariilor restante. „Plățile se vor putea face, din păcate, numai în ianuarie", a spus Demian. Posibilul investitor este din Anglia și este reprezentat în negocieri de către un avocat din Suedia.

Pericol
 

La sfârșitul lunii octombrie, o comisie mixtă, instituită din ordinul prefectului, a fost  în control la firma Mineral Mining. Concluziile comisiei, din care au făcut parte și reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, au fost că, dacă minerii refuză să lucreze, există pericolul ca galeriile să fie inundate și ca apele din subteran să contamineze cu metale grele Crișul și chiar Tisa. „Inundând mina, apa va extrage metalele grele, va ajunge în Criș, care se varsă în Tisa. Poate atunci autoritățile din România își vor da seama de gravitatea situației”, a spus Alexandru Iștoc, liderul ortacilor de la mina de molibden de la Băița.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite