Oradea: Orfanii dramei din Spania îşi aşteaptă părinţii morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Orfanii dramei din Spania îşi aşteaptă părinţii morţi
Oradea: Orfanii dramei din Spania îşi aşteaptă părinţii morţi

Autorităţile din Tămaşda încearcă să găsească o soluţie pentru a ajuta familiile care au rămas fără sprijin financiar.

CIREŞTE ŞI:

Românii morți în tragicul accident din Spania sunt bihoreni

Şase români striviţi pe autostradă

Toţi cei şase români morţi vineri în accidentul rutier din Spania, în timp ce mergeau la muncă, sunt din satul bihorean Tămaşda, comuna Avram Iancu. Unii munceau ca sezonieri, alţii au mers acolo pentru prima dată. Toţi au ales să muncească peste hotare pentru că nu aveau bani să-şi crească copiii şi doreau să scape de datoriile la bancă. Cu excepţia şoferului, toţi s-au împrumutat pentru a ajunge în Spania la muncă.

image



Se zbat în sărăcie

Tragedia celor 14 orfani este o dramă pentru întregul sat. Toţi îi plâng pe morţi. “Erau nişte oameni foarte harnici. Îi cunoşteam pe fiecare în parte. Erau plecaţi de ani de zile. Vă daţi seama ce bine erau văzuţi, dacă patronul lor s-a oferit să dea 50.000 de euro ca să-i trimită în ţară pe toţi şase”, a spus viceprimarul comunei Avram Iancu, Dan Chirlă. Acesta subliniază că autorităţile spaniole au cerut familiilor victimelor câte 7.000 de euro pentru repatrierea cadavrelor.

image



“Nu aveau de unde să dea banii ăştia”, spune viceprimarul. “Paisprezece copii au rămas orfani de un părinte. Pentru noi este un caz social. Mă ocup personal de problema lor, să vedem cum îi putem ajuta. Deja am chemat un asistent social de la Protecţia Copilului să vedem ce putem face cu copiii din familiile cu probleme”, a mai spus viceprimarul.

image



Printre cei morţi în accident se numără şi Ioan Buzaş (foto), de 32 de ani. În urma lui a rămas o văduvă care va creşte acum singură cei patru copii, cu vârste cuprinse între patru luni şi cinci ani.

Trăiesc din alocaţii

Singurul venit al familiilor este acum alocaţia copiilor şi în urma morţii bărbatului a rămas o datorie de 6.500 de lei la bancă. Banii i-au scos pentru a-şi ridica o căsuţă. “Nu au nimic. Au două paturi în casă, nu au sobă, lemne. Trăiesc din mila vecinilor”, spune una dintre vecinele familiei. Trei pasageri ai microbuzului au scăpat cu viaţa.

image



Viorel Bancs a murit în accident, soția a scăpat printr-o minune (foto).

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite