Oricine vrea să taie un copac în Oradea trebuie să planteze doi puieți în locul arborelui retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru orice copac tăiat trebuie plantați alți doi puieți
Pentru orice copac tăiat trebuie plantați alți doi puieți

Faptul că un copac ține prea multă umbră sau este prea înalt nu reprezintă un motiv pentru a-l tăia. Municipalitatea orădeană permite tăierea arborilor numai în anumite condiții, iar persoanele care taie copaci fără autorizație riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Orice orădean care doreşte tăierea sau toaletarea unui arbore situat pe domeniul public trebuie să înainteze, prin preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari, o cerere către Primăria Oradea (Compartimentul Spaţii Verzi). Potrivit informațiilor transmise de către Mirela Macra, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei Oradea, solicitanții trebuie să precizeze care este gradul de periculozitate pe care îl reprezintă arborele pentru cetăţeni (afectează fereastra, faţada imobilului, fundaţia, acoperişul, reţelele electrice sau de canalizare, are crengi uscate, defecte ale trunchiului sau dacă este în totalitate uscat).

Cu aprobare

Serviciul Control Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea va analiza cererea prin Compartimentul Spaţii Verzi care, după verificarea situaţiei din teren, va aproba sau va respinge cererea, în termen de cel mult 30 de zile de la înregistrarea ei. În caz de aprobare a cererii, firma autorizată de municipalitate (RER sau CEIR Petrochi SRL) va tăia sau va toaleta arborele. „Faptul că un arbore este prea înalt sau faptul că ţine prea multă umbră nu este un criteriu pentru tăiere sau toaletare", atrage atenția Mirela Macra.

Doi puieți în locul unui copac tăiat

Asociaţia de proprietari sau persoana care a obţinut autorizaţia pentru tăierea unui arbore are obligaţia să planteze în loc doi puieţi de arbori, de care trebuie apoi să se îngrijească pentru ca aceştia să aibă condiţiile optime pentru a ajunge la maturitate. În cazul tăierii unui arbore fără autorizaţie din partea Primăriei Oradea, se aplică amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite